ROBERT DUDNIK Pružamo i usluge besplatne primarne pravne pomoći

Robert Dudnik, predsjednik udruge Glas čovječnosti

Udruga za potporu osoba s invalidnošću i hendikepom Osječko-baranjske županije „Glas čovječnosti“ ima 60-tak članova/ca, osoba s invaliditetom svih kategorija i stupnjeva oštećenja, članova njihovih obitelji, volontera, te ostalih sugrađana. Suradnju s predstavnicima Grada Osijeka prisutna je od početka rada udruge. O projektu „HOMO LUDENS, kreativne radionice igara osoba s invaliditetom “, te ostalim programima koje provode, govori predsjednik udruge, Robert Dudnik.

  • Za „Glas čovječnosti“, udrugu za potporu osoba s invalidnošću i osoba s hendikepom u 2018. je godini za projekt „HOMO LUDENS, kreativne radionice igara osoba s invaliditetom“ osigurano 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o tome da su članovi naše udruge ponovno nastojali proširiti uobičajene okvire svojega kako promišljanja, tako i djelovanja.

ZAŠTITA OKOLIŠA Osnovna tema projekta bila je unapređivanje svijesti članova i članica naše udruge o nužnosti kontinuirane zaštite okoliša i održivog razvoja, te konkretan, kreativno-primijenjeni (umjetnički) doprinos razvrstavanju i recikliranju otpadnih materijala.

Isto tako izrađujemo i likovne radove kombiniranjem tehnika grafitne olovke akvarela, tempere i/ili uljnih pastela, kao i reljefne i skulpturne oblike u glinamolu. Osobe s invaliditetom su, zajedno s članovima njihovih obitelji, volonterima i ostalim zainteresiranim sugrađanima lokalne (regionalne) zajednice, nastojale tematskim, kreativno-primijenjenim (umjetničkim) radionicama, na sebi svojstven način, doprinijeti i užim i širim aspektima očuvanja i zaštite okoliša, kao i unapređivanja održivog razvoja kako u specifičnom, tako i u općem smislu.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Suradnja s predstavnicima grada Osijeka prisutna je od samog početka rada naše udruge.

SUFINANCIRANJE Iznos financijskih sredstava odobrenih od grada Osijeka je u skladu sa nastojanjima sufinanciranja pojedinih projekata i/ili programa, odnosno stvarnim mogućnostima.

Dobiveni iznos predstavlja prvenstveno udio u sredstvima koja su potrebna za provedbu ovogodišnjeg projekta naše udruge, a bit će utrošen isključivo na provedbu konkretnih tematskih projektnih radionica, kao i prezentaciju nastalih radova.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Uopćeno govoreći, skromni prihodi naše udruge također se sastoje, u do sada, redovitom apliciranja pojedinih projektnih i/li programskih prijedloga, posebno prigodom raspisivanja godišnjeg natječaja od strane predstavnika Osječko-baranjske županije s ciljem sufinanciranja projekata i/ili programa udruga od općeg interesa, odnosno od dobrobiti za Osječko-baranjsku županiju, kao i eventualnim apliciranjem na natječajima pojedinih ministarstava, te sudjelovanjem članova naše udruge i na natječajima pojedinih drugih donatora i/ili sponzora, odnosno od raspisanih natječaja pojedinih organizacija, tvrtki, prigodne godišnje članarine i slično.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga trenutno ima 60-ak članova i članica, osoba s invaliditetom svih kategorija i stupnjeva oštećenja, članova njihovih obitelji, volontera, te ostalih zainteresiranih sugrađana.

PROJEKTI Tijekom svojeg djelovanja članovi udruge realizirali su još i niz drugih projekata/programa od projekata različite umjetničke tematike do škole informatike i drugo.

S obzirom na to da je udruga “Glas čovječnosti” po svojoj osnovnoj orijentaciji tzv. mješovita udruga što znači da članovima/cama udruge mogu postati osobe s invaliditetom svih kategorija, članovi njihovih obitelji, volonteri, zainteresirani sugrađani lokalne (regionalne) zajednice, kao i sve tvrtke koje žele doprinijeti daljnjem kontinuiranom, odnosno uspješnom radu naše udruge.

  • Pripremate li još koji projekt ili aktivnosti udruge, osim gore navedenoga? Koji?

Od samog osnutka udruga “Glas čovječnosti” provodi usluge besplatne primarne pravne pomoći, a već niz godina provodimo i projekt/program usluga osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom invaliditeta. Na ovogodišnji natječaj grada Osijeka za dodjelu jednokratnih potpora za pojedine aktivnosti udruga planiramo aplicirati prijedlog projektne/programske aktivnosti.

Moram istaknuti kako naša udruga traži volontera/ku ekonomskog, upravnog, jezičnog i/ili umjetničkog usmjerenja, SSS i/ili VSŠ stručne spreme, radi obavljanja menadžersko-operativnih (tajničkih), odnosno administrativno-tehničkih poslova u udruzi, suradnje u apliciranju projektnih i/ili programskih prijedloga razne tematike osoba s invaliditetom. Neophodno je poznavanje rada na osobnom računalu.

SURADNJA Vrlo je poželjna i otvorenost, inovativnost, kreativnost, odnosno spremnost na timski rad, kao i spremnost na neformalno učenje, te stjecanje novih znanja i vještina.

Nadalje, zainteresirane osobe trebaju prvenstveno biti s područja Grada Osijeka. Rad bi se obavljao u sjedištu udruge, N.Š. Zrinskog 41, 31000 Osijek i/ili u prostoru G.Č. “Novi grad”, jedanput ili dvaput tjedno, odnosno prema dogovoru.

Zainteresirane osobe mogu nas kontaktirati na broj 098/732-540 ili e-mail adresu: robert.dudnik@optinet.hr.

  • Pomaže li grad Osijek vaše udruge i na kakve druge načine? Koje?

Predstavnici grada Osijeka su, u cilju što konkretnije i što kvalitetnije suradnje s udrugama svih kategorija osoba s invaliditetom, između ostalog sudjelovali u osnivanju Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Osijeka.

PRIJEDLOZI Udruga “Glas čovječnosti” kontinuirano svojim konkretnim prijedlozima nastoji cjelovito i kvalitetno doprinijeti radu navedenog Povjerenstva.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Premda uvijek treba i može biti i bolje i više, zadovoljni smo suradnjom s predstavnicima grada Osijeka. Značajan broj projektnih, odnosno programskih prijedloga koji su predstavljeni od strane članova naše udruge na pojedinim godišnjim natječajima grada Osijeka realizirani su isključivo međusobnom, vrlo korektnom suradnjom.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Prema mišljenju članova/ca naše udruge transparentnost rada je vrlo važna i u općem i u pojedinačnom smislu zbog cijelog niza razloga, a ponajviše zbog vjerodostojnosti rada predstavnika kako lokalne (regionalne) samouprave, tako i predstavnika organizacija tzv. nevladinog (NGO) sektora.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: