DAVOR VIĆ Za bolje gospodarenje otpadom educiramo od vrtića do fakulteta

Sustavna edukacija svih društvenih skupina važan je segment u rješavanju problema gospodarenja otpadom.  Od 2006. Unikom provodi edukaciju djece o selekciji, iskorištavanju i zbrinjavanju otpada u dječjim vrtićima i osnovnim školama kroz radionice tijekom školske godine.

Koliko je zapravo važna edukacija djece o otpadu, te koliko radionica Unikom godišnje održi u osječkim vrtićima i školama?

Osviještenost učenika teško je kvantitativno izmjeriti. No, povratne reakcije na održane eko radionice bile su pozitivne, a često su i sami nastavnici sugerirali teme.

Tijekom školske godine nastojimo obići gotovo sve osječke osnovne škole i vrtiće, a za uspješnost edukacije potrebno je kontinuirano održavati interes učenika.

  • Kakve su reakcije učenika na vaš ekološko-edukacijski centar na reciklažnom dvorištu na Jugu II?

Kroz projekt “Stvaranje društva bez otpada” izgradili smo ekološko-edukacijski centar na reciklažnom dvorištu Zeleni otok na Jugu II u koji svi rado dolaze.

INTERES Trudimo se kontinuirano održavati interes učenika i podizati razinu svijesti o potrebi zaštite okoliša.

  • Zbog ekološke edukacije prihvatili ste i kumstvo u programu Međunarodne Eko-škole/vrtića. Što ono konkretno znači?

Zbog ekološke edukacije u Unikomu su prihvatiti  kumstvo u programu Međunarodne Eko-škole/vrtića, te su već dugi niz godina ponosni kumovi dječjem vrtiću Mak, osnovnim školama Retfala i August Šenoa, te Centaru Ivan Štark. Odgoj za okoliš uspješniji je kad se provodi u ranijoj životnoj dobi.

SURADNJA Osim sa školama, Unikom intenzivno surađuje i s ekološkim udrugama koje djeluju na području grada Osijeka.

To su Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Prijatelji okoliša-Osijek, Centar za kompost, Izviđački klub Javor,Udruga izviđača Slavonski hrast i Udruga Plantaža.

  • Ove ste godine zanimljivom akcijom obilježili Dan planete Zemlja…

Ove je godine obilježavanje Dana planete Zemlja (22. travnja) održano pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod sloganom “Nisam za bacit'”. Naglasak je stavljen na važnost odvojenog prikupljanja iskoristivog otpada i njegove ponovne uporabe.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s