TIHOMIR RANOGAJEC Više od 500 tamburaša sudjelovat će na našem festivalu umjetničke tamburaške glazbe

Tihomir Ranogajec, član odbora Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku

Daleke 1958. godine javljala se misao medu stručnjacima tamburaške glazbe da bi tambura, kao najrasprostranjenije narodno glazbalo, trebala zauzeti značajnije mjesto u razvoju glazbene kulture u širem smislu. U Osijeku će se tako održati 41. međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe (31. svibnja do 3. lipnja). O ovogodišnjem festivalu, sudionicima i posjetiteljima, te financiranju i suradnji s Gradom Osijekom govori Tihomir Ranogajec, član odbora Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku.

  • Hrvatski tamburaški savez u Osijeku iz gradskog je proračuna za 2018. godinu dobio 40.000 kuna za projekt „41. međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe“. O kakvom je projektu riječ?

To je tradicionalni festival koji okuplja najbolje tamburaške orkestre iz Hrvatske i okolnih zemalja. Riječ je o orkestrima koji sviraju isključivo umjetničku tamburašku glazbu i koji pokušavaju svake godine donijeti nove kompozicije, nova djela.

URBANO Tamburaše se pokušava usmjeriti u neko novo, urbanije tretiranje tambure.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

U svakom bi slučaju bilo bolje da smo dobili veći iznos, ali smo zadovoljni i ovim. Više od 500 tamburaša sudjelovat će tijekom 4 dana na našem festivalu, a to su veliki troškovi. Da imamo veći proračun, mogli bismo im ponuditi da ostanu nekoliko dana u Osijeku.

ANIMACIJA Ranije je bila praksa da orkestri dođu i odu isti dan, a sada pokušavamo animirati orkestre da ostanu nekoliko dana i da vide što im grad pruža.

Novac koji smo dobili utrošit će se na promidžbu, marketing, smještaj, prehranu, iznajmljivanje prostora i ostalo.

  • Ovo je već tradicionalan festival u Osijeku. Kako je ove godine osmišljen program? Kakav je odaziv Osječana na ovu manifestaciju?

Manifestacija će se održati tijekom 4 dana. Prvi dan, 31. 5., nastupamo u Osijeku, i to, najvjerojatnije u Domu hrvatske vojske. Dan kasnije smo u Valpovu, potom u Našicama i posljednji smo dan u Đakovu. Ove ćemo godine imati 22 orkestra od kojih svaki broji po 20-30 članova, što dovodi do broja od oko 500 ljudi.

GOSTI Ove ćemo godine imati goste iz Srbije i Slovenije, a nastupit će i gosti iz cijele Hrvatske. Stariji Osječani jako su zainteresirani za naš festival i odaziv je odličan.

No, baš zbog ove promidžbe i suvremenog marketinga te digitalnih mreža, pokušavamo animirati mlađe građane koji još uvijek ne znaju za ovaj festival. Ove godine ćemo surađivati s Umjetničkom akademijom baš zato da naviknemo mlađe generacije da je taj festival svake godine i da je to nešto vrijedno.

BREND Htjeli bismo jednog dana biti prepoznatljivi znak Osijeka kao što je Pannonian Challenge ili Osječko ljeto kulture.

  • Na koji se način Hrvatski tamburaški savez u Osijeku financira?

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku financira se putem gradskog proračuna, proračuna županije i Ministarstva kulture. Također se javljamo na sve moguće javne pozive. Bilo je i nekoliko sponzora te donacija.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neke načine?

Grad Osijek pomaže nam i na druge načinom. Npr. Odjel za kulturu pomaže nam da dobijemo potrebne prostorije. Također će nam pomoći u kontaktiranju Turističkih zajednica. Zamolili smo i grad Osijek da nam pomogne u promidžbi festivala.

DOBRA SURADNJA Redovito smo u kontaktu tako da mogu reći da nam je suradnja jako dobra.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Mislim da je transparentnost proračuna vrlo važna i da građani trebaju znati gdje je otišao njihov novac i da se nešto radi u Osijeku.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s