ZORISLAV BABIĆ Izviđački pokret želimo približiti što većem broju djece

Zorislav Babić, tajnik Udruge izviđača „Slavonski hrast“

Udruga izviđača „Slavonski hrast“ ima 67 registriranih članova. Unutarnji ustroj udruge usklađen je s normativnim aktima nacionalna izviđačke organizacije tako da su članovi raspoređeni po dobnim skupinama u družine. O projektima „Djeluj pozitivno – nisi sam“, te „Izviđačka učionica u prirodi“, govori tajnik udruge, Zorislav Babić.

  • Za Udrugu izviđača „Slavonski hrast“ u 2018. je godini za projekt „Izviđačka učionica u prirodi“ osigurano 6.500 kuna, a za projekt „Djeluj pozitivno, nisi sam“ osigurano je 10.000 kuna. O kakvim je projektima riječ?

Ova dva projekta predstavljaju kontinuitet aktivnosti Udruge izviđača „Slavonski hrast“, usmjerenih na prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladeži, kroz projekt „Djeluj pozitivno – nisi sam“ i izvanisntitucionalno obrazovanje djece osnovnoškolskog uzrasta u okviru projekta „Izviđačka učionica u prirodi“.

PROJEKTI Obzirom da se ovi projekti provode već drugu, odnosno četvrtu godinu, možemo slobodno reći da su prerasli projektni pristup provedbi aktivnosti i postali programi.

Aktivnosti koje se provode u okviru ovih projekata, odnosno programa, imaju za cilj da sadržaje iz programa rada izviđačkog pokreta približe što većem broju djece čime se postiže pozitivan učinak na njihov odgoj i obrazovanje, te stjecanje novih znanja i vještina.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosima? U što će se oni utrošiti?

Ugovoreni iznosi omogućit će provedbu planiranih aktivnosti iako bi, naravno, bilo bolje da su u skladu s planiranim proračunom. Dio potrebnih sredstava nadomjestiti će se većim udjelom volonterskog rada, vlastitim sredstvima i mogućim donacijama u novcu ili u naravi.

MATERIJALI Dobivena sredstva utrošiti će se za nabavu didaktičkog i potrošnog materijala, popunu potrebne opreme i edukaciju volontera – voditelja aktivnosti i radionica.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Pored sredstava koje Udruga ostvaruje iz proračuna Grada Osijeka, prihodi se ostvaruju i iz proračuna Osječko-baranjske županije, kao i iz donacija realnog sektora. Aktivnosti koje se provode tijekom godine s članovima Udruge najvećim se dijelom financiraju iz članarine i članskih doprinosa samih članova.

EDUKACIJE Udruga također pruža usluge edukacije volontera – izviđačkih voditelja za potrebe Saveza izviđača OBŽ i nacionalne organizacije – Saveza izviđača Hrvatske čime se također ostvaruju određeni prihodi.

  • Koliko članova broji “Slavonski hrast“? Tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga trenutno broji ukupno 67 članova od čega je 19 odraslih koji obavljaju određene dužnosti ili imaju status volontera. Udruga također na razini godine okuplja još dvadesetak volontera (roditelji članova, prijatelji organizacije) koji se angažiraju u provedbi pojedinih aktivnosti te tako ostvaruju između 7 i 8 tisuća volonterskih sati godišnje.

ZA SVE Udruga je otvorena za sve uzraste članova, „od 7 do 77“, iako prvenstveno djeluje kao udruga za djecu i mladež što znači da je ciljana skupina članova populacija uzrasta između 8 i 30 godina starosti.

  • Kako su raspoređeni članovi u vašoj udruzi izviđača?

Unutarnji ustroj udruge usklađen je s normativnim aktima nacionalna izviđačke organizacije tako da su članovi raspoređeni po dobnim skupinama u družine „poletaraca“ (do 11 godina) i „izviđača“ (11-18 godina), te klub „brđana“ (punoljetni članovi). Družine u pravilu djeluju na teritorijalnom principu, pri školama ili gradskim četvrtima.

