INES NOVAK Želimo da se angažman naših predstavnika usmjeri i na razvoj lokalnih politika u području djece i roditelja

Ines Novak, predsjednica udruge Dječja osječka kreativna kućica (DOKKICA)

Udruga Dokkica zapošljava 5 visokoobrazovanih osoba, a jedna osoba je na stručnom usavršavanju. Godišnje u različitim aktivnostima u sklopu projekata i programa sudjeluje oko 500 djece u dobi od 4 do 15 godina. Pridružiti im se mogu svi koji su motivirani za rad s djecom ili organizacijski razvoj Udruge, dijele slične vizije o djeci koje promiče Dokkica, njeguje vrijednosti koje udruga promiče i žele se cjeloživotno obrazovati. O projektima „Razvoj alternativnih inovativnih usluga-alternativni centri podrške za djecu i roditelje“, „I tata je važan“ i „Mir je moj đir“ govori predsjednica udruge, Ines Novak.

  • Za Dječju osječku kreativnu kućicu u 2018. godini osigurano je 15.000 kuna za projekt „Razvoj alternativnih inovativnih usluga-alternativni centri podrške za djecu i roditelje“. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje“ usmjeren je na jačanje suradnje i kapaciteta Udruge, Centra za socijalnu skrb te osnovnih škola za provedbu usluga za djecu u riziku i s problemima u ponašanju i njihove roditelje. Opći cilj projekta je prevencija neprimjernih i rizičnih ponašanja djece i mladih. Posebni ciljevi su poboljšati kvalitetu života djece i mladih i motivirati ih na zdrave načine življenja u zajednici, prevencija ili smanjenje broja rizičnog ponašanja djece i mladih te pružanje podrške djeci i mladima, a posebno djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

SOCIJALNE USLUGE Ovaj projekt je nastavak djelovanja Dokkice u smjeru razvoja i pružanja alternativnih socijalnih usluga za djecu i roditelje. Udio financijske podrške Grada Osijek za provedbu aktivnosti u okviru projekta iznosi nešto manje od 10% ukupnog iznosa potrebnog za provedbu aktivnosti.

Ostali dio financira se iz sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru trogodišnje podrške kojima su zaposleni stručnjaci u radu s djecom i roditeljima: socijalni pedagog, psihologinja i magistra primarnog obrazovanja. Usluge koje nudimo u sklopu projekta su pomoć u učenju, radionice socijalnih vještina, program škole za roditelje, tematske radionice te savjetodavni rad s djecom i roditeljima.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Bili bismo neiskreni kada bismo rekli da smo zadovoljni iznosom jer je to, kao što je gore navedeno, manje od 10% ukupnog iznosa potrebnog za provedbu planiranih aktivnosti tijekom cijele godine. Dokkica je na natječaju tražila 39.000 kuna, a odobreno je 15.000.

MATERIJALI Taj iznos utrošit ćemo na nabavu didaktičkih materijala za rad s djecom, uredskih i telekomunikacijskih troškova, troškove održavanja prostora, osvježenje za djecu te na stručno usavršavanje zaposlenika.

I tata je važan

  • Trenutno provodite još dva projekta – „I tata je važan“ i „Mir je moj đir“. O kakvim je projektima riječ?

„I tata je važan“ je projekt poticanja očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu kroz kampanju, predavanja i program podrške očevima. Specifični ciljevi projekta su promocija rodne ravnopravnosti i aktivnog očinstva u obiteljskom životu, unaprjeđenje savjetodavnog rada s očevima u lokalnoj zajednici te podrška budućim roditeljima u jačanju roditeljskih kompetencija. U sklopu projekta 13 osječkih očeva sa svojom djecom aktivno se uključilo u kampanju te je nastalo 13 jedinstvenih plakata i promotivni video „I tata je važan“. Projekt je odobren u okviru Natječaja za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a odobreno 84.000 kuna za provedbu projekta. Partneri u projektu su Dom zdravlja Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

JUMBO PLAKATI Kampanja je polučila veliki uspjeh, a podršku kampanji dao je i Grad Osijek te je pomogao u oglašavanju promotivnih plakata. Pet jumbo plakata i deset city lightova zahvaljujući podršci Grada krasili su frekventne gradske lokacije u travnju.

Zagrebačka tvrtka za oglašavanje također je prepoznala vrijednost kampanje te su plakati našli svoje mjesto u domovima zdravlja širom županije, a promotivni video „I tata je važan“ promovira se putem sustava monitora u 43 doma zdravlja u sedam hrvatskih gradova (Osijek, Zagreb, Split, Rijeka, Dubrovnik, Sisak, Vinkovci, Varaždin i Zadar). Promotivne plakate oglašava i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u prostorima ispred službi za školsku medicinu. Kampanju su podržali i mediji i građani te su i drugi očevi slali fotografije sa svojom djecom što je objavljeno na društvenoj mreži i Internet stranici Udruge.

SUPER TATE U sklopu projekta od veljače se održavaju predavanja o važnosti aktivne uloge oca u obitelji u okviru Tečaja za trudnice i partnere u Domu zdravlja Osijek, a u Dokkici je pokrenut program podrške očevima i njihovim partnericama u razumijevanju i prakticiranju roditeljskih uloga – „Ured za super tate“.

