MARIJANA BOŠNJAK Razvili smo veliki broj posebnih programa za edukaciju u području filma

Marijana Bošnjak, direktorica Kinematografa Osijek

Kinematografi Osijek d.d. trgovačko su društvo registrirano u Osijeku koje se bavi kino prikazivačkom djelatnošću. Društvo raspolaže s dvije atraktivne zgrade- kinom Urania i kinom Europa, obje zaštićene kao spomenici kulture s dugom povješću i tradicijom prikazivanja filmova. Kinematografi Osijek član su prestižne europske kinoprikazivačke grupacije EUROPA CINEMAS i kao takvi imaju otvoren pristup programima EU – MEDIA, odnosno EURIMAGES. O projektima Cool Tour i Medijska kultura za školarce, govori direktorica Kinematografa, Marijana Bošnjak.

  • Kinematografima Osijek d.d. u 2018. je godini za projekt „Cool Tour“ osigurano 5.000 kuna, a za projekt „Medijska kultura za školarce“ osigurano je 5.000 kuna. O kakvim je projektima riječ?

Oba programa, kao i drugi posebni filmski programi koji nisu obuhvaćeni potporama iz gradskog proračuna, podrazumijevaju međunarodnu suradnju u području AV djelatnosti, a koji za cilj, osim diverzifikacije filmskog programa u području različitosti europske i drugih svjetskih kinematografija, imaju i edukativnu dimenziju.

CILJ Primarni cilj im je razvijanje vještina procjene i kritičkog promišljanja o odgledanom filmskom sadržaju.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosima? Jesu li oni dovoljni?

Iznosi nisu dostatni za provođenje programa, primarno iz razloga što su autorska prava u AV djelatnostima vrlo skupa kad ih korelirate sa troškom svake pojedine projekcije. Primjerice, samo jedan Fellinijev film kojeg smo prikazali u sklopu programa CoolTour imao je trošak autorskog prava većeg od 10.000 kuna.

Osim redovitog programa, tijekom godina razvili smo veliki broj posebnih programa za razvoj publike i edukaciju u području filma i u tom smislu učinili ogromne pomake u suradnji s publikom, školama, udrugama, fakultetima i drugim dionicima.

NEOPHODNO Njihova brojnost, ali i učestalost jasno pokazuje kako su takvi programi neophodni u kulturnom životu jedne sredine, no za njih nema dovoljno razumijevanja niti dovoljno sredstava.

Nažalost, Grad Osijek, za razliku od nekih drugih gradova u Hrvatskoj, ukupno ne raspolaže velikim sredstvima za vaninstitucionalnu kulturu, a što je vjerojatno i razlogom skromnim sredstvima, jednako nama, kao i drugim dionicima u kulturi. Mi smo svejedno zahvalni, jer i ta mala sredstva ipak znače.

  • Koji su drugi izvori prihoda Kinematografa Osijek d.d.?

Udio potpora u ukupno prihodu varira ovisno o poslovnoj godini. Osim programske potpore od Europa Cinemas, a koja je rezultat naše uspješnosti u području razvoja europskih kinematografija i dodjeljuje nam se u maksimalnom iznosu, mi se oslanjamo isključivo na vlastite prihode.

POTPORE Iz nekog razloga, za kojeg zapravo na zakonu ne postoji utemeljenje, pristup potporama na lokalnoj, regionalnoj, ali i nacionalnoj razini nama je otežan, a vrlo često u cijelosti onemogućen.

Nadležnim institucijama koje o potporama odlučuju nije važna kvaliteta, kontinuitet programa niti njegovi rezultati, nego kao zapreku postavljaju formu naše registracije. Kinematografi Osijek su registrirani kao dioničko društvo što je pak posljedica privatizacije, mada nikad od svog osnivanja prije više od 100 godina nisu promijenili svoju djelatnost. Nerazumijevanje institucija i njihova nespremnost za pronalskom dugoročnog rješenja uvelike nas onemogućava u provedbi mnogih programa, demotivira kad usporedimo programske podrške u odnosu na rezultate mnogih naših kolega, ali uporni smo i ne odustajemo.

  • Kakvi vas projekti očekuju ove godine?

Prije nekoliko godina uveli smo i druge programe u našu osnovnu djelatnost, kao što su stand up komedije, kazališne predstave i koncerti.

KONTINUITET Osim redovnog programa, 18 posebnih edukativnh programa, namjeravamo ih sve i dalje održavati u kontinuitetu bez obzira na izostanak potpora.

Tu je i nova mala dvorana kino kluba Kina Urania koju smo obnovili i opremili zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, a čiji program također namjeravamo u dogledno vrijeme provoditi svakodnevno i u kontinuitetu.

  • Pomaže li vam Grad Osijek i na kakve druge načine? Koje?

Mi s Gradom imamo sve bolju komunikaciju, a što nije bio slučaj prije nekoliko godina.

PARTNERI Mišljenja sam da najviše prostora imamo u partnerskim projektima u dostupnim EU potporama, gdje je upravo ona sporna kategorija naše registracije zapravo ogromna prednost.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

I u najboljim odnosima, prostora za poboljšanje uvijek ima. Mi u načelu sve manje nesporazuma imamo u odnosu s Gradom i to ponajprije zahvaljujući pojedincima koji vode pojedine odjele.

NAČIN Gdje postoji volja, uvijek postoji i način.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Gradu svakako čestitam na zasluženoj ocjeni. Transparentnost je neophodna za povjerenje građana, a jednako tako i gospodarstvenika i drugih dionika koji posluju na području Grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: