VLADIMIR PAVIČIĆ U maloj planinarskoj školi djeca će učiti planinarske vještine

Vladimir Pavičić, predsjednik Planinarskog društva „Zanatlija“

Planinarsko društvo “Zanatlija” Osijek osnovano je 1971. godine. Društvo kontinuirano djeluje sve do današnjih dana. Aktivnosti su prekinute samo za vrijeme domovinskog rata. Članovi društva organizirano ili individualno pohodili su mnoge vrhove širom Europe i svijeta. O projektu „OPA – otvorena planinarska akademija“, projektima, izletima te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik društva, Vladimir Pavičić.

  • Planinarskom društvu „Zanatlija“ Osijek u 2018. je godini za projekt „OPA – otvorena planinarska akademija“ osigurano 4.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Budući da naše planinarsko društvo djeluje u sekcijama, „OPA – otvorena planinarska akademija“ projekt je namijenjen sekciji pod imenom „Dumina“, koja radi s mladima i djecom pod vodstvom profesorica iz četiri osječke škole. U projektu je riječ o maloj planinarskoj školi gdje se uče početne planinarske vještine. Tako da je novac namijenjen radu s djecom u ovoj maloj, planinarskoj akademiji.

PRILAGOĐENO Kao što naše društvo provodi opću planinarsku školu za odrasle, škola u sklopu ovoga projekta prilagođena je djeci i mladima.

Radi se o djeci iz osnovne škole „Franjo Krežma“, Opće gimnazije, Jezične gimnazije, Elektrotehničke i prometne škole, a pridružila nam se i grupa djece s dvama voditeljima iz SOS sela Ladimirevci. Nakon završene obuke, jednu skupinu djece u jesen vodimo na niz izleta. Na svakom izletu bude nešto edukativno. Posljednji izlet je izlet na Velebit, koji planiramo 21.-23. rujna.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Jesmo, zadovoljni smo dobivenim iznosom. Dio novca utrošit će se na prijevoz za jedan izlet, a drugi dio novca utrošit će se u nabavku potrebne opreme – dječje pojaseve za penjanje, male kacige…

  • Koji su drugi izvori prihoda vašeg društva?

Drugi izvori prihoda našega društva su članarine, dio novca dobijemo od Osječko-baranjske županije.

SUVENIRI Imamo i nešto donacija, a financiramo se također i prodajom prigodnih suvenira koje izrađuju naše članice.

No glavni izvor našeg financiranja su članarine.

  • Koliko članova broji „Zanatlija“ Osijek? Tko vam se sve može pridružiti?

Planinarsko društvo „Zanatlija“ broji 404 člana. Pridružit nam se mogu svi – svi su dobrodošli. Naše su sekcije raspoređene po različitim fizičkim sposobnostima  i interesima. Imamo grupu planinara koji preferiraju visoko gorje (iznad 2.500 m), potom imamo grupu namijenjenu radu s djecom, grupu namijenjenu planinarima početnicima i starijoj populaciji s nešto lakšim izletima. Imamo jednu interesantnu grupu imena „Sv. Josip Radnik“. Povezani smo s dvije osječke župe u kojima su neki naši članovi. Naglasak je na planinarenju, ali smo prije dva tjedna na vrhu Papuka održali misu.

DUH U novije vrijeme imamo i sekciju za orijentaciju u prirodi. Ona je malo natjecateljskog duha što mladi vole.

Također imamo i grupu žena koja za potrebe društva proizvodi suvenire kojima se financiramo. Imamo i klasičnu sekciju za obilježavanje planinarskih puteva – markacističku sekciju, vodičku sekciju i Gastro sekciju. Ona priređuje ručkove ili slično kada organiziramo neki izlet ili manifestaciju. Ovim bih putem pozvao sve zainteresirane da se odluče na taj nekakav prvi korak – da dođu na naš sastanak na kojima reklamiramo izlete koji slijede, predstavljamo aktivnosti našega društva te dajemo sve potrebne informacije.

IZLETI Zainteresirani se mogu odmah i učlaniti. Prošle smo godine uspjeli izrealizirati 44 planirana izleta, što znači da gotovo svaki vikend ima neki izlet, a ponekad čak dva ili tri pa članovi biraju kamo žele ići.

  • Pomaže li grad Osijek vašeg društva i na kakve druge načine? Koje?

Grad Osijek pomaže nam prostorom koji koristimo s nekoliko udruga. To nam isto bitno štedi neke troškove te smo zadovoljni tim segmentom.

SKLADIŠTE Trebao bi nam nekakav skladišni prostor jer imamo dosta planinarske opreme pa ćemo to probati dogovoriti s Gradom.

Mi smo društvo osnovano 1971. godine i imamo dosta arhive pa bismo i to trebali skladištiti. Mi se financijski ne možemo upuštati u neke projekte kupovine ili iznajmljivanja prostora.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Jesmo, jako smo zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom. Planiramo nekakve projekte i sljedeće godine te vjerujemo da će nas grad Osijek podržati.

PLANINARSKA STAZA Trenutno pripremamo jedan projekt, planinarsku stazu, u suradnji s parkom prirode „Papuk“ pod nazivom „Revitalizacija vrhovima Papuka“, koji će biti otvoren i za građanstvo, a tu će nam biti potrebna pomoć Grada.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Smatram da je transparentnost proračuna itekako važna i drago mi je što naš grad dobio najvišu ocjenu. Prepoznat je trud grada i drago mi je što se sve vidi i sve se zna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: