NENAD SOLAR Grad je prepoznao vrijednost našeg kluba

Gimnastički klub Inova Gim ustrojila je i uredila tvrtka Gim Sport Osijek. Na 1.000 kvadrata površine smještene su najmodernije gimnastičke sprave za mušku i žensku sportsku gimnastiku, kao i specijalna oprema za dječju igraonicu. Tu je i značajan sadržaj drugih raznovrsnih pomagala za sportsku edukaciju. O suradnji s gradom Osijekom, članovima i financiranju govori glavni trener kluba, Nenad Solar.

  • Gimnastičkom klubu Inova Gim iz gradskog je proračuna za 2017. godinu osigurano 26.852.32 kuna za Nabavku konja s hvataljkama s licencom FIG. Jeste li zadovoljni tim iznosom? Je li on dovoljan?

Naravno da smo zadovoljni.

VRHUNSKI REZULTAT Ono što smo zamolbom tražili, kako bismo imali šansu za vrhunski rezultat u 2017. to smo i dobili.

Povjerenje koje smo zadobili od grada Osijeka, dobivši financijska sredstva za kupovinu konja s hvataljkama za ovu „paradnu“ osječku gimnastičku disciplinu, opravdali smo tako što je naš mladi gimnastičar Mauro Nemčanin osvojio srebrnu medalju na konju s hvataljkama na Olimpijskom festivalu europske mladeži u mađarskom Györu prošle godine i tako poslije gimnastičara Roberta Seligmana nastavio ostvarivati vrhunske gimnastičke rezultate na toj „osječkoj“spravi na najvećim gimnastičkim natjecanjima.

  • Koji su drugi izvori prihoda Inove Gim?

Od grada dobijemo između 5% i 20% ukupnih sredstava koje mi zaradimo. Inova Gim ima svoje podružnicu u Zagrebu pa se tako financiramo članarinom naših zagrebačkih članova.

MODERNA DVORANA Ujedno smo s našim partnerom Gim-sport, 2005. u Osijeku ustrojili, a ovaj mjesec i otplatili podignuti kredit, za prvu hrvatsku modernu gimnastičku dvoranu, ostvarenu nakon gotovo 100 godina od izgradnje posljednjih sokolskih gimnastičkih dvorana iz prošlog stoljeća.

Ono što nas žalosti jest to što nismo u redovnom programu financiranja za našu osnovnu programsku djelatnost, jer je pravilnik za financiranje osječkog sporta takav, da samo jedan klub iz istog sporta (pa makar drugi klub imao i vrhunske rezultate), može biti programski financiran, što je svakako manjkavost tog ,inače u velikom postotku, dobrog pravilnika.

Da nije bilo tog „šuta“, mi ne bismo razvili našu sportsku poduzetničku aktivnost, koja je zbog takve financijske situacije bila uvjet bez kojeg se ne bi mogli ostvariti i naši vrhunski sportski rezultati, kojima smo gotovo svake godine pomicali granice uspona osječke i hrvatske gimnastike.

MEDALJE S ponosom i danas ističemo da su sve 4 najveće gimnastičke osječke medalje (a to su one sa Svjetskih i Europskih prvenstava), ostvarene s našim trenerskim timom.

S Robertom Seligmanom kad je bio naš član-brončana medalja na EP 2008. i zlatna medalja na Svjetskom studentskom prvenstvu 2005., kao i brončana medalja Andreja Korosteljeva na EP-juniora 2013., uz ovu posljednju srebrnu medalju Maura Nemčanina za EYOF-u 2017. godine.

U praksi se taj odnos prema nama počeo malo mijenjati, unatoč takvom pravilniku, jer što god tražimo zamolbom, grad nam odobri, uz činjenicu da je naš vrhunski trener Saša Solar sufinanciran od strane ZSUGOS. Dakle uz još 13 sportskih trenera u gradu Osijeku, gdje se nalazi i jedan trener GD Osijek-Žito, koji je jedini kao nositelj kvalitete financiran i za svoje programske aktivnosti u osječkom gimnastičkom sportu.

LAKŠI RAD Stvari se pomalo mijenjaju u financiranju osječkog sporta, što nam olakšava rad u vrhunskom programu.

Po prvi puta smo dobili i 10.000 kuna od grada Osijeka za realizirane troškove odlazaka na kontrolne treninge, namijenjene, vjerujemo, za našeg skorašnjeg olimpijskog kandidata Maura Nemčanina. Dobili smo od i sredstva za odlazak Renata Prpića na Univerzijadu na Tajvanu.

SPONZORSTVA Prošle godine imali smo i sponzorstvo Vodovoda d.d. Osijek od 10.000 kuna + PDV za aktivnosti našeg Juniora Maura Nemčanina.

  • Koliko članova broji Inova Gim? Kako su oni raspoređeni?

GK „Inova-Gim“ je u najvećem rasponu svojih aktivnosti, kada nam je to bilo neophodno da „preživimo“ zacrtani program djelovanja, imao i do 700 članova. Sada je to oko 500 članova. U našoj sportskoj organizaciji, ustrojenoj kao „IQ-Gym sustav subjekata u sportskoj gimnastici“ gdje ima 5 subjekata, racionalizirali smo troškove, atomizirajući organizaciju i specijalizirali našu sportsku djelatnost na način da se u središnjici kluba u Osijeku bavimo natjecateljskim gimnastičkim sportom i školom gimnastike od najmlađih uzrasta djece, kako bi smo imali šansu za pozitivnu selekciju koju zahtjeva natjecateljski sport, a posebno onaj vrhunski.

REKREATIVNI PRISTUP U drugim dijelovima organizacije ovog sustava prevladava rekreativni pristup koji doprinosi zdravlju najmlađe populacije, a na neki način, kroz bavljenje gimnastikom kao bazičnim sportom, i pripremi velikog broja djece za bavljenje nekim drugim sportom.

Treba istaknuti da na 1.000 djece samo jedno postaje vrhunski gimnastičar, ako je trenersko znanje na svjetskom nivou, ali svi ovi ostali stječu radne navike, uvodimo ih u svijet sporta, navikavamo da se kreću, „otimamo“ ih od televizora i kompjutora i igre na ulici, što je naročito važno da se učini prije puberteta.

BAZA Ne može dijete od tri godine bacati kuglu ili „zakucavati“ koš iza glave, ali se može npr. koturati, gombati, kako su sokolaši govorili, kao što je to u gimnastici.

Financiranjem gimnastike vi financirate pripremu za sve druge sportove i zdravu naciju i to je realan osnov da se u gimnastičke klubove ulaže više sredstava.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom? Pomaže li grad Osijek rad vašeg kluba na još neki način?

Suradnjom s gradom Osijekom smo zadovoljni, jer nas nikada nisu odbili kada smo poslali pismenu zamolbu za neku podršku.

CRNE RUPE Što god smo tražili, to smo i dobili. Još ranije sam ukazivao na slabosti Pravilnika u modelu financiranja u osječkom sportu, pokazujući gdje su „crne rupe“ kada su u pitanju vrhunski sportski rezultati.

No dolaskom Ivana Vrkića na vlast dogodile su se neke pozitivne stvari u podršci osječkom vrhunskom sportu i vjerujem da je došlo vrijeme da se Pravilnik unaprijedi u područjima koja ostvaruju vrhunske međunarodne sportske rezultate.

VRHUNSKI REZULTATI Prave prijedloge za pozitivne pomake mogu davati sigurno i oni osječki treneri-stvaraoci vrhunskih međunarodnih rezultata kojih ima u klubovima gdje se takvi rezultati i postižu.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna izuzetno je važna; ona je najvažnija zbog toga da se vidi na koji se način novac raspoređuje, gdje postoje manjkavosti u raspodjeli novca u odnosu na ostvarene rezultate, a u sportu pogotovo na one vrhunske međunarodne rezultate, kao bi to bio osnov za poboljšanje postojećih pravilnika financiranja osječkog sporta.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s