DARIJA GABRIĆ U sklopu projekta KUT održat će se i radionice o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena

Darija Gabrić, tajnica udruge PLANTaža

Udruga PLANTaža je osnovana 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta. Udruga za cilj ima promicanje ekologije, kroz znanje i vještine da bi se živjelo u skladu s prirodom. Cilj je okupiti mlade ljude, pokazati im kroz radionice, tečajeve ekogradnje, nešto novo – drugačije. Organizacijom koncerata, predstava, sajmova, festivala, filmskih večeri radimo na razvijanju pozitivnih stajališta jedni prema drugima, povjerenju, umjetnosti i ekologiji. O projektu KUT – Kulturna utvrda, ReArt festivalu, te suradnji s Gradom Osijekom govori tajnica PLANTaže, Darija Gabrić.

  • Za Udrugu PLANTaža u 2018. godini osigurano je 26.090 kuna za projekt „KUT – Kulturna utvrda“. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je projektu poticanja sudjelovanja mladih u osmišljavanje i provođenje kulturno umjetničkih aktivnosti te aktivnom korištenju slobodnog vremena. Uključivanjem volontera u aktivnosti programa promiču se vrijednosti volonterizma među mladima dok se kroz aktivno sudjelovanje razvija svijest o aktivnom građanstvu.  U sklopu projekta, održat će se i radionice udruge KultAkt o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

MLADI Uz već postojeće planiramo započeti nove kulturno umjetničke programe koji će biti otvoreni za cijelu zajednicu osobito za mlade osobe.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobiveni će se iznos najvećim djelom utrošiti za nabavu opreme koja će poslužiti za provođenje radionica kako za projekt „KUT“ tako i za ostale projekte udruge.

Tu su još i troškovi promocije te oni neizravni, odnosno troškovi administracije.

ZADOVOLJNI S dobivenim iznosom smo zadovoljni te uvjereni kako će projekt biti uspješno proveden s velikim zanimanjem javnosti.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga PLANTaža trenutačno broji 42 člana te 2 zaposlene osobe. Veliki je broj simpatizera i volontera koji nas iz godine u godinu podržavaju i zbog čega smo im neizmjerno zahvalni. U četiri godine djelovanja ostvarili smo brojna partnerstva  s mnogim pojedincima i udrugama iz cijele Hrvatske i regije što je donijelo lijepe suradnje i projekte.

IDEJE Pridružiti nam se mogu svi ljubitelji ekologije i kreativnosti te svi koji žele pokušati razviti svoju ideju. Dovoljno je pratiti naše stranice te nas po potrebi kontaktirati.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Udruga se financira  kroz dobivene projekte te donacije tvrtki i simpatizera.

  • ReArt festival jedan je od projekata vaše udruge, a izvodi se od 2014. godine. Ove će se godine održati 30. lipnja i 1. srpnja, a tema je slavenska mitologija. Odakle ideja baš za tu temu? Čemu se još mogu nadati posjetitelji ovogodišnjeg ReArt festivala?

Ideja je potekla od idejne začetnice ReArt-a, Valentine Grubačević koja u suradnji s svojim kreativnim timom stvara ugođaj prostora kroz razne umjetničke i kreativne sadržaje a ove im je godine inspiraciju donijela naša najpoznatija spisateljica Ivana Brlić- Mažuranić kroz Priče iz davnine. Slavenska mitologija u ReArtu ove je godine povezana sa šumom i prirodom, jer su prema vjerovanjima starih Slavena, šuma i stabla bila mjesta na kojima su obitavala razna bića. Bliski susret s Regočem, vilom Kosjenkom i ostalim dobrim bićima poput vila ili vilenjaka očekuju nas uskoro u Perivoju kralja Tomislava.

ReArt festival će ove godine predstaviti nove i stare kreativne izlagače, preko dvadeset likovnih umjetnika kroz izložbe na otvorenom, kao i  zastavice stvorene kroz likovni pogled djece. Uz ulične performere, radionice, glazbenike, glumce, u ReArtovu ambijentu predstavit ćemo i ostale predavače, entuzijaste i kreativce.

Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom Osijekom je korektna te smo s njom zadovoljni.

OD STARTA Iako smo još uvijek relativno mlada udruga, s Gradom Osijekom surađujemo od samoga početka te se nadamo i nastavku kvalitetne suradnje.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

U posljednje četiri godine djelovanja, Grad Osijek prepoznao je nekoliko naših projekata poput ReArt festivala, Osječke knedle, projekta KUT. Također, Grad pruža podršku kroz partnerstva na projektima, zbog čega smo neizmjerno zahvalni.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Kada nema transparentnosti stvara se sumnja, a ona često može dovesti do nezadovoljstva ili nezainteresiranosti.

POZIV Upravo zbog toga, mi kao udruga njegujemo transparentnost, ali i pozivamo na istu.

Svaka je udruga dužna javno objaviti svoje godišnje financijsko izvješće tako da smatram da bi transparentnost trebala biti ključna za svakoga, osobito za jedinice lokalne samouprave.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s