SAŠA LAMZA Naši stanari u svakom trenutku mogu dobiti pomoć iz svih područja potrebnih za njihov uspješan rast i razvoj

Saša Lamza, direktor BIOS-a

BIOS je inkubator koji, uz potporu Grada Osijeka, poduzetnicima početnicima omogućuje najam po subvencioniranim cijenama. Zajedno s najmom, stanar BIOS-a dobiva savjetodavne usluge, edukaciju te prezentaciju i promidžbu, a BIOS se trudi svakog poduzetnika razvijati i individualno, sukladno njegovim specifičnim potrebama. O poduzetnicima/stanarima, Coworking prostoru, radionicama i predavanjima, govori direktor BIOS-a, Saša Lamza.

  • BIOS, kao potporna institucija Gradu Osijeku (u logističkom smislu) podupire razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz osiguravanje poslovnog prostora i pružanja poslovnih i drugih usluga u najkritičnijim fazama razvoja poduzeća. Koliko tvrtki trenutno koristi tu mogućnost i čime se one bave?

Poduzetnički inkubator BIOS trenutno broji 42 poduzetnika/stanara s približno 200 zaposlenih.

IT Najvećim su to dijelom IT tvrtke koje pružaju usluge programiranja i izrade software-a.

Ostatak poduzeća bavi se visokotehnološkim djelatnostima, proizvodnjom i razvojem hardver-a. Manji broj poduzeća bavi se proizvodnjom prehrambenih proizvoda te izradom stolarije i obradom drveta

  • U kojoj mjeri tvrtke koriste vaše druge usluge, poput administrativnih, savjetodavnih, te konzultantskih, posebno kada je u pitanju financiranje kroz EU fondove?

Budući da svoje urede u BIOS-u imaju i Regionalna razvojna agencija i Centar za poduzetništvo, naši stanari u svakom trenutku mogu dobiti pomoć iz svih područja potrebnih za njihov uspješan rast i razvoj, uključujući i financiranja kroz razne fondove.

PRIMJERI Ove usluge stanari relativno često koriste, pa tako imamo par dobrih primjera povlačenja sredstava za nabavu opreme i strojeva.

  • Organizirate i razne seminare, te radionice poduzetničke tematike. Kakav je odaziv poduzetnika na njih? Koje vam radionice predstoje u narednom razdoblju? Hoćete li dovesti neke zanimljive predavače?

Trenutno organiziramo predavanje na temu zaštite osobnih podataka za koje je odaziv stanara prilično velik. Radionice obično organiziramo periodično, ali i po potrebi stanara.

KONFERENCIJA Za datum 19.10. predvidjeli smo konferenciju o poduzetništvu s posebnim osvrtom na marketing, sve u suradnji s Centrom za poduzetništvo te Katedrom za poduzetništvo, Katedrom za marketing i Udrugom studenata Bookmark Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Trenutno smo u pregovorima s predavačima, ali načelne potvrde dobili smo od Dražena Nikolića, direktora Founders Institute u Hrvatskoj, te Anne Kennedy i Gillian Muessig, američkih poduzetnica i investitorica iz Seattlea, koje su svoje poslovno iskustvo i tvrtke uspješno gradile posljednjih 20-ak godina u tehnološkom i internetskom sektoru. Početkom godine uspješno su pokrenule Sybila Masters Fund težak 100 milijuna dolara.

U lipnju BIOS započinje s provedbu projekta “Inkubator 21. stoljeća – Učinkovitom poduzetničkom podrškom do gospodarske uspješnosti MSP-ova“ u sklopu kojeg će se tijekom godine dana organizirati niz predavanja i edukacija za sve zainteresirane poduzetnike na temu financijske abecede poslovanja, poslovnog modela Canvas (Poslovni plan), razumijevanja financijskih izvještaja za poduzetnike, poslovnih vještina (Liderstvo, Motivacija, Upravljanje konfliktima, stresom i vremenom te Delegiranje), pripreme i provedbe projekata za poduzetnike, digitalne komunikacije, metode zapošljavanja najboljeg kadra, istraživanja tržišta za poduzetnike te prodaje i plasmana proizvoda.

  • Poduzetnicima koji žele raditi, a nemaju poslovni prostor ili rade od kuće, nudite besplatni Coworking prostor. Što to konkretno znači i što im je sve na raspolaganju?

Coworking prostor (dijeljeni uredski prostor) za cilj ima umrežavanje potencijalnih i postojećih poduzetnika te poticanje zajedničke suradnje i međusobne povezanosti tvrtki i pojedinaca u regiji.

DVA DIJELA Naš coworking prostor prostire se  na 150 četvornih metara, a podijeljen je u dva dijela. Veći dio namijenjen je sastancima i radu, a manji služi kao zona za predahe.

Prostor je prilagođen informatičkim i sličnim djelatnostima čime je osigurana infrastruktura za rad te uvjeti za razvoj novih projekata. Novouređeni prostor ima 30 radnih jedinica, a korisnici, prvenstveno informatičke tvrtke, na raspolaganje će dobiti stol, stolice i besplatan brzi Internet. Nesmetan pristup osiguran je i osobama s invaliditetom. Coworking prostor namijenjen je različitim vrstama samostalnih profesionalaca koji će svoje ideje i projekte umjesto u kafićima ili stanovima moći osmišljavati i razrađivati u netipičnom uredskom okruženju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: