Travanj – mjesec zaštite od mina

Hrvatski centar za razminiranje od 2002. organizira akciju „Travanj – mjesec zaštite od mina“ s namjerom prevencije minskih stradavanja.

OPASNOST Cilj kampanje je upozoriti na još uvijek postojeću opasnost te senzibilizirati javnost na probleme koje mine donose, od ekonomskog razvoja do stradavanja i stalne brige za žrtve mina uz podsjećanje stanovništva na odgovorno ponašanje.

Edukacija se provodi tijekom cijele godine u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim Crvenim križem te nevladinim sektorom. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš u ime Grada Osijeka podržala je ovu akciju te je pozdravila okupljene na Trgu Ante Starčevića.

BROJKE Iz Hrvatskog centra za razminiranje ukazali su na brojke koje pokazuju kako je od 1996. godine do danas 595 osoba stradalo od mina, od toga 203 smrtno.

U 2017. godini, kao ni u prvom tromjesečju 2018., nije zabilježen niti jedan minski incident. Od 2004. nema stradavanja djece od mina, a od 2014. niti jedan civil nije stradao od mina.

PODRUČJA Na području Osječko-baranjske županije još je nerazminirano 55,6 km2, dok u gradu Osijeku minski sumnjivo područje zauzima 3,5 km2. Grad Osijek je u Proračunu za 2018. godinu osigurao 800.000,00 kn potrebnih za razminiranje područja uz odlagalište komunalnog otpada u Nemetinu i Sarvašu.

U tijeku su pregovori s Hrvatskim centrom za razminiranje iz kojeg dolazi odgovor kako je navedeno područje obuhvaćeno planom razminiranja naziva „Naturavita desna obala rijeke Drave“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s