VESELINKA KASTRATOVIĆ Kroz edukacijske radionice o karcinomu jajnika, žene želimo upozoriti na što trebaju obratiti pozornost

Veselinka Kastratović, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ kroz projekte i u suradnji s liječnicima, radi na edukaciji  o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda, ranom otkrivanju karcinoma jajnika, metodama njegova liječenja i prilagođenoj kemoterapiji. Članovi žele u suradnji s liječnicima i psiholozima pomoći oboljelim ženama i njihovim obiteljima, dati im potporu, biti uz njih. O projektu „Život obojen nadom“, drugim projektima koje provode, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednica udruge, Veselinka Kastratović.

  • Za Udrugu žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ u ovoj je godini iz proračuna grada Osijeka osigurano 5.000 kuna za projekt „Život obojen nadom“. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Život obojen nadom“, kao što govori i samo ime projekta, želi dati više poruka. Poruka oboljelima i zdravima.

POTPORA Oboljelima želimo dati potporu, ohrabrenje, podijeliti s njima svoje iskustvo prolaska kroz bolest. Zdrave želimo upozoriti na bolest, na važnost brige za svoje opće i genitalno zdravlje.

Društvu želimo dati poruku da unatoč činjenici da smo oboljeli i nadalje smo vrlo vrijedni članovi društva. U okviru svojih mogućnosti dajemo maksimum. Veselimo se svakom novom danu koji živimo, svakoj novoj prilici.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom ? U što će se on utrošiti?

Iznos od 5.000 kuna bit će nam dostatan za provedbu cijelog niza aktivnosti. Naime, kroz edukacijske radionice o karcinomu jajnika, više iskustvene, želimo žene upozoriti na što trebaju obratiti pozornost, na što reagirati, kako prepoznati da nešto nije dobro s genitalnim zdravljem. Normalno, ne govorimo samo o karcinomu jajnika. Govorimo o važnosti preventivnih pregleda, odazivanja na preventivne programe ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice, grudi i debelog crijeva. Govorimo o važnosti odlaska na ginekološke preglede, posebice preglede vaginalnim ultrazvukom, koji otkriva stanje s jajnika.

ISKUSTVO Dakle, ne obraćamo se samo oboljelim ženama, već svim ženama, jer želimo da što manji broj žena oboljeva. Želimo da one koje su se našle u situaciji da su oboljele ne osjete usamljenost, strah, već da im pomognemo svojim iskustvom kako se nositi s  bolešću, kako potražiti pomoć liječnika, što nakon liječenja…

Osim edukacijskih radionica radimo i cijeli niz radionica art terapije, gdje od različitih materijala izrađujemo predmete. Tako radimo lotose od salveta, broševe od tkanine, oslikavamo staklo, kvačice za rublje, oslikavamo lepeze… Članice Udruge, kao i naše prijateljice, jer nije nužno za sudjelovanje u radionici biti članicom Udruge, kroz druženje, zajednički rad, razgovor, lakše nose svoje oboljenje, terapije, tegobe uzrokovane primanjem teških terapija (kemoterapije / terapije zračenja).

AKTIVNOSTI Organizirat ćemo za članice odlazak na tri kazališne predstave i posjetu nekom od muzeja ili galerija. Ova aktivnost posebno je važna i ljekovita za naše članice.

Umjetnost je uvijek bila okrepljujuća i poticajna za oboljele osobe. Odvaja ih od bolesti, patnji, strahova, osjećaja usamljenosti, izoliranosti.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga „JA KA“, kako je mi skraćeno zovemo, rekla bih od milja, tepamo joj, postoji tek nešto više od godinu i pol dana. Za sada imamo 11 članica i članova, 10-tak volonterki koje nas podržavaju, te prijateljica i prijatelja koji prate naš rad putem naše web stranice i našeg fb profila.

VRIJEDNOSTI Udruzi se mogu pridružiti svi građani koji prihvaćaju naša načela, nenasilno djelovanje, koji podržavaju i žive vrijednosti Udruge propisane našim Statutom.

No, kako smo otvoreni i želimo biti u komunikaciji s građanima, kako odlazimo i izvan naših prostorija, u goste gdje držimo edukacijske radionice, često putem društvenih mreža pozivamo građanke i građane da dođu ponedjeljkom od 16 do 19 sati u naše prostorije, da nam se pridruže na čaju i kavi, ako žele s nama izrade poneki predmet na radionicama art terapije. Dakle, ne mora se nužno biti članica / član Udruge.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Udruga „JA KA“ Osijek u 2018. godini ima još dva projekta koja provodi. Osim toga, iako naša članarina nije visoka, više simbolična, jedan dio aktivnosti financiramo i iz članarine i donacija građana.

  • Koje još projekte provodite?

Osim projekta „Život obojen nadom“, financiran sredstvima Grada Osijek, dobili smo financijsku potporu još dva projekta od Ove godine dobili smo financijsku potporu za provedbu još dva projekta: Projekt „Živimo u vedrim bojama“ , financijski podržan od Vodovod – Osijek d.o.o. s 4.000 kuna i projekt „Živim u bojama sreće“, financijski podržan od Osječko-baranjske županije s 2.400 kuna.

Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Udruga „JA KA“ Osijek u svom radu nastoji dobro surađivati sa svima. Otvoreni smo za suradnju, i nadasve ponosni kada možemo i sami nešto pokrenuti, otvoriti novu suradnju steći nova poznanstva.

MISIJA Grad Osijek prepoznao je naš rad, poruku koju prenosimo ženama, važnost naše misije. Stoga smo vrlo zahvalni na potpori. Ne samo financijskoj. Znamo da imamo i onu ljudsku potporu, razumijevanje za nas koje smo prošle oboljenje karcinoma jajnika.

To je važno kako za nas tako i za sve žene ovoga Grada i okolice. Prenosi se jedna dobra poruka razumijevanja, brižnosti, prihvaćanja.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je izuzetno važna iz više razloga. Prvi i osnovni građani imaju pravo znati na koji način se raspolaže sredstvima, na što se sredstva troše, kako se upravlja njima.

PRAVO Građani imaju pravo znati koji se novi projekti, kako oni kapitalni, tako i manji i mali projekti, odobravaju, koje kategorije projekta se odobravaju, što će biti rezultati tih projekata.

Transparentnošću rada otvara se mogućnost dobivanja novih ideja, prepoznavanje potreba jednoga grada, njegovih građana, rješavanje problema, koje je izuzetno važno riješiti za normalno funkcioniranje građana, za zadovoljenje njihovih osnovnih životnih potreba i življenje dostojno čovjeka i vremena.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: