MARIO ŠAPINA Trenutno smo hrvatski lideri na projektima novog prijevoza

Gradski prijevoz putnika – GPP u svibnju je najavio projekt “Modernizacija tramvajske infrastrukture na produčju grada Osijeka”, najnoviju projektnu cjelinu u sklopu masterplana za preporod gradskog prijevoza do 2023., a koji će biti značajnim dijelom sufinanciran iz EU fondova, konkretno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. O projektu i planovima govori direktor GPP-a, Mario Šapina.

  • Što sve obuhvaća projekt Modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka?

Riječ je o modernizaciji dvije postojeće ispravljačke stanice, te izgradnji još jedne nove ispravljačke stanice na križanju Mlinske i Strossmayerove ulice, potom o modernizaciji kompletne podzemne kabelske mreže, te modernizaciji po 9,5 kilometara gornje kontaktne mreže i tramvajske pruge. Na kraju će biti modernizirana i 23 tramvajska stajališta.

EU FONDOVI Aktualni projekt vrijedan je nešto više od 267 milijuna kuna od kojih će gotovo 200 milijuna biti sufinancirano sredstvima iz EU fondova.

Projekt modernizacije tramvajske infrastrukture samo je jedna komponenta unutar mnogo većeg projekta?

Tako je. Riječ je o projektu svojevrsnog preporoda javnog gradskog prijevoza u Osijeku, a na kojemu stručni tim GPP-a radi već više od dvije godine koncentrirajući se na raspoložive programe i sredstva iz EU fondova.

NATJEČAJ Tijekom svibnja je dovršen natječaj za odabir 12 autobusa koji će na osječkim ulicama biti do jeseni.

A projekt modernizacije tramvajske infrastrukture samo je konkretan uvod u mnogo širu priču koja podrazumijeva i nabavku 23 nova niskopodna tramvaja i ukupno 27 novih autobusa, pa poslije toga projektiranje i gradnju nove remize za po 40 tramvaja i autobusa i potom usavršavanje sustava prodaje prijevoznih karata.

STRATEGIJA Cijeli projekt temelji se na Strategiji prometnog razvoja Hrvatske za period od 2017. do 2030. i, bez obzira na velika sredstva osigurana iz EU fondova, značajan će se dio investicije zatvarati i vlastitim sredstvima, odnosno novcem iz osječkog gradskog proračuna. 

  • Koje će dionice tramvajske pruge biti obnovljene?

Bit će obnovljena pruga i kontaktna mreža u dužini 9,5 km od Trpimirove do Sakuntala parka; od Trga A. Starčevića do dvorca Pejačević; od Svilajske do kružnog toka na ulazu u Višnjevac; od Sakuntala parka, preko kolodvora do Đakovštine; Dunavska ulica, preko Đakovštine do Županijske.

  • Što to konkretno znači za putnike?

Modernizacija tramvajske infrastrukture u Osijeku projektirana je na način da zadovoljava sve sudionike u procesu svakodnevno osiguranog gradskog prijevoza.

KOMFOR Sa stajališta putnika povećat će se sigurnost, pouzdanost, točnost i komfor usluge, pa će to u konačnici rezultirati povećanjem broja korisnika.

Sa stajališta tvrtke Gradski prijevoz putnika modernizacija donosi temelje za racionalnije, efikasnije i rentabilnije ukupno poslovanje. A sa stajališta šire društvene zajednice, uz moderni gradski prijevoz, Osijek i Hrvatska značajno smanjuju negativnu emisiju CO2 što za posljedicu ima bolju kvalitetu života.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s