FRANJO SLAVKO BATOREK Svakim putovanjem nastojimo dostojno prezentirati naš grad i visoku razinu kvalitetnog muziciranja

Franjo Slavko Batorek, voditelj i osnivač Tamburaške škole Batorek

Škola Batorek trenutno broji stotinjak članova, 80-tak tamburaša i 20-tak gitarista. Učenici su podijeljeni u 4 tamburaške sekcije, a starosna dob polaznika je neograničena. O projektu „Naših prvih 25“, gostovanju u Kini, planovima, te suradnji s Gradom Osijekom, govori voditelj i osnivač škole, Franjo Slavko Batorek.

  • Tamburaška škola Batorek iz gradskog je proračuna za 2018. godinu dobila 5.000 kuna za projekt „Naših prvih 25“. Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Naravno da nismo zadovoljni, jer obilježavanje ove obljetnice zahtijeva puno veću materijalnu logistiku: najam dvorane HNK, ozvučenje, video zid, troškovi gostiju, zajednički domjenak poslije koncerta, štampanje prigodne monografije…

RAČUNICA 5.000 kuna odobrenih iz proračuna ne zadovoljava niti 10 posto troškova.

  • Prošle ste godine u travnju predstavili svoj rad u Kini u šest samostalnih koncerata. Koliko ste se dugo pripremali za taj nastup?

Turneja u Kini je došla kao produkt sudjelovanja škole Batorek na brojnim europskim glazbenim festivalima.

NEZABORAVNO Zainteresirana menadžerska agencija ‘Golden Palm’ iz Šangaja, prepoznala je našu kvalitetu i organizirala nezaboravnu turneju.

Pripreme za gostovanje počele su već početkom siječnja, a obuhvaćale su odabir repertoara, veliki broj proba, štampanje propagandnog materijala, izdavanje CD uratka te dobivanje viza.

  • Koliko članova trenutno broji Tamburaška škola Batorek? Koliko je članova „prošlo“ kroz školu tijekom ovih 25 godina?

Škola Batorek trenutno broji stotinjak članova, 80-tak tamburaša i 20-tak gitarista. Do sada je kroz školu prošlo 894 učenika, od kojih je 121 (po našim saznanjima) aktivno, što kroz sudjelovanje na glazbenoj estradi, što kao glazbeni pedagozi ili voditelji u kulturno umjetničkim društvima ili drugim kulturnim udrugama.

  • Kako su članovi podijeljeni? Tko vam se sve može pridružiti?

Učenici su podijeljeni u 4 tamburaške sekcije: 1. godina – početnici, 2. i 3. godina, te Mali i Veliki orkestar, te dvije gitarske grupe: 1. i 2. godina.

NADGRADNJA Dinamikom od 2 probe tjedno, savladavaju osnove praktične i teorijske nastave, sve do glazbene nadgradnje (Veliki orkestar).

Ono što je zanimljivo jest da je starosna dob polaznika neograničena. Preporučujemo upise novih članova, ne mlađih od 10 godina, a trenutno u Školi brojimo 11 osoba starijih od 30 godina, od čega je petero 50+

  • Koje ste zemlje posjetili tijekom ovih godina na turnejama? Gdje vas očekuju nastupi ove godine?

Škola Batorek, kao pravni subjekt, član je Eurochestriess asocijacije, sa sjedištem u Francuskoj, koja okuplja mladež klasične provenijencije i možemo se pohvaliti da smo jedini tradicionalni orkestar u toj glazbenoj obitelji.

FESTIVALI Članstvo nam je omogućilo sudjelovanje na festivalima klasične glazbe u Francuskoj (2 puta, Pons i Jonzac – 2008. i 2013.), Kanadi (Quebec, 2011.), Brazilu (Sobral, 2015.), te Kini (5 gradova Šangajske pokrajine, 2017.).

Škola je član Europskog tamburaškog saveza, sa sjedištem u Banja Luci, a ja sam, dopredsjednik te udruge. To nam omogućava gostovanje na 11 festivala pod okriljem našeg saveza, tako da je škola posjetila sve države u našem okruženju, gdje tambura postoji u ozbiljnoj, orkestralnoj formi.

ČLANSTVO Škola je i član Svjetske tamburaške federacije, sa sjedištem u Novom Sadu, a ovdje sam vicepresident te asocijacije. To mi omogućava selektiranje i žiriranje na brojnim festivalima naše regije.

Uz navedene zemlje, Veliki orkestar naše škole gostovao je u Italiji – 2007. u Calabriji (Castrovillari), te 2010. na Siciliji (Agrigento). Austriju smo posjetili 2006., 2008., 2011., 2013. i 2016.(Wels), Mađarsku 2009. i 2011. (Kalocsa), Češku 2008. i 2010. ( Studenka), Ukrajina (Mukachevo 2016.), te Bugarsku 2014. i 2016. god ( Nesebar na Crnom moru).

GOSTOVANJA Napominjem da smo redoviti gosti na festivalima u Makedoniji – Kumanovo i Kratovo, Sloveniji – Dobreč i Kranj, BiH – Banja Luka i Teslić, Crnoj Gori – Pljevlja i Bijelo Polje, te Srbiji – Novi Sad, Pančevo, Užice, Ruma i Pančevo.

Ove godine smo pozvani na festivale u Nesebaru – Bugarska, od 20.-30.07., što smo i prihvatili, te ponovo na festival u Quebec, Kanada, ali smo tu turneju, zbog nemogućnosti pokrivanja troškova, odbili.

  • Na koji se način Tamburaška škola Batorek financira?

Škola Batorek registrirana je kao udruga građana, sa jednim zaposlenikom – profesionalnim voditeljem. Financiramo se od kotizacija učenika, 180 kuna mjesečno, koje uredno plaća 70-ak učenika.

HLADNI POGON To je dovoljan iznos za održavanje hladnog pogona, ali svaki dodatni projekt, poput putovanja, ili proslava obljetnice, kao što je ova 25. godišnjica, zahtijeva dodatna financiranja.

Škola Batorek redovito prati donatorske natječaje i uredno se na njih prijavljuje, s više ili manje uspjeha.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neke načine?

Suradnja sa Gradom bi mogla biti bolja. Bojim se da su predrasude osoba u Gradu koji odlučuju o financijama, prema tamburi, glavni razlog slabe financijske potpore. Ne prepoznaje se da je veliki orkestar škole Batorek, sa sjajno uvježbanim klasičnim repertoarom, rado viđen gost u koncertnim dvorana diljem svijeta, a u Gradu je tretiran u kategoriji tradicionalnih udruga. Svakim putovanjem nastojimo dostojno prezentirati naš grad, državu, te visoku razinu kvalitetnog muziciranja.

ODGOJ Sa socijalne pozicije, mora se uzeti u obzir da zbrinjavamo stotinjak djece, koje odvajamo od ulice i ostalih poroka.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Naravno da je važno da svaki od kulturnih subjekata u gradu bude upoznat sa distribucijom novca odvojenog za kulturu. Istina je da svi nismo uvijek zadovoljni pročitanim rezultatima, ali možemo razumjeti da je ‘novčana torta’ samo jedna, a konzumenata jako, jako puno.

KVALITETA S pozicije škole Batorek, nadamo se da će Grad velikodušnijim donacijama prepoznati kontinuiranu kvalitetu, koji ćemo nastojati održati i u daljnjem radu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: