ANTUN TUCAK Monografijom ćemo na potpuno novi način predstaviti antički grad Mursu, prethodnicu Osijeka

Antun Tucak, prof. emeritus, predsjednik Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku s voditeljem projekta akademikom Andrijom Mutnjakovićem tijekom 2011. godine pokrenuo je inicijativu  i proveo organizaciju izrade povijesnih znanstvenih studija i sintetske znanstvene monografije Osječka tvrđa. O projektu Mursa – Hadrijanova kolonija uz Limes Rimskog carstva, njegovoj važnosti, te ostalim projektima koje provodi, govori predsjednik Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a, prof. emeritus Antun Tucak.

  • Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku u 2018. je godini za projekt Mursa – Hadrijanova kolonija uz Limes Rimskog carstva osigurano 20.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

U okviru projekta Osječka Tvrđa u ediciji Mursa aeterna bit će izdana monografija „Mursa – Hadrijanova kolonija uz limes rimskog carstva“, autora prof. dr. sc. Emilia Marina, prorektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Monografija na potpuno novi način predstavlja antički grad Mursu, prethodnicu Osijeka.

NAGLASCI Tri su glavne posebnosti te sinteze. Prva je naglasak na vezivanje povijesti grada i njegova osnivača cara Hadrijana. Odatle i podnaslov knjige.

Naime, upravo je Hadrijan, rođen na teritoriju današnje Španjolske, ponajviše učinio na osiguranju granica Carstva, uključujući i u Panoniji, te je njegova odluka da uspostavi koloniju Mursu za stalno dio širokog projekta koji će nedvojbeno naći odraz u urbanizmu i arhitekturi grada, sociološkoj i religijskoj slici antičke Murse.

Druga je posebnost naglasak na osobe i događaje koje znače da je taj grad bio mnogo važniji od onoga što bismo mogli suditi na temelju poznatih nam njegovih spomenika. Naime, njih je neusporedivo manje od nekih drugih važnih antičkih gradova na području Hrvatske, primjerice Salone, Narone, Jadera, Pule.

POVIJEST Međutim, razni događaji, pa uostalom, na prvom mjestu i bitke koje su se na tom području vodile, a od značenja za europsku povijest, udio kako rimskih careva tako i Mursijaca, čine da je Mursa bila grad koji svojim značenjem nadilazi svoju vlastitu spomeničku baštinu.

Treći je naglasak na proučavanju Murse u okviru dinamičkih zemljopisnih koordinata: Zapad-Istok i Sjever-Jug. Prva se konkretizira kroz svojevrsne to dobne autoputove koji su vodili od Italije ili današnje Francuske prema Istoku: Mursa je bila na tim glavnim pravcima te je stoga zajamčeno bila u kontaktu s gradovima koji su bili na toj trasi, u prvom redu onima na teritoriju današnje Slovenije, naravno, Hrvatske, kao i Srbije. Koordinata Sjever-Jug pak konkretizira se u odnosu Jadran-Dunav, te na obrambene i prometne pravce. Slijedom toga imamo osobitu priliku usporediti Mursu s najpoznatijim arheološkom lokalitetima na odgovarajućem dunavskom prostoru.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Je li on dovoljan?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom, no on, nažalost, nije dostatan za realizaciju ove značajne monografije.

  • Koji su drugi izvori prihoda Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku?

To su Osječko-baranjska županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo kulture RH, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko katoličko sveučilište, drugi donatori.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vašeg zavoda i na kakve druge načine? Koje?

Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisali su u 2018. godini novi desetogodišnji Ugovor o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

DESETOGODIŠNJI UGOVOR Njime se  Grad obavezao sufinancirati rad Zavoda sa 100.000 kuna godišnje.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Zadovoljni smo suradnjom između grada Osijeka i našega Zavoda.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Smatramo da je transparentnost proračuna vrlo važna jer je potrebno znati u što su se uložili novci iz gradskog proračuna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s