Građanski odgoj i obrazovanje u osječkim osnovnim školama

Grad Osijek i Udruga za rad s mladima Breza, Dječja kreativna kućica, Nansen dijalog centar Osijek i Volonterski centar Osijek potpisali su Sporazum o suradnji u provođenju pilot projekta Građanski odgoj i obrazovanje („Osijek to GOO“) u osnovnim školama grada Osijeka.

Cilj projekta „Osijek to GOO“ je dodatno unaprijediti i podržati provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama kroz provedbu pilot projekta uvođenja GOO-a kao izvannastavne aktivnosti u pet škola kroz jedan sat tjedne nastave, tj. 35 sati tijekom školske godine, edukaciju zainteresiranih nastavnika i umrežavanje škola te preuzimanje i tiskanje materijala za provedbu GOO-a.

ANKETA Nakon provedene ankete koja je pokazala kako 11 osječkih osnovnih škola ima želju uvesti GOO kao izvannastavnu aktivnost, Grad Osijek je 7. svibnja 2018. godine potpisao s Gradom Rijekom Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje.

Tim je Osijeku, bez naknade, ustupljen priručnik „Učenik građanin“, pripadajuće mape te popratne „Smjernice za provođenje priručnika Učenik građanin“ namijenjene učiteljima.

Kao prvi set aktivnosti u provedbi projekta, radna skupina organizira i provodi edukacije nastavnika u vremenskom razdoblju od svibnja do listopada ove godine Edukacije su ukupnog trajanja 12 dana, tj. 78 sati, a podijeljene su u sedam modula. U edukacijama sudjeluje devetnaest nastavnika iz deset osnovnih škola.

MODULI Do sada su provedeni moduli Uvod u ljudska prava, Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici, Uvod u demokraciju – politička pismenost te Volontiranje i aktivni angažman u zajednici. Nakon ljetnih praznika provest će se i preostala tri modula edukacija Medijska pismenost, Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje te Financijska pismenost i filantropija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: