DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Osijek je zaslužio imati jednu novu, namjensku, suvremenu zgradu knjižnice

Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica GISKO-a

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek ima više od 12.000 korisnika. To je mjesto na kojem se, osim posudbe knjiga i čitaonice, organiziraju i razne izložbe, radionice,  programi za djecu… O financiranju, obnovi krovišta i pročelja zgrade, te novoj zgradi Sveučilišne knjižnice, govori ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš.

  • Koliko je sredstava iz proračuna Grada Osijeka za rad Gradske i sveučilišne knjižnice izdvojeno prošle, 2017. godine, a koliko će biti ove, 2018.?

Za 2017. godinu iz proračuna je Grada Osijeka za rad GISKO-a 2.613.587 kuna. Za 2018. godinu proračun još nije stigao, ali se nadam da će biti otprilike jednako novca kao i prošle godine.

  • Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju GISKO-a?

Uloga Grada Osijeka u financiranju GISKO-a vrlo je važna budući da smo mi Gradska knjižnica.

JEDINI Mi smo jedina knjižnica istočno od Zagreba kao najveća knjižnica koja prima obvezni primjerak.

Osim što smo sveučilišna knjižnica, mi smo i gradska te sve ono što se događa u ovoj knjižnici namijenjeno je građanima Grada Osijeka. Stoga je Grad Osijek vrlo važan u financiranju GISKO-a.

  • Na koji se način inače financira Gradska i sveučilišna knjižnica?

GISKO se financira iz nekoliko izvora. Prvenstveno, iz proračuna Grada Osijeka, potom iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje nas financira budući da smo sveučilišna knjižnica. Financira nas i Ministarstvo kulture po određenim programima, potom Osječko-baranjska županija. Tu su i vlastiti prihodi.

  • Koliko je godišnje sredstava potrebno da bi GISKO nesmetano funkcionirala?

Zbrojivši sve prihode koje imamo, GISKO funkcionira sasvim dobro.

SREDSTVA Ukupan zbroj sasvim je pristojan za funkcioniranje knjižnice, a on iznosi oko 8.800.000 kuna.

Ti se novci troše za nabavu građe, plaće zaposlenika, materijalne troškove… Na stranici GISKO-a izvješća o financiranju dostupna su svima, jer želimo da su te informacije javne.

  • Izveden je dio radova obnove dijela ograde i krovišta zgrade GISKO-a. Zbog nedostatka financija obnavlja se dio po dio. Kada će se krenuti u obnovu pročelja zgrade? Na koji su iznos procijenjeni ti radovi?

Ne znamo kada će se krenuti u obnovu pročelja zgrade. S obzirom da smo iz spomeničke rente dobili sredstva za krovište, ne znamo kako će biti odvojen iznos za pročelje, budući da za njega treba poprilična količina novca. Tih 400.000 kuna koje smo dobili od Grada bilo je namijenjeno za obnovu krovišta. Za sada znamo da smo dobili zaostatak od obnove ograde od Ministarstva kulture pa ćemo to prvo napraviti.

PROČELJE Ponovno ćemo se obratiti Ministarstvu za pomoć, jer su za obnovu pročelja potrebna velika sredstva pa ćemo vidjeti što će biti.

Nadamo se da ćemo dobiti nešto novca. Ne znamo još na koji su iznos procijenjeni ti radovi, ali znamo da su to značajna sredstva. Zgrada u kojoj se nalazi GISKO je spomenik kulture te se mora voditi računa tijekom obnove.

  • Na prostoru Sveučilišnog kampusa gradi se nova zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek. Koliko će njezina izgradnja olakšati rad GISKO-u?

Bojim se da ta nova zgrada neće puno olakšati rad GISKO-a. Ono što smatram, a vjerujem da bi se i moje kolege složili s tim jest to da je Grad Osijek zaslužio imati jednu novu, namjensku, suvremenu zgradu knjižnice.

PREMALO Prostor u kojem se sada nalazimo jednostavno je premalen i mi se trudimo koliko možemo da on funkcionira kao knjižnica, iako to nije bila njegova prvotna namjena.

Kada Sveučilište iseli svoju građu iz trenutno zajedničkog prostora, i dalje će ostati veći dio građe gradske knjižnice ponovno stisnut u istome prostoru. Vjerujem da je GISKO jedna svijetla točka u Osijeku i želimo pružiti mogućnost svima da pokažu ono što znaju i mogu, a takvih je, vjerujte, mnogo.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna izuzetno je važna. Ljudi jednostavno trebaju znati gdje je otišao njihov novac i na što je utrošen.

IZVJEŠĆA Ja to izuzetno podržavam i poštujem jer i GISKO objavljuje godišnja izvješća koja su transparentna.

Tako tkogod „zaviri“ na stranicu GISKO-a može u svakome trenutku vidjeti na što se novac potrošio.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: