JADRANKA KOKOLARI U Osijek planiramo dovesti 1.000 izviđača iz Hrvatske i susjednih zemalja

Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba Javor

Izviđački pokret kako u svijetu, tako i u nas, ima osnovni cilj, a to je odgoj i razvoj djece i mladih izvan institucija redovnog obrazovanja. Sudjelovanjem djece i mladih u izviđačkim aktivnostima stvaramo društveno korisne članove sposobne za postizanje uspjeha koji doprinosi i osobi i društvu u cjelini. O projektu „Budi ZDRAVO – idemo u prirodu – to je tvoje PRAVO“, planovima, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednica Izviđačkog kluba Javor, Jadranka Kokolari.

  • Za Izviđački klub „Javor “ u ovoj je godini iz proračuna grada Osijeka osigurano 5.000 kuna za projekt „Budi ZDRAVO – idemo u prirodu – to je tvoje PRAVO“. O kakvom je projektu riječ?

Uključivanje većeg broja djece i mladih u rad i aktivnosti izviđačkog pokreta osigurava bolju budućnost društva. Veći broj uspješnih ljudi iz svih područja, može se pohvaliti svojim korisnim i radosnim danima iz mladosti kada su kroz izviđačke aktivnosti svladavali niz znanja, koja su pomogla njihovom kasnijem razvoju i uspjehu.

CILJ Glavni cilj ovog projekta „Budi ZDRAVO – idemo u prirodu – to je tvoje PRAVO“ je kvalitetno i kontinuirano provođenje humanitarnih i zdravstvenih te sličnih usluga što naša udruga čini punih 17 godina od samostalnosti Hrvatske (prije toga 1960-1991).

Našim aktivnostima u projektu pružamo jednake mogućnosti svima i posebno smo socijalno osjetljivi. Nadalje, u projektu izuzetno vodimo brigu o zaštiti zdravlja i promicanju prava na zdravi izbor životnih navika  te posebno ostvarujemo aktivnosti prevencije svih oblika  ovisnosti.

MISIJA Izviđačka je misija stvaranje boljeg svijeta.

Aktivnosti u projektu su tjedne edukativno zdravstvene  radionice, edukativni izleti u prirodu, edukacija volontera, promotivne  javno-zdravstvene prezentacije , natjecanja i susreti  djece i mladih, te Izviđački ljetni edukativni kamp.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom ? U što će se on utrošiti?

Za svaku „kunu“ koju dobijemo od potencijalnih donatora pa tako i od grada Osijeka smo izuzetno zahvalni.

VOLONTERI Naš je glavni pokretač volonterski rad naših izviđačkih voditelja i sve što možemo napraviti sami, to i radimo. Nažalost  postoje troškovi  – usluge, robe koje se moraju platiti (prijevoz, edukativni materijal, hrana, šatori, klupe, majice, marame, održavanje  opreme, prostora, …… pa i režije prostora u kojem djelujemo).

Ukoliko osiguramo više sredstava  po projektima, udio sufinanciranja roditelja je manji, i na taj način osiguravamo da veći broj djece i mladih može sudjelovati u aktivnostima (posebno mislimo na izlete, susrete, natjecanja).  Npr. za odlazak na Zborovanje Saveza Izviđača Hrvatske u Zagreb, dobivena sredstava za ovaj godišnji projekt pokrivaju samo najam autobusa,  bez kotizacije organizatoru (90 do 120 kuna). A to je samo jedna aktivnosti i jedan vikend u godini.  Kada osigurana sredstva nisu dostatna, tada povećavamo sufinanciranje roditelja , no na taj način dobivamo manje djece i mladih jer vrlo često roditelji nisu u mogućnosti platiti ekonomsku cijenu neke aktivnosti.

MAKSIMUM U svakom slučaju nastojimo, mi izviđački volonteri, dati maksimum od sebe kako bi realizirali naše planirane aktivnosti i osigurali ispunjenje  misije i ciljeva izviđačkih projekata i programa.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Broj aktivnih članova u 2017. po družinama je sljedeći: 20 odraslih članova (LIPA), 16 srednjoškolaca i studenata, te osoba mlađih od 30 godina (MRAVI), 20 članova viših razreda OŠ (RUNOLIST) i 21 član nižih razreda OŠ (JAGODE).

Prema popisu aktivnih članova u matičnoj evidenciji  je  77 članova

AKTIVNOSTI U aktivnostima i projektima  naše udruge, osim članova sudjeluju i ostala djeca i mladi. Tijekom 2017. ukupno je  u aktivnostima udruge sudjelovalo približno 3.000 osoba, prvenstveno djece i mladih.

Sve su naše aktivnosti otvorene. Pozivamo sve da nam se priključe i da dio svog slobodnog vremena „utroše“ na izviđački način života, jer  izviđački način života je zdrav način života.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

U 2017. godini, osim sredstava iz proračuna Grada Osijeka, financirani smo i sredstvima Županije Osječko-baranjske, GČ Donji grad, sredstvima Općine Ernestinovo, donacijama članova udruge i građana, te donacijama ostalih građana.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Grad Osijek osječke Javorovce prati i potpomaže od samog ponovnog osnivanja 2001. (naši su osnivači djelovali u gradu Osijeku  1960-1991). Hvala našem Gradu za svaki trenutak i svaki oblik suradnje i podrške.

TRADICIJA Imamo tradiciju, imamo iskustvo, no ima nas puno manje nego prije, baš zbog toga nam je važna i potrebna još bolja, snažnija i jača suradnja s gradom Osijekom. Nekada je u Osijeku (zajednici općine Osijek) bilo izviđača koliko danas ima cijela Lijepa Naša.

Vjerujemo da jačom suradnjom i zajedničkim projektima s gradom Osijek možemo doprinijeti povećanju interesa roditelja i broja djece i mladih koji  bi mogli postati aktivni naši članovi, a ne samo sudionici određene aktivnosti. Za uspjeh našeg rada važan je kontinuitet i redovne aktivnosti, a ne povremeni projekti. Tu smo mišljenja da se kontinuitet i redovan tjedni rad treba više vrednovati u odnosu na povremene hvale vrijedne projekte.

PONOSNI Ovdje želimo spomenuti da smo mi osječki Javorovci izvršni organizatori  13. zborovanja Saveza Izviđača Hrvatske u svibnju 2019., kada ćemo zajedno s gradom Osijekom obilježiti 100 godina pisane izviđačke povijesti Grada Osijeka (1919-2019) s vizijom OSIJEK GRAD PO MJERI IZVIĐAČA i tada planiramo u Osijek dovesti 1000 izviđača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost utrošenih sredstava je za nas izuzetno važna. Ponosni smo na naš Grad Osijek i njegovu ocjenu transparentnosti. Pri raspodjeli sredstava udrugama valjalo bi promatrati rad svake udruge tijekom svih 365 dana u godini.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: