STEVAN RADOVANČEVIĆ Natjecanje pjevačkih zborova Laurea Mundi naš je centralni projekt u 2018.

Stevan Radovančević, dopredsjednik HPD Lipa

Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” osnovano je 1876. godine. Njeguje širok repertoar većinom a cappella skladbi, od renesansne do suvremene glazbe, s naglaskom na klasičnu zborsku literaturu. Danas zbor ima gotovo 80 aktivnih članova, a u posljednjih dvadesetak godina osvojio je pregršt nagrada i priznanja, među kojima se izdvaja čak 18 zlatnih plaketa, medalja i diploma – devet na međunarodnim i devet na državnim natjecanjima pjevačkih zborova. “Lipa” je aktualni nositelj titule najboljeg hrvatskog amaterskog mješovitog zbora, koja je osvojena u listopadu 2014. godine na 47. Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu. O sudjelovanju na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Laurea Mundi – Grand Prix Competition u Budimpešti, ostalim nastupima u ovoj godini, te financiranju i članovima, govori dopredsjednik HPD Lipa, Stevan Radovančević.

  • Hrvatskom pjevačkom društvu „Lipa“ u 2018. je godini za redovnu djelatnost HPD „Lipa“ osigurano 10.000 kuna, a za Sudjelovanje na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Laurea Mundi – Grand Prix Competition u Budimpešti osigurano je 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Natjecanje pjevačkih zborova Laurea Mundi jest naš centralni projekt u 2018. godini, koji je nastao kao rezultat prošlogodišnjeg dobivanja Gran Prixa u Salzburgu. Tamo smo kao sveukupni pobjednici osigurali plasman za natjecanje svih Grand Prix pobjednika koje će biti u Budimpešti.

DVA NASTUPA To će se natjecanje održati od 18. do 21. svibnja, a na njemu ćemo održati dva oblika nastupa.

Prvi je oblik nastup s velikim projektom – Händelovim Mesijom, koji ćemo održati zajedno s još tri – četiri mađarska zbora i budimpeštanskom filharmonijom. Drugi se nastup tiče natjecateljskog dijela, gdje će se svi ti Grand Prix pobjednici predstaviti kroz tri – četiri kompozicije pred posebnim žirijem.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Jesu oni dovoljni?

Što se tiče financiranja redovite djelatnosti, taj nam iznos zasigurno nije dovoljan jer taj je iznos otprilike 10 do 15% naših ukupnih potreba za redovnu djelatnost.

DODATNA SREDSTVA Što se tiče financiranja samog projekta, mi smo tražili i dodatna sredstva od grada Osijeka koja su nam na određen način i odobrena.

Čekamo njihovu realizaciju.

  • Koji su drugi izvori prihoda HPD „Lipa“?

Imamo nekoliko izvora prihoda. Tu je članarina, koja je minimalna. Drugi je izvor prihoda članarina svih članova Hrvatskog pjevačkog društva. Imamo i donacije te sponzorske ugovore.

FINANCIJE Imamo i vlastite prihode pjevača od nastupa, kojima se financiraju godišnji programi rada društva. Imamo i vlastito sudjelovanje pjevača s određenim sredstvima.

Npr. ako idemo na put koji je jako skup, pjevači ulože dio svojih sredstava. Tu su i financijska sredstva koja dobijemo od grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture.

  • Koliko članova broji HPD „Lipa“? Tko vam se sve može pridružiti?

Danas „Lipa“ broji između 65 i 80 pjevača. Kada nastupamo u punom sastavu, bude između 55 i 60 pjevača. Također, nastupamo i u manjim kombinacijama, npr. s 20 pjevača.

PRIKLJUČIVANJE Svatko tko je zainteresiran može kontaktirati našeg tajnika, gospodina Karla Kobaša, koji će mu dati potrebne informacije.

Potom se zainteresirani dalje dogovaraju s našim umjetničkim društvom, tj. s tri dirigentice koje vrše pristupnu audiciju. Na njoj se vidi na kojoj je razini svaki pjevač i koliko se s njim mora raditi.

  • Nedavno ste, nakon punih 14 godina, gostovali u Sisku, gdje ste održali izvrstan nastup. Gdje vas očekuju sljedeća gostovanja?

Sljedeće gostovanje, početkom svibnja, imamo u Zagrebu gdje ćemo održati nastup za „Hrvatsku turističku razglednicu“. Potom nas očekuje gore spomenuti nastup u Budimpešti.

OLJK Nakon toga slijede pripreme za Osječko ljeto kulture, na kojemu ćemo nastupiti krajem lipnja.

Početkom rujna počinju pripreme za 2. međunarodni festival u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa, koji će se održati u Rijeci polovicom studenoga. Na kraju ćemo održati naš 26. tradicionalni božićni koncert.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vašeg društva i na kakve druge načine?

Grad Osijek nam ponajprije pomaže na financijske načine, što je vidljivo iz činjenice da nam tijekom cijele godine različitim vidovima pomoći grad Osijek osigurava 1/3 naših godišnjih potreba.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Suradnjom s gradom Osijekom vrlo smo zadovoljni. Uvijek je važno obrazlagati gdje će se utrošiti određena sredstva, a s druge strane bitno je prikazivati njihovu realizaciju.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Smatram da je ta transparentnost proračuna vrlo važna te da u nju trebaju biti upućeni svi – i korisnici tih sredstava i oni koji ta sredstva na određeni način osiguravaju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: