STOJAN BJELAJAC Naša akcija „Dan bijeloga štapa“ jedinstvena je ne samo u okruženju, već i u Europi

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ Osijek, ima 3 sekcije. To su kuglanje, šah i pikado. Najuspješniji je kolektiv za osobe s invaliditetom. O sportskim natjecanjima, uspjesima, financiranju, akcijama, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik udruge, Stojan Bjelajac.

  • U 2017. godini za vašu je udrugu iz gradskog proračuna osigurano 2.500 kuna za Državno pojedinačno kuglačko prvenstvo 2017. godine i 2.500 kuna za Državno pojedinačno šahovsko prvenstvo. Jeste li zadovoljni tim iznosom? Je li vam on bio dovoljan?

Doznačeni iznos svakako nam je koristio, ali ne mogu reći da je bio dovoljan, jer smo imali višednevne veoma zahtjevne nastupe. U kuglanju imamo državnog prvaka –mene osobno u Stojana Bjelajca u kategoriji b1, Božidara Vergaša u kategoriji b3 te viceprvakinju Dragicu Jurčević u kategoriji b3.

USPJEH Naši šahisti nastupili su na državnom pojedinačnom natjecanju u slobodnoj igri i imamo viceprvaka Hinka Cajzlera mk, na državnom natjecanju po ubrzanom sistemu.

  • Koliko je novca potrebno Športskoj udruzi slijepih Svjetlost na godišnjoj razini?

Da bi osigurali kvalitetnije sadržaje i omogućili više aktivnosti, animiranje sportaša osoba s invaliditetom izvan Grada Osijeka, potreban nam je vlastiti prostor.

SREDSTVA Smatramo da bi nam oko 85.000 kuna bilo dovoljno.

  • Koliko članova broji Športska udruga slijepih Svjetlost?

Naša športska udruga broji 55 članova, a njihov raspon godina je od 6 do 82 godine.

  • Na kojim sve natjecanjima sudjelujete i u kojim sportovima? Koliko imate godišnje natjecanja?

KUGLAČI Kuglači sudjeluju u sustavu natjecanja Hrvatskog športskog saveza slijepih 1. kuglačke lige za slijepe 6. kola i državnom pojedinačnom prvenstvu, te na 10 Međunarodnih kuglačkih natjecanja.

Ove godine planiramo tradicionalno pod pokroviteljstvom župana Osječko-baranjske županije i potporu Grada Osijeka održavanje 10. Međunarodnog kuglačkog natjecanja Memorijal Stjepan Jurčević, u sklopu kojeg ćemo održati 4. Međunarodno boowling natjecanje za slijepe.

PIKADO Pikado sekcija nastupa u natjecanju 2. lige 5. kola, i planiramo ovisno o financijama nastupiti na državnom pojedinačnom pikado prvenstvu.

Sudjelujemo na dva Međunarodna pikado natjecanja. Šahovska sekcija nastupa u pojedinačnim Međunarodnim i ekipnim natjecanjima u Tuzli, Novom Sadu, Vinkovcima i Osijeku, i na državnim pojedinačnim natjecanjima u slobodnoj igri i po ubrzanom sistemu.

IMPOZANTNO Sveukupno planira se nastup na 32 sportska natjecanja. 

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Sufinanciranje naših sportsko-rekreativnih aktivnosti i natjecanja od Saveza za sport i sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom Grada Osijeka „SPORIN“ Osijek, Županijska športska zajednica OBŽ, Zajednica športskih udruga Grada Osijeka, javni pozivi Osječko-baranjske županije, sponzorstva, donacije članarina i vlastiti volonterski udio.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Iznimno smo zadovoljni suradnjom s gradom Osijek, jer je gradonačelnik sa svojim suradnicima velika potpora sportu i sportskoj rekreaciji osoba s invaliditetom.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad pomaže sufinanciranjem naših projekata, sufinanciranje Međunarodnog kuglačkog natjecanja Memorijal Stjepan Jurčević, preko Zajednice športskih udruga s prijevozom sportaša na službena natjecanja.

TRADICIJA Posebno bih istaknuo pokroviteljstvo gradonačelnika za našu 8. tradicionalnu akciju „Prošetajmo zajedno“, koju provodimo u suradnji sa Volonterskim Centrom-Tenja.

Povodom 15. 10. Međunarodnog dana slijepih -„Dana bijelog štapa“. Po našoj akciji jedinstveni smo ne samo u okruženju već i u Europi, do 2017. sudjelovalo je nekoliko tisuća učenika osječkih osnovnih škola s nastavnicima.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Smatram da je transparentnost veoma važna za razvoj grada i civilnog društva.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s