Stojan Bjelajac, predsjednik Športske udruge slijepih „Svjetlost“

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ najuspješniji je kolektiv za osobe sa invaliditetom u gradu s kuglačkom, šahovskom i pikado sekcijom u koje je uključeno pedesetak članova. O projektu „Sport i zdravlje“, projektima i suradnji s Gradom Osijekom govori predsjednik udruge, Stojan Bjelajac.

  •  Za Športsku udrugu slijepih „Svjetlost“ u 2018. je godini za projekt „Sport i zdravlje“ osigurano 12.000,00 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kroz naš projekt provodimo športsko-rekreativne aktivnosti za očuvanje i poboljšanje zdravlja te postizanje forme natjecateljskih skupina, koje nastupaju u sustavu natjecanja Hrvatskog športskog saveza slijepih i na međunarodnim natjecanjima.

POVEZIVANJE Ovaj projekt pomoći će u organiziranju i povezivanju našeg, već tradicionalnog, Međunarodnog kuglačkog i bowling natjecanja za slijepe Memorijal Stjepan Jurčević, sa zdravljem.

U sklopu ovoga projekta razmjenjujemo primjere dobre prakse i promoviramo naš grad i županiju.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

SKRB Glede cjelokupne situacije u našem društvu, dobivenim sredstvima naši članovi mogu biti zadovoljni, jer im je dokazano da Grad unapređuje skrb prema osobama s invaliditetom i podupire rad udruga osoba s invaliditetom.

Dobivena sredstva ćemo namjenski utrošiti prema planiranim aktivnostima. Za cjelokupno provođenje projekta sredstva, nažalost, nisu dostatna.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Kao mnogobrojne udruge osoba s invaliditetom nemamo vlastitu djelatnost i neprofitna smo udruga. Pišemo projektne prijedloge, u sklopu smo programa prema Osječko-baranjskoj županiji, Županijskoj športskoj zajednici, Zajednici športskih udruga grada Osijeka. Također imamo i nekoliko sponzora, kao i donacije, ali i vlastite prihode.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga broji 55 članova s različitim stupnjem oštećenja vida (slijepi i slabovidni).

ZDRAVLJE Pridružit nam se mogu osobe s oštećenjem vida, koje se žele uključiti u edukativne, sportsko-rekreativne aktivnosti, i na taj način doprinijeti svome zdravlju.

Sugrađani, sponzori, donatori koji žele upoznati slijepe osobe i njihove mogućnosti također su dobrodošli jer na taj način možemo zajedno doprinijeti procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama.

  • Pripremate li još koji projekt ili aktivnosti udruge, osim gore navedenoga? Koji?

Ubrzo započinjemo s kuglačkim treninzima za novu kuglačku sezonu Hrvatske kuglačke lige za slijepe jesen/proljeće 2018./2019.,  Međunarodno kuglačko natjecanje u Subotici u sklopu kojeg ćemo promovirati (razvoj sporta za slijepe proistekla iz Republike Hrvatske) igru na elektronskom govornom aparatu za slijepe nam također uskoro slijedi, kao i druga međunarodna kuglačka natjecanja.

TRADICIJA Tu je i naša dugogodišnja akcija „Prošetajmo zajedno“, koja će se održati povodom Međunarodnog dana slijepih (15. listopada).

Do kraja godine očekuje nas i obilježavanje značajnih športskih obljetnica, šahovski Memorijal Grahovac/Dragun,    Početkom rujna imamo i 16. državno pikado natjecanje za slijepe, kao i državno šahovsko natjecanje po ubrzanom sistemu.

  • Pomaže li grad Osijek vaše udruge i na kakve druge načine? Koje?

Gradonačelnik Osijeka kao pokrovitelj akcije „Prošetajmo zajedno“ povodom Međunarodnog dana slijepih sa svojim suradnicima uveliko pomaže i doprinosi procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama.

POVELJA Grad Osijek potpisnik je Međunarodne Povelje o pristupačnosti javnih prostora za osobe s invaliditetom.

Ravnopravno nam je sa ostalim sportašima omogućeno korištenja prijevoza sportaša osoba s invaliditetom za odlazak na službena natjecanja u Republici Hrvatskoj. Također imamo i potporu grada u korištenju sredstava HZZ.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Naravno, gradonačelnik je sa svojim suradnicima otvoren i dostupan za nas, osobe s invaliditetom, i zajednički se trudimo riješiti sve izazove.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna važna je zbog vjerodostojnosti Gradske uprave i pokazatelj je što je planirano i na koji način se provodi.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s