ZVONKO PENOVIĆ Projekt „Boje vremena“ uspješno motivira i pokreće kreativno izražavanje djece i mladih

Zvonko Penović, predsjednik udruge Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti

Udruga Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti svojim programima i projektima želi ukazati na značajna imena znanosti i kulture u Osijeku, Slavoniji i Baranji i šire. O projektu „Boje vremena“, suradnji s gradom Osijekom, te drugim projektima koje provode govori predsjednik udruge, Zvonko Penović.

  • Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt “Boje vremena“ dobila 9.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt “Boje vremena“ je svojevrsni uspješan višegodišnji nastavak, točnije sretna formula kako uspješno motivirati i pokrenuti kreativno izražavanje djece i mladih te osoba s posebnim potrebama da ostvare niz likovnih radova koji bi se predstavili široj javnosti.

PROMIŠLJANJE Zasigurno je zanimljivo znati na koji način takva djeca i mladi promišljaju i vide život i svijet koji ih okružuje.

Glavne aktivnosti projekta iskazane kroz prioritetne ciljeve, usmjerene su na poticanje i razvoj socijalnih, emotivnih, intelektualnih, komunikacijskih i drugih sposobnosti, kako bi djeca mogla na adekvatan način iskazati svoja razmišljanja o životu, prijateljstvu i ljubavi kroz likovne radove, kraće literarne sastave i scensku igru.

SENZIBILIZACIJA JAVNOSTI Upravo kreativnim aktivnostima, dometima i ostvarenjima može se na najbolji način senzibilizirati javnost za ovakvu društvenu skupinu.

Projekt  podrazumijeva nekoliko faza i trajat će otprilike 3 mjeseca, od rujna do konca kalendarske godine.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Stvarno, zadovoljni smo iznosom, jer on nije samo  financijska značajka, već je općenito i višestruka podrška za sav intelektualni, psihički i fizički napor kojeg ulažemo kako bi ovakav društveno važan projekt i uspješno realizirali. Također, on je potvrda dosadašnje uspješne suradnje Grada Osijeka i naše udruge.

MOTIVACIJA Najveći dio sredstava bit će iskorišten na pripreme, izbor tema, motiviranje učenika, organiziranje radionica, stručni izbor ponajboljih radova za prezentaciju kroz izložbu i tisak propagandnog materijala (plakati, leci, pozivnice i desetak vrsta prigodnih reprodukcija radova u formatu dopisnica-razglednica te organiziranje završne manifestacije… )

Nadasve izložba je od višestruke važnosti za djecu i mlade osobe s posebnim potrebama, jer  će šira društvena zajednica, steći objektivan uvid u njihove neiscrpne mogućnosti i talente.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga trenutno broji 13 članova. Princip udruge je senzibilizirati javnost za kreativne, društveno korisne i humane aktivnosti, programe i projekte… posebice one koji populariziraju kulturnu baštinu Osijeka, regije i šire.

PREDISPOZICIJE Može nam se pridružiti svatko koji u sebi ima kreativne predispozicije i djeluje s pozicija entuzijazma i altruizma.

Inače, veliki obol uspjesima naših programa i projekata daju volonteri. Djelujemo pod sloganom: umjetnost (kreativnost) je potreba a ne privilegija.

  • Provodite li još koji projekte, osim gore navedenoga? Koji?

U PRIPREMI Trenutno  imamo u pripremi projekte: Rijeka donosi jesenParkovi, srca grada, kao i programe koji podrazumijevaju sjećanja na umjetnike kao što su: Sigmund Romberg, Dobriša Cesarić, A. B. Šimić, Saša Benček…

Planiramo i promocije knjiga, likovne izložbe, poetske večeri, organiziranje znanstvenih tribina.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Suradnju s Gradom Osijekom ocjenjujemo vrlo pozitivnom. Grad nam je pomogao i pomaže u projektima u područjima kulture.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je jako važna, jer daje na uvid svrhu trošenja financijskih potpora. Također,  javna podrška na svoj način usmjerava planove, ambicije, težnje i kreativne potencijalne svih svojih građana. U tom smislu, Grad Osijek je vrlo pozitivan primjer.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s