Boris Trajanovski, predsjednik Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”

Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ osnovano je 1994. godine. Društvo broji pet sekcija – pjevačka „Vardarki“, folklorna „Tanec“, dječja „Biserčinja“, instrumentalna „T’ga za jug“, etno-kulinarska „Vezilki“. Okuplja članove Makedonce, građane Hrvatske nacionalnosti te članove drugih nacionalnih manjina. O projektima „Susret nacionalnih manjina u Osijeku“ i „Svom gradu s ljubavlju“ govori predsjednik MKD-a, Boris Trajanovski.

  • Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“, Osijek iz proračuna je grada Osijeka za 2018. godinu dobilo 7.000 kuna za projekt „Susret nacionalnih manjina u Osijeku“. O kakvom je projektu riječ?

Već nekoliko godina manjine pokušavaju organizirati susret manjina grada Osijeka i okolnih mjesta, na kome bi pokazale svo bogatstvo svoga naslijeđa. Prošle su godine organizaciju započeli Mađari i organizirali koncert zborova.

SVE Naš cilj je proširiti predstavljanje manjina na sve što manjinska društva mogu pokazati (folklor, etno, kulinarski sadržaji i ostalo).

Dogovor je da svake godine netko drugi organizira ovaj Susret. Želimo ovaj Susret pokloniti Gradu za rođendan i da postane tradicionalan, bez obzira tko ga bude sljedećih godina organizirao.

  • Osim za gore navedeni projekt, društvo je dobilo i 5.500 kuna za vaš već tradicionalni projekt „Svom gradu s ljubavlju“. Što pripremate ove godine u sklopu projekta?

Kao i protekle dvije godine i ove će se Društvo predstaviti svojim postignućima u protekloj godini. Otvoriti vrata susjedima i građanima koji žele prisustvovati, vidjeti što smo radili, u kojim prostorima radimo i tko smo. Pripremit ćemo, opet, tradicionalna makedonska jela.

DELICIJE U našem Gradu, provjereno je, rado se traže makedonske delicije.

Pokušat ćemo izaći iz naših prostora ispred zgrade kako bi što više stanara i prolaznika moglo prići i upoznati se s našim radom.

  • Koliko članova trenutno broji vaše društvo?

Trenutno imamo 82 člana, što aktivnih u šest sekcija, što samo podupirućih.

 

  • Provodite li još koje projekte, osim gore navedenih?

Ove smo godine pripremili projekt „Dvije domovine, dve tatkovini“, koji je osmišljen kako bismo povezali pisce iz Hrvatske, makedonskog podrijetla, i pisce iz Makedonije, hrvatskog podrijetla.

MOST PRIJATELJSTVA Radili smo i projekt prema Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije, „Most prijateljstva“ kojim smo željeli povezati dvije republike i hrvatsku manjinu iz Makedonije s makedonskom manjinom iz Hrvatske.

  •  Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Od kada postoji Društvo (1994.), suradnja s Gradom je odlična i nadamo se da će tako i ostati. Zahvalni smo Gradu na svakoj pomoći koju nam može i hoće pružiti.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Za sada je sve u projektima, ali to je zato što mi ne tražimo više. Vjerujem da bismo od Grada dobili i više da tražimo.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

U ovo vrijeme kada se sve ocjenjuje kroz novac, transparentnost je važna. Ponekad je i dvosjekli mač.  Što više objašnjavaš, više te pitaju. Uvijek ima još jedno „zašto“.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s