BORIS TRAJANOVSKI Želimo proširiti predstavljanje manjina na sve što manjinska društva mogu pokazati

Boris Trajanovski, predsjednik Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”

Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ osnovano je 1994. godine. Društvo broji pet sekcija – pjevačka „Vardarki“, folklorna „Tanec“, dječja „Biserčinja“, instrumentalna „T’ga za jug“, etno-kulinarska „Vezilki“. Okuplja članove Makedonce, građane Hrvatske nacionalnosti te članove drugih nacionalnih manjina. O projektima „Susret nacionalnih manjina u Osijeku“ i „Svom gradu s ljubavlju“ govori predsjednik MKD-a, Boris Trajanovski.

  • Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“, Osijek iz proračuna je grada Osijeka za 2018. godinu dobilo 7.000 kuna za projekt „Susret nacionalnih manjina u Osijeku“. O kakvom je projektu riječ?

Već nekoliko godina manjine pokušavaju organizirati susret manjina grada Osijeka i okolnih mjesta, na kome bi pokazale svo bogatstvo svoga naslijeđa. Prošle su godine organizaciju započeli Mađari i organizirali koncert zborova.

SVE Naš cilj je proširiti predstavljanje manjina na sve što manjinska društva mogu pokazati (folklor, etno, kulinarski sadržaji i ostalo).

Dogovor je da svake godine netko drugi organizira ovaj Susret. Želimo ovaj Susret pokloniti Gradu za rođendan i da postane tradicionalan, bez obzira tko ga bude sljedećih godina organizirao.

  • Osim za gore navedeni projekt, društvo je dobilo i 5.500 kuna za vaš već tradicionalni projekt „Svom gradu s ljubavlju“. Što pripremate ove godine u sklopu projekta?

Kao i protekle dvije godine i ove će se Društvo predstaviti svojim postignućima u protekloj godini. Otvoriti vrata susjedima i građanima koji žele prisustvovati, vidjeti što smo radili, u kojim prostorima radimo i tko smo. Pripremit ćemo, opet, tradicionalna makedonska jela.

DELICIJE U našem Gradu, provjereno je, rado se traže makedonske delicije.

Pokušat ćemo izaći iz naših prostora ispred zgrade kako bi što više stanara i prolaznika moglo prići i upoznati se s našim radom.

  • Koliko članova trenutno broji vaše društvo?

Trenutno imamo 82 člana, što aktivnih u šest sekcija, što samo podupirućih.

 

  • Provodite li još koje projekte, osim gore navedenih?

Ove smo godine pripremili projekt „Dvije domovine, dve tatkovini“, koji je osmišljen kako bismo povezali pisce iz Hrvatske, makedonskog podrijetla, i pisce iz Makedonije, hrvatskog podrijetla.

MOST PRIJATELJSTVA Radili smo i projekt prema Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije, „Most prijateljstva“ kojim smo željeli povezati dvije republike i hrvatsku manjinu iz Makedonije s makedonskom manjinom iz Hrvatske.

  •  Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Od kada postoji Društvo (1994.), suradnja s Gradom je odlična i nadamo se da će tako i ostati. Zahvalni smo Gradu na svakoj pomoći koju nam može i hoće pružiti.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Za sada je sve u projektima, ali to je zato što mi ne tražimo više. Vjerujem da bismo od Grada dobili i više da tražimo.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

U ovo vrijeme kada se sve ocjenjuje kroz novac, transparentnost je važna. Ponekad je i dvosjekli mač.  Što više objašnjavaš, više te pitaju. Uvijek ima još jedno „zašto“.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: