SLOBODAN RIBIĆ Gradimo telekomunikacijske mreže ovdje i u Njemačkoj

Comcross Croatia se bavi projektiranjem i izgradnjom telekomunikacijskih mreža u Hrvatskoj i Njemačkoj.  Temeljna djelatnost tvrtke je pružanje usluga teleoperaterima u osiguranju većih mrežnih kapacitete i modernizacije sustava. O kadru, poduzetničkim planovima, te potporama Grada Osijeka poduzetnicima, govori direktor tvrtke, Slobodan Ribić.

  • „Mlada“ ste tvrtka koja planira i provodi moderne komunikacijske procese i sustave na području energetike, prometnih mreža te u industriji. Koliko imate zaposlenih? Jeste li imali problema s raspoloživošću kvalitetnog kadra?

Naše usluge uključuju savjetovanje prilikom odabira tehnologija za razvoj telekomunikacijskih mreža, projektiranje, izgradnju i održavanje telekomunikacijskih mreža. U ovoj struci bilježimo nedostatak radne snage i kvalificiranog kadra.

  • Sudjelovali ste u izradi, odnosno izmjeni stručnih programa za deficitarna zanimanja zajedno sa Gradom Osijekom i Elektrotehničkom školom. Kako je do te suradnje došlo i što se s njom konkretno postiglo?

Grad Osijek je preuzeo inicijativu vođenu našim problemima i organizirao sastanke s Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, te dao težinu problemu. Partner iz telekomunikacija nas je podržao i aktivno se uključio u izradu i izmjenu programa obrazovanja.

PREKVALIFIKACIJA S Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek trenutno radimo na programu prekvalifikacije za odrasle osobe za montera elektroničkih komunikacija.

Budući da za ovu prekvalifikaciju postoji veliko zanimanje, nadamo se kako će od iduće školske godine ući u redoviti školski program.

Komunikacije preko fiksne optičke mreže i mobilne mreže dosežu nove razine i pružaju sada još neshvatljive mogućnosti. One su temelj za razvoj pametnog i razvijenog društva budućnosti. A mreže grade ljudi. Gradska uprava, sveučilište i škole na najbolji način mogu sve nas povezati i pronaći rješanja za ovakve potrebe. Tako se pokreću stvari. To je win-win situacija.

  • Na koje načine konkretno mlade ljude koji su pred izborom budućeg zanimanja (osnovnoškolci, te maturanti) poduzetnici mogu animirati da za nastavak školovanja odaberu upravo neko od deficitarnih zanimanja?

Gotovo svatko danas ima pametni telefon, nose se pametni satovi, u kućanstvima se stari televizori zamjenjuju pametnima, već postoje i pametna kuhala, pametni sustavi klimatizacije, zaštite, uštede energije… Svaki sustav koji komunicira je pametni (smart) sustav. Na kraju izgleda kao da su sve to izgradili stranci, a mi da smo samo korisnici, ali nije tako.

DOBAR SPOJ Kad spojimo poduzetnike i škole moći ćemo pokazati da i maturanti mogu raditi korisne slične stvari i početi zarađivati brzo poslije završene škole.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Ulaže li/pomaže li Grad dovoljno poduzetnicima, posebno početnicima?

Prema našem iskustvu, suradnja s Gradom Osijekom je odlična i nadamo se da će se tako nastaviti.

POMOĆ Potpore čak i nisu toliko bitne koliko pomoć oko povezivanja sličnih interesnih društava. Tu Grad ima važnu ulogu. Odnosno, ključnu ulogu kod mladih koji razmišljaju voditi posao u Osijeku.

Potpora nam je puno značila, posebno kao početnicima kada prihodi tvrtke nisu bili veliki i o svakom se izdatku razmišljalo dva puta. To je dobar poticaj mladim poduzetnicima.

  • U kom smjeru idu Vaši poduzetnički planovi? Hoćete li povećavati broj zaposlenih? 

Profesionalnim i kvalitetnim radom zaslužili smo povjerenje kupaca i investitora te namjeravamo do iduće godine udvostručiti ili čak utrostručiti broj djelatnika.

OPTIMISTIČNI Trenutno zapošljavamo stotinjak djelatnika, većinom tehničara i inženjera s ranije stečenim znanjem koje obučavamo sami i uz pomoć partnera. Optimistični smo i u skoroj budućnosti planiramo izgraditi trening i edukacijski centar te svoju upravno-proizvodnu zgradu sa skladištem.

Naši djelatnici uspješno rade na projektima Deutsche Telekoma, Vodafonea i Deutsche Bahna, te smo u pregovorima sa Slovačkim telekomom oko izgradnje FTTH. TPregovaramo i s hrvatskim teleoperaterima. Počeli smo s pilot proizvodnjom elektro-ormara i povlačimo tvrtke iz regije da rade snama u Europi.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s