Trenutno se u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u 10 osnovnih škola provodi istraživanje stavova i mišljenja djece viših razreda osnovne škole o ulozi oca u obitelji, a u planu su i tribine u gradovima – sjedištima Centara za socijalnu skrb u Osječko-baranjskoj županiji. Projekt završava u srpnju 2018. godine.

Projekt „Mir je moj đir“ imao je za cilj osnažiti učenike/dječje ambasadore mira za stjecanje znanja i vještina za provedbu radionica nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja sukoba te provedbu edukativne kampanje. Partneri u projektu su Osnovna škola „Retfala“ i Grad Osijek. Projekt se provodi u sklopu natječaja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva “Izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje – Škola u zajednici s nultom tolerancijom za govor mržnje i nasilje”.

AMBASADORI U sklopu projekta proveden je Natječaj za dječje ambasadore mira u koji se uključilo 10 osnovnih škola grada Osijeka te su učenici odabrali svoje predstavnike – učenike koji u svom školskom okruženju izbjegavaju ulaziti u sukobe, posjeduju vještine nenasilne komunikacije ili su pomogli u rješavanju nekog vršnjačkog sukoba i/ili nasilja.

U trećem krugu Natječaja odabrano je 18 aktivnih dječjih ambasadora mira koji su sudjelovali u Treningu za dječje trenere nenasilne komunikacije i proveli radionice nenasilne komunikacije u svojim školama. Osim toga, dječji ambasadora mira sudjelovali su u glazbenim radionicama pod vodstvom Marijana Jovičića te je nastala originalna pjesma „Mir je naš đir” čiji su autori upravo ambasadori mira. Video spot za pjesmu snimljen je na osječkoj promenadi i pješačkom mostu tako da će, osim poruka mira, pokazati i prepoznatljivosti našega grada. Završna aktivnost je obilježavanje Svjetskog dana kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja – manifestacija koja će djeci i zainteresiranim građanima predstaviti kratki dokumentarni film „Dječji ambasadori mira“ i video spot, a na kojoj će se dodijeliti priznanja i nagrade dječjim ambasadorima mira. Ovaj preventivni projekt završava u svibnju 2018. godine.

Mir je moj đir

  • Koliko članova broji DOKKICA? Tko vam se sve može pridružiti?

Članove Skupštine Udruge čini 12 osoba, a članove-redovne korisnike čini stotinjak djece i četrdesetak roditelja. Također, veliki dio ljudskih kapaciteta čine volonteri kojima pružamo podršku kroz treninge, edukacije, savjetovanja i supervizije čime ih jačamo u razvoju kompetencija za rad s djecom.

VOLONTERI Trenutno je četrdesetak aktivnih volontera koji pružaju podršku u učenju i asistiraju u radionicama za djecu.

Trenutno Dokkica zapošljava 5 visokoobrazovanih osoba, a jedna osoba je na stručnom usavršavanju. Pridružiti nam se mogu svi koji su motivirani za rad s djecom ili organizacijski razvoj Udruge, dijele slične vizije o djeci koje promiče Dokkica, njeguje vrijednosti koje promičemo i žele se cjeloživotno obrazovati.

  • Koliko djece godišnje prođe kroz vaše radionice/projekte?

Godišnje u različitim aktivnostima u sklopu projekata i programa sudjeluje oko 500 djece u dobi od 4 do 15 godina iz Osijeka, ali i drugih mjesta Osječko-baranjske županije.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Financijsku podršku radu Udruge u ovoj godini pruža Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Zagrebačka banka, a očekujemo podršku i Osječko-baranjske županije. Dio prihoda ostvarujemo i od članarina.

Tim Dokkice

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom?

Udruga sa Gradom Osijekom surađuje od samih početaka, ali unazad par godina ta se suradnja intenzivirala. Grad Osijek pruža podršku kroz partnerstva na projektima te suradnjom i podrškom za pojedine aktivnosti.

UVAŽAVANJE Nakon sedam godina djelovanja i rezultata koje smo ostvarili u zajednici, osjećamo da nas Grad Osijek uvažava kao aktivnog dionika razvoja lokalne zajednice u području rada s djecom.

Želja nam je da se suradnja razvija i dalje, ali i da se angažman naših predstavnika usmjeri i na razvoj lokalnih politika u području djece i roditelja jer posjedujemo znanja i iskustva koja mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života djece.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost, ne samo da je iznimno važna, nego je i nužna. Nije nam poznat postupak ocjenjivanja transparentnosti gradskih proračuna, no, lijepo je čuti da je proračun Grada Osijeka dobio najvišu ocjenu. Obzirom da živimo u vrijeme korupcije i raznoraznih prijevara koje gotovo svakodnevno isplivavaju u medijskim objavama, teško je održati povjerenje građana kada su u pitanju gradski ili državni proračuni.

VAŽNO Stoga je od neizmjerne važnosti, kako za same građane, tako i za sve one koji upravljaju i raspolažu novcem građana, biti transparentan.

Drugo pitanje je, troši li se novac na najbolji mogući način odnosno je li raspodjela u skladu sa stvarnim potrebama. Udruga Dokkica svake godine podnosi financijsko izvješće koje i javno objavljuje na svojoj internet stranici, tako da je za nas transparentnost uobičajena stvar, ali i vrijednost koju cijenimo kao načelo dobrog upravljanja.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s