VLASTA AUGUŠTIN Novim projektima educirat ćemo podstanare i iznajmljivače stanova

Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka

Udruženje stanara grada Osijeka utemeljeno je 1993. godine i od tada kontinuirano djeluje kao nestranačka i neprofitna udruga u životu grada. Rad je volonterski sa željom učiniti život u Osijeku ljepšim i kvalitetnijim. Okuplja vlasnike kuća i stanova, suvlasnike, najmoprimce, osobe u podnajmu, korisnike socijalnih stanova. O dva nova projekta, suradnji s Gradom Osijekom i sa samim građanima, govori predsjednica udruge, Vlasta Auguštin.

  • Za Udruženje stanara grada Osijeka u 2018. godini osigurano je 10.000 kuna za projekt „Podstanari – prava i obveze“ i 10.000 kuna za projekt „Podstanari – energetski certifikat“. O kakvim je projektima riječ?

Ovdje je riječ o projektu „Podstanari – prava i obveze“ kojim želimo educirati podstanare, suvlasnike, vlasnike stanova i predstavnike suvlasnika, o njihovim pravima, ali i obvezama. Premda su prava i obveze regulirane Zakonom o najmu stanova, on se rijetko primjenjuje. Procjenjuje se da Hrvatska danas broji oko 150.000 kućanstava koje možemo povezati sa podstanarstvom, dok se u Osijeku taj broj procjenjuje na 12.000 do 15.000. Taj broj varira, jer veliki broj podstanara nije prijavljen. Ovim projektom želimo utjecati i na takve situacije.

ZAKON Projektom „ Podstanari – energetski certifikat“ želimo upoznati najmoprimce i najmodavce sa zakonom kojim je propisana izrada energetskog certifikata, ako bitnog dokumenta pri sklapanju ugovora o najmu.

Priručnik, koji želimo približiti zainteresiranim građanima trebao bi pridonijeti kvalitetnijim odnosima u stambenim zajednicama.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobiveni iznos utrošit ćemo za realizaciju projekta, edukaciju i njegovu prezentaciju.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Osim jednog zaposlenog, svi ostali članovi Izvršnog odbora ( devet) su volonteri. Naša udruga broji oko 150 članova. Udruzi se mogu pridružiti svi oni koji imaju probleme vezane uz stanarstvo i stanovanje.

  • Obraćaju li vam se građani za savjete ili pomoć?

Da. Građani nam se javljaju za savjete i pomoć i to u direktnim kontaktima, putem telefona, e-maila, Facebooka iz cijele Hrvatske.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Naša udruga financira se putem članarina pojedinaca, ali i tvrtki.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Mi radimo za dobrobit građana grada Osijeka i zadovoljni smo sa dosadašnjom suradnjom sa gradskim strukturama, koja naravno uvijek može biti i bolja.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

PROSTOR Grad Osijek nam pomaže besplatnim ustupanjem prostora, ali on nažalost više, zbog dotrajalosti – ne zadovoljava potrebe naše udruge.

Ovaj ćemo problem nastojati također riješiti uz pomoć Grada.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Smatram da je transparentnost proračuna vrlo važna radi stjecanja povjerenja građana i da to građani Osijeka prepoznaju i nagrađuju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: