NATALIJA HAVELKA Suradnja s Gradom se intenzivirala posebice na projektima prve mirovne nagrade i Programa Mirotvorne škole

Natalija Havelka, članica Izvršnog odbora za nagradu “Krunoslav Sukić” i zaposlenica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava osnovan je prije 25 godina. Djelovanje njegovih članova i članica je usmjereno na izgradnju mira, zaštitu i promoviranje ljudskih prava i sloboda, te promicanje kreativnih metoda rješavanja sukoba na individualnoj, grupnoj i političkoj razini. O projektu „10 godina osječke mirovne nagrade: Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“, te ostalim projektima koje provodi, govori članica Izvršnog odbora za nagradu Krunoslav Sukić i zaposlenica Centra, Natalija Havelka.

  • Centru za mir, nenasilje i ljudska prava u 2018. godini osigurano je 6.000 kuna za projekt „10 godina osječke mirovne nagrade: Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu desete obljetnice prve hrvatske mirovne nagrade, Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ koja ima i regionalni i međunarodni doseg.

U ČAST Prije deset godina Centar za mir-Osijek utemeljio je Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast Krunoslava Sukića jednog od osnivača Centra za mir, intelektualca, humanista, mirovnog aktivista.

Ovu nagradu dodjeljujemo za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Republici Hrvatskoj. Namijenjena je osobama, organizacijama, školama koji ispravno življenje za dobro ljudi, zajednice i prirode svjedoče građanskom i ljudskom zauzetošću koja oslobađa kreativne potencijale povezujući osobni razvoj i opće dobro.

POMIRENJE Ovom Nagradom promoviramo pristup miru kao razvojnoj poluzi, a ne samo kao odsustvu ili sprječavanju rata ili  poslijeratnom pomirenju.

Nagradu dodjeljujemo u četiri kategorije, a uz glavnu Nagradu dodjeljuju se i Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, koja se dodjeljuje od samog početka Nagrade, Priznanje za Knjigu godine i

Priznanje Mirotvorna škola za osnovne i srednje škole.

Nagrada se dodjeljuje na temelju javnog natječaja. Sastoji se od plakete i novčanog dijela (5.000 kuna). Priznanje Mirotvorna škola sadrži i nagradno studijsko putovanje, a dodjeljujemo ga školi koja potiče odgoj za mir, primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, suradnju i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluje u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice .

PODRUČJA Ugled koji je do sada stekla Nagrada u Hrvatskoj i regiji leži u bogatstvu izvrsnosti i posvećenosti njenih laureata koji dolaze iz različitih krajeva Hrvatske (iz 10 županija) a za različita područja djelovanja.

Završni seminar studijsko – edukativnog posjeta nagrađene mirotvorne škole 2016. godine „Mir je u našim rukama“ posjetio je Princ Charles i nadvojvotkinja od Cromwella.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Trošak organizacije godišnjeg ciklusa nagrade je 25.000 kuna. Iako ćemo dobivenim  sredstvima Grada Osijeka pokriti samo dio organizacijskih troškova, ne možemo reći da smo nezadovoljni dobivenim iznosom.

DUGI NIZ GODINA Grad Osijek našu nagradu podupire već duži niz godina svojim donacijama.

Također nas podupire HNK u Osijeku dajući nam na korištenje prostor foyera za održavanje svečane dodjele nagrade, zatim osječki umjetnici pro bono izvedbama, građani i organizacije civilnoga društva, tvrtke malim donacijama, veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH financijski i dolaskom na svečanu dodjelu, te naši volonteri koji nose cjelokupnu organizaciju godišnjeg ciklusa Nagrade.

  • Koliko članova broji Centar za mir? Tko vam se sve može pridružiti?

Centar za mir je organizacija utemeljena na članstvu. Otvoreni smo svim osobama bez obzira na nacionalno, političko, vjersko ili koje drugo opredjeljenje koje se ne kosi s načelima i vrijednostima koje Centar zagovara. Trenutno imamo 43 člana i 10 zaposlenih osoba.