  • Pripremate li još koji projekt osim gore navedenih? Koji?

Pored ova dva projekta koja su sufinancirana sredstvima proračuna Grada Osijeka, Udruga je s OBŽ ugovorila dva projekta. Projekt ZELENA DOBRA DJELA koji se također provodi u kontinuitetu već šest godina usmjeren je na edukaciju djece o potrebi čuvanja okoliša, flore i faune u neposrednom okruženju: školi, vrtiću, gradskoj četvrti. Drugi projekt pod nazivom BUDI PRIPRAVAN – NAŠ DOPRINOS ZAJEDNICI ima za cilj motiviranje i osposobljavanje mladih za njihovo volontersko angažiranje u sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, osobito u podizanju smještajnih objekata (šatorskih naselja) i organizacije života u privremenom smještaju.

ISKUSTVA Pri tome se koriste iskustva koje su članovi Udruge stekli u obrani od poplave u posavini 2014. godine, kao i u vrijeme migrantske krize 2015/2016 godine kada su aktivno sudjelovali u podizanju šatorskih naselja u Županji i Drenovcima za vrijeme poplave, te Čepinu, Belom Manastiru i Opatovcu za vrijeme migrantske krize.

U suradnji sa Savezom izviđača OBŽ provodi se projekt pod nazivom IZVIĐAČKI LJETNI KAMP koji ima za cilj omogućiti što većem broju članova, ali i druge djece, organizirani odmor i rekreaciju u trajanju od 10 dana na otoku Prviću, uz osmišljene programske aktivnosti. Ove godine planira se realizacija tri 10-dnevne smjene s ukupno 150 korisnika.

  • Pomaže li Grad Osijek vaše udruge i na kakve druge načine? Koje?

Izravno ne, ali Udruga koristi prostorije Gradske četvrti „Jug 2“ u Kaštelanskoj ulici bez naknade tako da je to vrlo značajan doprinos osiguravanju elementarnih uvjeta za djelovanje udruge i provođenje programskih aktivnosti tijekom godine.

SKLADIŠTE Možda je prigoda spomenuti da Udruga raspolaže s dosta vrijedne opreme za koju nema rIješeno pitanje prostora za odlaganje – skladištenje.

Ova se oprema trenutna čuva u lošim uvjetima u objektu stare škole u selu Podolje, u Baranji, koji je Udruga vlastitim sredstvima kupila 2007. godine s namjerom da ga uredi kao mjesto za provedbu edukacije volontera i izvanučioničku nastavu učenika osnovnih škola. Stoga bi valjalo razmotriti mogućnost korištenja nekih od skloništa civilne zaštite za smještaj opreme na području grada.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Grad Osijek uvijek je imao razumijevanja za djelovanje izviđačkih udruga. Naravno da su naše potrebe i ambicije daleko veće od onoga što se ostvari.

RAZUMIJEVANJE Međutim, i naša udruga ima razumijevanja za činjenicu da su sredstva ograničena, a zahtjevi i potrebe nadilaze mogućnosti financiranja za ove namjene.

Stoga je naš odgovor na ovo pitanje potvrdan: da, zadovoljni smo, ali uvijek može i bolje.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost prikupljanja i trošenja javnog novca izuzetno je važna za povjerenje građana u one koje tim novcem raspolažu. Osim jasnog uvida u proračun, transparentnost podrazumijeva i racionalni pristup u raspolaganju prikupljenim sredstvima.

ŽELJE I POTREBE Ne postoji proračun (barem u Republici Hrvatskoj) koji može zadovoljiti sve potrebe, želje i ambicije korisnika proračunskih sredstava.

Upravo zbog toga je transparentnost jedini način da se potrebe i želje svedu u okvire realnih mogućnosti.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: