LIDIJA ŠTELCER Želimo osnažiti sustav psihosocijalne pomoći za djecu, mlade i obitelj

Lidija Štelcer, djelatnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pomaže djeci i njihovim roditeljima kroz četiri područja djelovanja. Osnovan je 2006. godine, a za pomoć ili podršku obratiti mu se mogu sva djeca, mladi, roditelji, članovi obitelji te stručnjaci koji se bave djecom i mladima. O projektu „Ja sam za 5 – Program psihosocijalne pomoći i podrške“ koji je dobio potporu Grada Osijeka, ali i ostalim projektima koje provode, govori djelatnica Centra Lidija Štelcer, magistra psihologije.

  • Za Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u ovoj je godini iz proračuna grada Osijeka osigurano 20.000 kuna za projekt „Ja sam za 5 – Program psihosocijalne pomoći i podrške“. O kakvom je projektu riječ?

Svrha projekta „Ja sam za 5 – Program psihosocijalne pomoći o podrške“ je osnaživanje sustava pružanja psihosocijalne pomoći za djecu, mlade i obitelj kroz senzibilizaciju, informiranje i osvješćivanje građana o važnosti brige za mentalno zdravlje i usvajanja komunikacijskih i socijalnih vještina kao preduvjeta prevencije društveno neprihvatljivih oblika ponašanja.

SAVJETOVANJE I UČENJE Prevencija razvoja društveno neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece i mladih kroz proces savjetovanja i učenja komunikacijskih i socijalnih vještina očitovati će se u smanjenom broju rizičnih ponašanja, boljem školskom uspjehu, zadovoljavajućim odnosima s vršnjacima i odraslima te samom evaluacijom savjetodavnog rada od strane korisnika.

Poboljšanje roditeljskih vještina obitelji korisnika Savjetovališta očitovati će se u boljem razumijevanju roditelja i djeteta, kvalitetnom i dvosmjernom komunikacijom te roditeljskim evaluacijama nakon provedenih radionica. Građani grada Osijeka, i šira javnost, imat će priliku upoznati se s radom i svrhom Savjetovališta putem informacijskih letaka, plakata i web stranice Centra. Također, predstavljanje rada Savjetovališta zainteresiranim građanima i učenicima osnovnih i srednjih škola omogućiti će da se ljudi informiraju o tome što je zapravo savjetovanje, tko ga provodi i u kojim slučajevima je ono korisno.

ANONIMNO Na web stranici Centra građani će moći pročitati različite edukativne članke o važnosti brige za mentalno zdravlje. Također, svaki građanin će moći, potpuno anonimno, proslijediti upit vezan uz neki svoj problem timu stručnjaka koji će na postavljene upite odgovarati.

Obilježavanjem Svjetskog dana mentalnog zdravlja senzibilizirati će se građane o važnosti brige za mentalno zdravlje i pravovremenog traženja pomoći podrške, što će dugoročno pridonijeti destigmatizaciji primanja i pružanja psihosocijalne pomoći.

Savjetovalište je potpuno besplatno, a u njemu radi tim stručnjaka koji pomažu djeci, mladima i njihovim obiteljima da se lakše nose s problemima.

SUSTAV Uspješno provedenim aktivnostima projekta ostvariti ćemo konkretne rezultate koji će direktno utjecati na osnaživanje sustava psihosocijalne pomoći za djecu, mlade i obitelj na području grada Osijeka.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom ? U što će se on utrošiti?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom te ćemo ga utrošiti na što bolje i kvalitetnije izvođenje aktivnosti projekta koje su nužne za ostvarivanje pravovremene i adekvatne psihosocijalne pomoći i podrške osobama kojima je to najpotrebnije.

VJEŠTINE Kroz terapijske, edukativne i radne materijale za individualne i grupne aktivnosti želimo poboljšati kvalitetu sustava za pružanje besplatne savjetodavne psihološke pomoći kao i prevenirati razvoj društveno neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece i mladih kroz usvajanje i vježbanje socijalnih i komunikacijskih vještina.

Uz to ćemo nastojati što više senzibilizirati građane i destigmatizirati pojam pružanja i primanja psihosocijalne pomoći kroz informativne i edukativne aktivnosti.

  • Koliko članova broji ovaj centar? Tko vam se sve može pridružiti?

Centar trenutno broji 6 članova. Svi koji su zainteresirani za članstvo mogu poslati zahtjev koji će se potom promotriti na zasjedanju Skupštine Centra.

  • Koji su drugi izvori prihoda centra?

Drugi izvori prihoda Centra su pružanje socijalnih usluga, nacionalni i EU fondovi te gospodarska djelatnost.

Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Dosadašnja suradnja s Gradom je bila iznimno kvalitetna. Od velike važnosti nam je njihova podrška, suradnja i partnerstvo na projektima i programima koje provodimo. Grad Osijek podupire rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na nekoliko načina.

ZAJEDNICA Na prvom mjestu daje potporu kroz financijsku podršku određenim projektnim prijedlozima. Sudjeluje kao partner u prijavi projektnih prijedloga kojima je nositelj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a koja su od posebnog interesa za lokalnu zajednicu.

Do sada je Grad Osijek partner na projektima koji su prijavljeni i odobreni na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost proračuna svake ustanove i organizacije je od iznimne važnosti.

INFORMIRANOST Posebno je važna za organizacije civilnog društva s obzirom da još uvijek velik broj građana u lokalnoj zajednici ima negativan stav prema organizacijama civilnog društva upravo zbog nedovoljne informiranosti o financijskim sredstvima organizacije i načinima raspodjele tih troškova.

Transparentnost proračuna osigurava da se rad neke organizacije prepozna kao društveno koristan, kvalitetan, efikasan, ekonomičan i u konačnici financijski isplativ.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s