MARIANA KOPRIVNJAK S Gradom imamo vrlo korektan odnos i vrlo dobru suradnju

Mariana Koprivnjak, predsjednica udruge MOGU

Udruga za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje „MOGU“ osnovana je 1997. godine. Kroz provedbu programa terapijskog, rekreacijskog i sportskog jahanja za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju te djecu i mlade u riziku, primarni je cilj Udruge poboljšanje ukupne kvalitete življenja navedenih skupina. O projektu „Zdravim koracima kroz život“, članovima i volonterima, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednica udruge, Mariana Koprivnjak.

  • Za Udrugu za terapijsko, rekreacijsko i sportsko jahanje „MOGU“ u 2018. godini osigurano je 12.500 kuna za projekt „Zdravim koracima kroz život“. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu vezanom uz svrhu prevencije ovisnosti. To znači uključivanje djece u aktivnosti udruge „MOGU“ kako bi kvalitetno koristili svoje slobodno vrijeme. Uz boravak u prirodi i bavljenje životinjama, djeca razvijaju osjećaj empatije i prema životinjama, ali i prema djeci s poteškoćama u razvoju jer imaju bliske susrete s njima.

POMOĆ Kako ih učimo brizi i njezi konja, treningu konja, ta nam djeca mogu pomoći kao vodiči konja ili postranični pomagači pokraj djeteta s teškoćama u razvoju.

Tu se stječe i na vidjelo izlazi niz emocija. Stvaraju se i neka nova poznanstva, ali i prijateljstva. Djeca, koja nam dođu, pomažući djeci s poteškoćama u razvoju, pomažu sami sebi i svome kvalitetnome odrastanju.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobivenim iznosom smo zadovoljni i beskrajno smo zahvalni na iznosu koji smo dobili, ali taj iznos jest dovoljan samo za malen dio troškova koje imamo. Novac koji smo dobili utrošit će se na one troškove koji su nama izrazito važni i koji su jako veliki. To je prvenstveno hrana za naše životinje.

SKRB Nama je potrebno 100.000 kuna godišnje za skrb 12 konja, a imamo i druge životinje. Tu dolazi i skrb tih životinja, kao npr. cijepljenje, liječenje i dr.

Tu je i održavanje prostora u kojem borave životinje.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Članovi naše udruge jesu ujedno i naši korisnici programa, ali i članovi naših tijela – oni koji rade u udruzi, a njih imamo oko 220. Pridružiti nam se mogu svi voljni pomoći radu udruge.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Naš glavni financijer jest Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Preko njih imamo trogodišnji program koji traje do 2020. godine. Također se javljamo i na sve natječaje koje izda to Ministarstvo. Osim grada Osijeka, drugi izvori prihoda naše udruge jesu i od Osječko-baranjske županije.

  • Koje još projekte provodite?

Provodimo projekt vezano za šport na području grada Osijeka i njega nam financira Zajednica športskih udruga grada Osijeka. Imamo projekt vezan uz javne radove i tu se zapošljavaju osobe u nepovoljnom financijskom položaju i njega financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Preko njega smo zaposlili tri osobe na šest mjeseci. Provodimo i projekt koji nam financira Osječko-baranjska županija, a to je projekt „U prirodi je zdravije i zabavnije“.

FINANCIJE Trogodišnji program „I ja mogu doprinijeti zajednici“ jest projekt koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a on završava 2020. godine.

Još jedan projekt koji financira ovo ministarstvo jest „Zauzmi stav – MOGU sve, zašto ne!“. Posljednji projekt koji provodimo s ovim Ministarstvom jest „Mladi – snaga novog društva“.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Suradnjom s gradom Osijekom smo zadovoljni. Svi ćemo se mi potužiti kako nam nije dovoljno novaca koje dobivamo od grada.

KOREKTNO Mi vjerujemo da grad izdvaja onoliko novca koliko može. S gradom imamo vrlo korektan odnos i vrlo dobru suradnju.

Počevši od logističke podrške do toga da nam se uvijek rado odazove kao partner i podrži nas.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek našoj udruzi pomaže besplatnim prostorom. Udruga MOGU dobila je gradski prostor na korištenje sljedećih 20 godina, i to prostor od 19.000 kvadrata.

DOPRINOS Sad je na nama da dajemo svoj doprinos i da svojim trudom isfinanciramo ostatak.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Smatramo da je transparentnost proračuna iznimno važna i da je grad Osijek zasluženo dobio najvišu ocjenu. Drago nam je što je to prepoznato.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: