MIRJANA HERCEG Od 2009. pa do kraja 2017. za pomoć nam se obratila 4.391 osoba

Mirjana Herceg, predsjednica ženske udruge Izvor

Ženska udruga Izvor osnovana je sa svrhom da djeluje na zaštiti, promicanju i unapređenju ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti žena i muškaraca, demokratizaciji društva, razvoju ljudskih veza i zajednice  usmjerenih na pozitivne društvene promjene. Svojim djelovanjem teži ostvarivanju otvorenog, uključivog društva punopravnih, slobodnih i zadovoljnih pojedinaca odlučnih u zalaganju za dostojanstvo svakog ljudskog bića, sigurnost, zajednički napredak i očuvanje prirode.

O projektima „Zaštita ljudskih prava i ravnopravnost spolova“ i „Razvoj usluga podrške za život u zajednici“ govori predsjednica udruge, Mirjana Herceg.

  •  Za Žensku udrugu „Izvor“ u 2018. godini osigurano je 10.000 kuna za projekt „Razvoj usluga podrške za život u zajednici“ i 7.000 kuna za projekt „Zaštita ljudskih prava i ravnopravnost spolova“. O kakvim je projektima riječ?

U okviru projekta „Zaštita ljudskih prava i ravnopravnost spolova“ provodimo aktivnosti pravne i psihosocijalne pomoći i podrške žrtvama nasilja u obitelji, mobinga i diskriminacije putem besplatnog pravnog savjetovališta, SOS telefona 0800 200 151 i Grupe za podršku. Zastupamo građane u ostvarivanju prava pred tijelima javne vlasti i u hitnim slučajevima surađujemo s odvjetničkim uredima. Od 2009. upisani smo u Registar udruga ovlaštenih za pružanje besplatne pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa, te osigurali status javnopravnog tijela. Od tada pa zaključno sa 31. prosincem 2017. godine 4.391 osoba obratila nam se za pomoć, od toga 2.258 izravnih korisnika opisanih usluga.

ŽENE U 80% slučajeva to su žene. Imamo uspostavljen program vježbeničkog i stručnog osposobljavanja mladih, u okviru kojeg je uključeno 24 visokokvalificirane osobe čije mogućnosti pristupa tržištu rada su povećana kao i motivacija za aktivno djelovanje u društvenim procesima.

Od 2014./2015. u okviru projekta „Razvoj usluga podrške za život u zajednici“, koji je  financijski podržalo MDOMSP, stečena iskustva u partnerstvu i uz sufinanciranje Grada prenosimo u dvije nove prigradske, ruralne sredine – Klisu i Sarvaš. Svrha projekta je osigurati pružanje usluga pomoći u kući, prijevoza i pratnje, pravne zaštite i drugih integrativnih sadržaja za starije i nemoćne osobe i provođenje programa obrazovanja, osposobljavanja i podrške u približavanju tržištu rada i uključivanja drugih ranjivih skupina radno-aktivne dobi u njihovom pružanju i zapošljavanju u Tenji te njihov razvoj u Klisi i Sarvašu.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Organizacija u 2017. godini broji 27 redovnih članova/ca i otvorena je za uključivanje, suradnju i zajedničko djelovanje kako pojedinaca tako i pravnih osoba koje teže da svojim učenjem i djelovanjem doprinesu ispunjenju njene vizije i misije.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Financiramo se putem javnih natječaja/poziva i vlastitog dohotka.

VOLONTERI U dosadašnjem radu prihodovali smo 4.039,775,94 kune i uložili desetine tisuća volonterskih sati.

Korisnici smo sredstava fondova Europske unije, državnog, regionalnog i lokalnog proračuna.

  • Koliko osoba ima koje primaju vašu pomoć? Ima li ih mnogo takvih na području na kojem djelujete?

Tijekom djelovanja kroz naše aktivnosti bilježimo 37.929 uključenih građana/ki, od toga je 10.380 izravnih korisnika/ca različitih usluga. U 2017. bilo je uključeno 1.695 osoba, od toga 769 direktnih korisnika (74% žena i 26% muškaraca). Udruga je u 2017. godini imala 5 zaposlenih osoba.

MOBILNI TIM Nositelji provedbe aktivnosti su: stručni radni tim; mobilni tim/pružatelji usluga pomoći u kući; volonteri/ke; vanjski stručni suradnici/e; partneri i suradnici na programima/projektima.

U bazi podataka ima 107 uključenih volontera/ki, od toga 37 dugotrajnih i aktivnih u 2017. godini sa 1.612 volonterskih sati, usmjereni na aktivnosti koje su od općeg interesa, kojima se promiču ustavne vrednote, podiže kvaliteta života pojedinca i unapređuje razvoj šire društvene zajednice.

  • Koje još projekte provodite?

Udruga je korisnica Institucionalne podrške za razvoj civilnoga društva za razdoblje 2017-2019 u visini od 159.075 kuna godišnje. U partnerstvu s Gradom provodimo program (2017-2020) Mreža usluga za život u zajednici financiran iz sredstava MDOMSP u visini od 150.000 kuna godišnje i u očekivanju smo potpisivanja ugovora za provedbu zajedničkog projekta POKRENI u okviru poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” Europskog socijalnog fonda (ESF -OP RLJP) u visini od 395. 896 kuna.

PROCJENA Projekt Podrška socijalnoj koheziji upućen je na ESF poziv “Zaželi-Program zapošljavanja žena”, također u partnerstvu s Gradom te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Osijek i Centrom za socijalnu skrb, prošao je formalnopravni dio i očekujemo pozitivan ishod konačne procjene.

Na ESF OPULJP 2014-2020 u partnerstvu s gradom Osijekom i Ilokom upućena je prijava projekta “Razvoj mreže usluga za život u zajednici”

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Udruga ima dugogodišnju suradnju i potporu Grada Osijeka s kojim su ostvarena brojna partnerstva u području provedbe socijalnih politika, razvoju i zaštite ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, podršci razvoju civilnoga društva i  lokalne zajednice, te razvoju ljudskih potencijala. G

PODRŠKA Grad Osijek od samog početka djelovanja udruge pruža financijsku podršku, daje preporuke našim aktivnostima  i ustupa prostor za rad sada u tri lokalne zajednice u okviru mjesne samouprave.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Udruga je svoju djelatnost započela u javnom, gradskom prostoru u okviru mjesne samouprave u Tenji, V. Mačeka 20, gdje nam je sjedište, a njenim razvojem i u okviru ureda Klisa i Sarvaš. Model dodjele prostora Grada za rad našoj udruzi bio je primjer dobre prakse korištenja javnog dobra koji je bitno pridonio široj primjeni načela supsidijarnosti, jačanju kapaciteta i prihvaćanja OCD-a kao stvarnog dionika civilnog dijaloga.

KLJUČNO Ustupanje prostora za rad bez naknade i dodatnih troškova, pored motiviranog članstva, stručnog ljudskog potencijala i volonterskog doprinosa svih uključenih, bilo je ključno za osiguranje kontinuiteta provedbe svih aktivnosti koje su bile primarne s aspekta potreba građana/ki i njihov daljnji razvoj.

Radi se o važnim elementima održivosti koji nam osigurava kontinuitet u pružanju usluga važnim za građane/ke, a koje im inače ne bi bile dostupne. Svoje aktivnosti do kraja 2017. godine provodili smo u okviru četiri ureda: Tenja, gdje nam je sjedište i putem mobilnih timova u Osijeku, Klisi i Sarvašu. Zbog nedostatka nužnih sredstava za rad mobilnog tima od siječnja 2018. godine naše usluge nisu dostupne u Klisi i Sarvašu, a u Osijeku i zbog nedostatka prostora.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Dostupnost jasnih, čitljivih informacija na koji način se troše sredstva iz proračuna ukazuju na odgovorno upravljanje javnim sredstvima što doprinosi sigurnosti i povjerenju građana.

STANDARD Smatramo to izuzetno važnim za sve nas jer je uspostavljen važan standard za daljnji napredak.

Radujemo se i čestitamo Gradu na potvrđivanju najviše ocjene za transparentnost proračuna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: