Osijeku bespovratnih 11,4 milijuna kuna

ITU predstavlja novi mehanizam Europske unije za razdbolje 2014. – 2020. godine., a uveden je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Sastoji se od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz tri različita fonda: Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

ITU MEHANIZAM Potiče zajedničko planiranje i suradnju gradova i općina u ITU urbanim područjima stoga je Grad Osijek u studenom 2017. godine donio Strategiju razvoja urbane aglomeracije Osijek do 2020.

Jedan od preduvjeta za provedbu ITU mehanizma u urbanim područjima jest uspostava institucionalnog okvira za korištenje alokacija ESI fondova dodijeljenih Republici hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Stoga su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i sedam ITU gradova, među kojima je i Grad Osijek, u travnja ove godine sklopili „Sporazum o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru OPKK – Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija“.

ZADAĆE Sporazumom je definirano da se vertikalno delegiraju zadaće gradovima za izravno sudjelovanje u realizaciji ITU natječaja i sudjeluju u ocjenjivanju kvalitete projektnih prijedloga i rangiranju odabranih infrastrukturnih projekata od važnosti za njihova urbana područja.

Tako gradovi po prvi put postaju tzv. „Posrednička tijela“ u sustavu provedbe ESI fondova.

Grad Osijek je za potrebe obavljanja poslova Posredničkog tijela unutar Upravnog odjela za programe Europske unije ustrojio Odsjek za provedbu ITU mehanizma (ITU PT) čiji djelatnici rade poslove delegirane Sporazumom.
Svjesni činjenice da gradovi nemaju dostatan kadrovski potencijal, a ni adekvatne prostorne niti logističke kapacitete kako bi provodili ove zadaće, za potrebe obavljanja poslova Posredničkog tijela na raspolaganju su bespovratna sredstva iz EU fondova – Tehnička pomoć, u omjeru od 85% EU i 15% gradovi.

POMOĆ Iznos Tehničke pomoći po gradovima iznosi 3,4% od alokacije za njihovo urbano područje, što za Grad Osijek iznosi preko 11 milijuna kuna raspoloživih do 2023. godine.

Tako ITU PT Osijek postaje nositelj provedbe dijela postupka dodjele bespovratnih sredstava. Osnovna zadaća je osigurati učinkovito praćenje i provedbu ITU mehanizma u urbanoj aglomeraciji Osijek.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s