  • Koji su drugi izvori prihoda vašeg centra?

Financijsku podršku radu Centra, osim Grada Osijeka, ove godine pruža Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Osječko-baranjska županija, Agencija za mobilnost i programe EU, Nacinalne agencije za mobilnost Francuske i Švedske, te Europska komisija iz nekoliko fondova – Opća uprava za pravosuđe, Fond za azil, migracije i integraciju; Europa za građane. Također očekujemo i podršku Ministarstva pravosuđa.

  • Osim dodjele mirovne nagrade „Krunoslav Sukić“, koje još projekte provodite?

Trenutno provodimo 12 projekata, od čega osam EU projekata financiranih od Nacionalne agencije za mobilnost(Francuska) – Erasmus +, Nacionalne agencije za mobilnost(Švedska) – Erasmus +, Nacionalne agencije za mobilnost (Hrvatska) – Erasmus + , Europske komisije – Opća uprava za pravosuđe (DG Justice)- 2 projekta, Europske komisije – Fond za azil, migracije i integracije (AMIF)-1 projekt, Europe za građane – 2 projekta.

Erasmus + projekt Dom daleko od doma (Home Away From Home) ima za cilj identificirati, analizirati i promicati inovativne pristupe integracije novih građana Europe. Projekt „Koalicija pozitivnih glasnika za borbu protiv govora mržnje na internetu” provodi konzorcij osam organizacija iz sedam zemalja ( Bugarska, Hrvatska, Italija, Grčka, Velika Britanija, Rumunjska, Češka), a bavi se pitanjima govora mržnje putem interneta, posebno govorom usmjerenim protiv migranata, izbjeglica i tražitelja azila u zemljama partnericama projekta.

TREĆE ZEMLJE Cilj projekta Integracija državljana trećih zemalja putem urbanih partnerstva – INTEGRA je pomoći u postupku dugoročne integracije državljana trećih zemalja u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji i Slovačkoj putem dijeljenja znanja i iskustava među gradovima tih država.

Projekt „Prava, podrška, zaštita i naknada žrtvama kaznenih djela“ za cilj ima uspostavljanje sustava prikupljanja i analize podataka (Central Information Point), vezanih uz predmete kaznenih djela, koji bi omogućio pregled problematike s kojom se susreću žrtve kaznenih djela, te poslužio kao alat za prikaz statističkih podataka.

PRAVNA POMOĆ Centar za mir je registriran pri Ministarstvu pravosuđa za pružanje besplatne pravne pomoći. Od svog osnutka 1992. godine do danas pružamo informacije, savjete i direktnu pravnu pomoć građanima u našem uredu u Osijeku svaki dan, te srijedom u uredima u Belom Manastiru i Dardi.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Centar za mir s Gradom Osijekom surađuje dugi niz godina, a unazad nekoliko godina suradnja se intenzivirala posebice na projektima prve mirovne nagrade i Programa Mirotvorne škole. Grad Osijek uvrstio je Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ u kulturni identitet grada.

RAZGOVOR Projekt Mirotvorna škola podržava prijemom nagrađene škole te razgovorom gradonačelnika, Ivana Vrkića na temu mirne reintegracije Podunavlja u čijoj je realizaciji osobno sudjelovao, te o postignućima i poteškoćama poslijeratne izgradnje mira u istočnoj Hrvatskoj.

  • Pomaže li grad Osijek rad vašeg centra na još neki način?

Grad nas podržava u našem radu, što nam je iznimno važno. Međutim, smatramo da još uvijek ima prostora za poboljšanje suradnje.  Nadamo se da će se u budućnosti naša suradnja još više intenzivirati.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna doprinosi načelima dobrog upravljanja (građanska participacija, transparentnost…).  Vrlo je važno da građani Grada Osijeka imaju potpune, točne i pravodobne informacije o prihodima i rashodima gradskog proračuna, te da ih se na taj način potiče da prate aktivnosti Grada i sudjeluju u njihovu kreiranju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: