LIDIJA NEZNANOVIĆ U različitim se orkestrima diljem Hrvatske nalaze naši bivši učenici

Lidija Neznanović, predsjednica Glazbene mladeži Osijek

Glazbena mladež Osijek trenutno broji oko 150 članova. Ova je udruga posvećena odgajanju mladih slušatelja. To je njezina osnovna misija koju uspješno provode godinama. O 25. Memorijalu Franjo Krežma, suradnji s gradom Osijekom, te financiranju, govori predsjednica Glazbene mladeži, Lidija Neznanović.

  • Glazbena mladež Osijek iz gradskog je proračuna za 2018. godinu dobila 18.000 kuna za projekt „25. memorijal Franjo Krežma“. Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Jesmo, zadovoljni smo dobivenim iznosom jer je on pokazatelj našeg odnosa i s gradom Osijekom i s Osječko-baranjskom županijom, ali i Ministarstvom kulture, koje podržava i memorijal „Franjo Krežma“ i memorijal „Darko Lukić“.

ORGANIZACIJA Dobiveni iznos utrošit ćemo na organizaciju jubilarnog memorijala „Franjo Kržma“.

Nisam sigurna da će nam dobiveni iznos biti dovoljan, te ćemo morati potražiti i sponzora za sve ono što planiramo učiniti.

  • Ovo je već tradicionalni projekt koji provodite. Kako je ove godine program osmišljen? Kakav je odaziv Osječana?

Ove bismo godine željeli okupiti jedan orkestar sastavljen od bivših osječkih učenika koji su trenutno profesori, koji su već svirali na Memorijalu jer želimo pokazati da je ta pedagogija grada Osijeka doprinijela općenito razvoju kulture u Hrvatskoj. U različitim se orkestrima diljem Hrvatske nalaze naši bivši učenici te bismo to nekako željeli povezati s Franjom Krežmom, korijenom osječke pedagogije.

BUDIMPEŠTA I BEČ Željeli bismo zadržati međunarodnu razinu pa ćemo i pozvati studente s različitih akademija. Akademije s kojima smo vezani su one u Budimpešti i Beču tako da ćemo odabrati i neke studente s tih akademija.

Još nemamo točna imena budući da se naš memorijal održava sredinom studenoga, ali to je otprilike okvirni program. Naš se memorijal već tradicionalno održava tijekom tri večeri. Prva je večer namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Druga je večer namijenjena studentima. Treća je večer namijenjena orkestru, gdje ćemo staviti naglasak na mlade, osječke umjetnike. „Dvorane“ koje imamo su uvijek pune tako da mogu reći da je odaziv Osječana sjajan.

TRUD Vlada veliki interes te je odaziv na memorijal stvarno velik. Uvijek smo popunjeni te ćemo se i dalje truditi nastaviti u istome tonu.

Ono što nam zaista treba jest prava dvorana jer smo trenutno vezani uz Muzej Slavonije i Glazbenu školu „Franjo Kuhač“, gdje smo održavali posljednje memorijale, a ti su nam prostori premali.

  • Koliko članova trenutno broji Glazbena mladež Osijek?

Glazbena mladež Osijek trenutno broji oko 150 članova.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Svi zainteresirani nam se mogu pridružiti. Glazbena starež podržava glazbenu mladež, tako se kaže, tako da nema nekakve dobne granice naših članova.

MISIJA Naša je udruga ona koja je posvećena odgajanju mladih slušatelja. To je naša osnovna misija koju uspješno provodimo.

  • Na koji se način Glazbena mladež Osijek financira?

Imamo i donacije i sponzorstva, ali to uvijek vežemo uz nekakve koncerte.

KONCERTI Organiziramo koncerte za osnovne i srednje škole, kojih bude oko 10 godišnje. Sve ovisi o financijskoj potpori koju dobijemo.

Također se javljamo na natječaje koje organiziraju grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neke načine?

Povezanost s gradom mora biti takva da mi osjećamo da grad vidi naš rad i da nas podupire u onome što radimo. Mi trenutno osjećamo da je to tako pa slobodno mogu ocijeniti našu suradnju s gradom osijekom kao izvrsnom.

DOBRA SURADNJA Mi uvijek možemo reći da nam treba više novaca, ali ono što se od grada očekuje jest to da vas podupire i čuje koje su vaše potrebe te da se one pokušaju realizirati. Nama se čini da je ta suradnja jako dobra i vjerujemo da će se ona nastaviti.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Smatram da je transparentnost proračuna vrlo važna jer treba biti vidljivo gdje je otišao novac koji se dobio.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: