MARIJA ŠEŠO Našim korisnicima ne dajemo materijalne stvari, već sebe, svoje vrijeme i trud

Marija Šešo, predsjednica Katoličke udruge Veronikin rubac

Katolička udruga Veronikin rubac za pomoć starijim i nemoćnim osobama osnovana je s ciljem da djelom i životom svojih članova svjedoči kršćansku vjeru u djelotvornoj ljubavi na poseban način prema starijim i nemoćnim osobama. O projektu „Sami ste i nemoćni, bit ćemo dio vaše obitelji“ govori predsjednica udruge, Marija Šešo.

  • Za katoličku udrugu „Veronikin rubac“ u ovoj je godini iz proračuna Grada Osijeka osigurano 7.500 kuna za projekt „Sami ste i nemoćni? Bit ćemo dio vaše obitelji“. O kakvom je projektu riječ?

Radi se o pomoći osobama koje zbog imovinskog cenzusa ne mogu ostvariti prava na besplatnu pomoć putem organiziranog društvenog zbrinjavanja.

U POTREBI Iako mi jesmo katolička udruga, nama nije bitno je li osoba vjernik ili „nevjernik“, bitno je da je osoba u potrebi.

Nakon što nas netko obavijesti o potrebi zbrinjavanja potencijalnog korisnika, a to najčešće bude socijalni radnik i/ili viša medicinska sestra, naši volonteri odlaze kod korisnika i pronalaze način na koji mu mogu pomoći.

ORGANIZACIJA Ukoliko korisnik ostvaruje prava putem Zakona zdravstva i socijalne skrbi, mi organiziramo da ta prava i ostvare.

Nakon toga vidimo što im mi možemo ponuditi. Naša udruga svojim korisnicima jednom ili dva puta tjedno nudi dolazak u obitelj, nabavku i donošenje namirnica, odlazak liječniku, donošenje lijekova, veliko spremanje dva puta godišnje…

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom ? U što će se on utrošiti?

Dobivenim iznosom smo zadovoljni. Najveći dio dobivenog iznosa utrošit će se na materijalne potrebe koje obavljaju naši volonteri. Primjerice, odlazak potrebitima, njihovo odvoženje liječniku… Također kada se vrše velika spremanja, tu su potrebne rukavice i određena sredstva za čišćenje, koja poslije ostavimo korisnicima, tako da je dio novca i u to uložen. Mi našim korisnicima ne dajemo materijalne stvari, već sebe i svoje vrijeme i trud.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga trenutno broji 64 volontera. Pridružit nam se može svatko tko je željan pokloniti svoje slobodno vrijeme osobi u potrebi.

  • Tko su, u najvećem broju, korisnici vaših usluga?

Trenutno skrbimo za 139 korisnika, a to su uglavnom osobe koje su same. Samoća je danas glavni problem. Mislim da neki od nas i nisu svjesni što znači nekome pokucati na vrata i pozdraviti ga. Tim osobama dan je drugačiji. Oni znaju da nisu sami.

KONTAKT Svaki od naših volontera ostavlja osobni kontakt osobi za koju se brine i onda se čuju telefonom.

Ja, recimo, imam dvije gospođe koje svako jutro čujem. Oni, imajući naš broj, znaju da ga mogu nazvati, ukoliko im nešto zatreba, i znaju da će im se netko pojaviti.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Drugi izvori prihoda naše udruge, osim onog iz gradskog proračuna, jest iz proračuna Osječko-baranjske županije.

DONACIJE Također imamo i nekoliko donacija od različitih tvrtki i udruga.

Volonteri naše udruge plaćaju mjesečnu članarinu 10 kuna pa se financiramo i na taj način.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Mi imamo jako dobru suradnju s gradom Osijekom.

PROSTOR Bilo bi dobro kad bismo mogli dobiti nekakav prostor na korištenje gdje bismo imali dnevni boravak posvećen našim korisnicima.

Također planiramo suradnju s udrugom umirovljenika najesen jer imamo nekakve zajedničke ideje.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Smatramo da je transparentnost i inače važna jer građani trebaju znati gdje odlazi njihov novac.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: