STOJAN BJELAJAC Kroz naše projekte želimo doprinijeti procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama

Stojan Bjelajac, predsjednik Športske udruge slijepih „Svjetlost“

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ najuspješniji je kolektiv za osobe sa invaliditetom u gradu s kuglačkom, šahovskom i pikado sekcijom u koje je uključeno pedesetak članova. O projektu „Sport i zdravlje“, projektima i suradnji s Gradom Osijekom govori predsjednik udruge, Stojan Bjelajac.

  •  Za Športsku udrugu slijepih „Svjetlost“ u 2018. je godini za projekt „Sport i zdravlje“ osigurano 12.000,00 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kroz naš projekt provodimo športsko-rekreativne aktivnosti za očuvanje i poboljšanje zdravlja te postizanje forme natjecateljskih skupina, koje nastupaju u sustavu natjecanja Hrvatskog športskog saveza slijepih i na međunarodnim natjecanjima.

POVEZIVANJE Ovaj projekt pomoći će u organiziranju i povezivanju našeg, već tradicionalnog, Međunarodnog kuglačkog i bowling natjecanja za slijepe Memorijal Stjepan Jurčević, sa zdravljem.

U sklopu ovoga projekta razmjenjujemo primjere dobre prakse i promoviramo naš grad i županiju.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

SKRB Glede cjelokupne situacije u našem društvu, dobivenim sredstvima naši članovi mogu biti zadovoljni, jer im je dokazano da Grad unapređuje skrb prema osobama s invaliditetom i podupire rad udruga osoba s invaliditetom.

Dobivena sredstva ćemo namjenski utrošiti prema planiranim aktivnostima. Za cjelokupno provođenje projekta sredstva, nažalost, nisu dostatna.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Kao mnogobrojne udruge osoba s invaliditetom nemamo vlastitu djelatnost i neprofitna smo udruga. Pišemo projektne prijedloge, u sklopu smo programa prema Osječko-baranjskoj županiji, Županijskoj športskoj zajednici, Zajednici športskih udruga grada Osijeka. Također imamo i nekoliko sponzora, kao i donacije, ali i vlastite prihode.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga broji 55 članova s različitim stupnjem oštećenja vida (slijepi i slabovidni).

ZDRAVLJE Pridružit nam se mogu osobe s oštećenjem vida, koje se žele uključiti u edukativne, sportsko-rekreativne aktivnosti, i na taj način doprinijeti svome zdravlju.

Sugrađani, sponzori, donatori koji žele upoznati slijepe osobe i njihove mogućnosti također su dobrodošli jer na taj način možemo zajedno doprinijeti procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama.

  • Pripremate li još koji projekt ili aktivnosti udruge, osim gore navedenoga? Koji?

Ubrzo započinjemo s kuglačkim treninzima za novu kuglačku sezonu Hrvatske kuglačke lige za slijepe jesen/proljeće 2018./2019.,  Međunarodno kuglačko natjecanje u Subotici u sklopu kojeg ćemo promovirati (razvoj sporta za slijepe proistekla iz Republike Hrvatske) igru na elektronskom govornom aparatu za slijepe nam također uskoro slijedi, kao i druga međunarodna kuglačka natjecanja.

TRADICIJA Tu je i naša dugogodišnja akcija „Prošetajmo zajedno“, koja će se održati povodom Međunarodnog dana slijepih (15. listopada).

Do kraja godine očekuje nas i obilježavanje značajnih športskih obljetnica, šahovski Memorijal Grahovac/Dragun,    Početkom rujna imamo i 16. državno pikado natjecanje za slijepe, kao i državno šahovsko natjecanje po ubrzanom sistemu.

  • Pomaže li grad Osijek vaše udruge i na kakve druge načine? Koje?

Gradonačelnik Osijeka kao pokrovitelj akcije „Prošetajmo zajedno“ povodom Međunarodnog dana slijepih sa svojim suradnicima uveliko pomaže i doprinosi procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama.

POVELJA Grad Osijek potpisnik je Međunarodne Povelje o pristupačnosti javnih prostora za osobe s invaliditetom.

Ravnopravno nam je sa ostalim sportašima omogućeno korištenja prijevoza sportaša osoba s invaliditetom za odlazak na službena natjecanja u Republici Hrvatskoj. Također imamo i potporu grada u korištenju sredstava HZZ.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Naravno, gradonačelnik je sa svojim suradnicima otvoren i dostupan za nas, osobe s invaliditetom, i zajednički se trudimo riješiti sve izazove.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna važna je zbog vjerodostojnosti Gradske uprave i pokazatelj je što je planirano i na koji način se provodi.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: