JASMINKA MESARIĆ Prepoznati smo kao institucija koja ima svoje zasluženo mjesto u Osijeku

Jasminka Mesarić, ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti trenutno je pred završetkom važnog projekta. Kroz dvije do maksimalno tri godine trebao bi se izgraditi Umjetnički paviljon. Na godišnjoj razini, MLU ima oko 10 izložbi, te je poznat po svojim pojedinim programima. O projektu 26. slavonski biennale, financiranju, izložbama, planovima i suradnji s Gradom Osijekom, govori ravnateljica Muzeja, Jasminka Mesarić.

  • Muzej likovnih umjetnosti iz gradskog je proračuna za 2018. godinu dobio 20.000 kuna za projekt „26. slavonski biennale“ i 5.000 kuna za „Likovnu monografiju Branimir David Kusik“. O kakvim je projektima riječ?

Projekt „26. slavonski biennale“ je jedna od najdugovječnijih, slavonskih manifestacija sadašnjeg Muzeja likovne umjetnosti, nekadašnje Galerije, koja prati suvremenu likovnu scenu. Krenuli smo prateći likovnu scenu našeg najužeg kruga, dakle Slavonaca, o čemu govori i činjenica da se nekada zvao i „Biennale Slavonaca“. Tijekom godina, od kada je kolegica Valentina Radoš preuzela ovu manifestaciju kao kustosica, prerasli smo u jednu doista respektabilnu likovnu manifestaciju, koja je prerasla okvire naše domovine te se vjerojatno i već ubilježila na međunarodnu kartu suvremene likovne scene. S obzirom da Muzej likovnih umjetnosti ima i izdavačku djelatnost kroz koju naši kustosi obrađuju najznačajnije likovne umjetnike, što s područja kiparstva, slikarstva i drugih grana likovne umjetnosti, a koji su mahom vezani uz Osijek.

OPUS Tako će opus jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, Branimira Davida Kusika, koji nas je premlad napustio, ostati zabilježen u monografiji.

Naš kolega Danijel Zec priprema tu monografiju. Mi smo zaista sretni što je grad Osijek prepoznao značenje Branimira Davida Kusika kao jednog od najznačajnijih osječkih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Je li on dovoljan?

Naš osnivač i glavni financijer je Osječko-baranjska županija, a kod pojedinih se projekata natječemo i u Ministarstvu kulture i kod grada Osijeka.

PREPOZNATLJIVOST Uvijek naglašavam da nisu bitni novci, nego je bitna i prepoznatljivost.

Muzej se prepoznaje po svojim pojedinim programima kao institucija koja se treba uvrstiti u proračun grada Osijeka, ali nama grad pomaže i na mnoge druge načine.

  • Koliko stalnih postava trenutno broji Muzej likovnih umjetnosti? Koliko imate izložbi na godišnjoj razini?

Mi, nažalost, nemamo stalni postav. Trenutno smo pred završetkom jednog projekta za koji se nadamo da će biti završen kroz dvije godine, maksimalno tri, a to je izgradnja Umjetničkog paviljona. I tu ostvarujemo izvrstan kontakt s upravnim odjelima grada Osijeka.

POMOĆ Bez dobre suradnje i dobre koordinacije ne bismo sve stigli završiti na vrijeme, a kada se radi o novcima iz europskih fondova tu se mora biti vrlo točan i precizan, i što se tiče novca, ali i praćenja vremenskih rokova. Tu nam doista grad Osijek jako puno pomaže.

Ono što imamo u Muzeju likovnih umjetnosti su autorske izložbe naših kustosa pa smo tako početkom godine imali Dane grafike, koje smo realizirali s veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj, a sada nam slijedi zajednička izložbe četiriju institucija, Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije, Muzeja Valpovštine i našeg Muzeja. To je jedna od rijetkih suradnji više institucija na jednom projektu i mi smo jako sretni i zadovoljni što smo to uspjeli realizirati.

OLJK Za Osječko ljeto kulture prijavit ćemo dvije izložbe. Jedna je međunarodna suradnja – prijenos iz Subotice, Budimpešte i Baje jednog budimskog baroknog slikara.

Bit će nam jako drago da se ta izložba uvrsti u program Osječkog ljeta kulture. Druga je izložba „Drava art biennale“, koju je muzej u Koprivnici ustanovio kao likovnu manifestaciju prije nekoliko godina. S obzirom na to da nam je zajednička poveznica rijeka Drava, imali smo potrebu i želju tu izložbu prenijeti i u naš Muzej. Na godišnjoj razini imamo oko 10 izložbi.

 

  • Na koji se način Muzej likovnih umjetnosti financira?

Muzej likovnih umjetnosti financira se, osim iz proračuna grada Osijeka, prihodima iz Osječko-baranjske županije, Ministarstva kulture, vlastitim prihodima, donacijama i sponzorstvima. Donacije i sponzorstva u većini slučajeva nisu financijske prirode, nego u robi i uslugama.

DOBRA SURADNJA Kako ja to volim reći – sve je to novac. Tu smo jako zahvalni jer imamo jako dobru suradnju s nekoliko osječkih tvrtki koje nam pomažu oko izložbi, radionica…

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neke načine?

Suradnja s gradom Osijekom je izvrsna. Trenutno u suradnji s još tri institucije, Muzejom Slavonije, Državnim arhivom u Osijeku i Muzejom Valpovštine, provodimo izložbu „Valpovački vlastelini Prandau-Normann. Jedna od velikih stavki zasigurno je i promocija ove izložbe, a tu nam je grad Osijek puno pomogao ustupajući nam oglasni prostor.

POMOĆ Također su gradonačelnik i ostali zaposlenici grada Osijeka, koji na bilo koji način kontaktiraju i trebaju pomoći Muzeju u bilo kojem od naših projekata, uvijek raspoloženi za suradnju.

Osobno mislim da, iako nismo institucija kojoj je osnivač grad Osijek, prepoznati smo od strane grada kao institucija koja svakako ima zasluženo mjesto u gradu.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Smatram da je transparentnost proračuna vrlo važna jer ljudi vole znati na što se troši njihov novac. S obzirom da cijeli život radim u institucijama kulture koje su javne, smatram da sve javne institucije također trebaju imati svoje financiranje dostupno javnosti, jer građani trebaju imati uvid na što se troši njihov novac.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: