STEVAN RADOVANČEVIĆ Grad ne može biti isključivo onaj koji pokriva sve troškove

Stevan Radovančević, dopredsjednik Košarkaškog kluba Mursa

 

Od 50-ak igračica Košarkaškog kluba Mursa, 12 do 14 igračica je u prvoj ekipi, a 35 je mlađih uzrasta, što mlađih kadetkinja, što kadetkinja, što juniorki. U seniorskoj ekipi klub je velikim dijelom oslonjen na sveučilište, i to posljednjih nekoliko godina. O sredstvima neophodnim za jednu sezonu, željom da uđu u prvu ligvu, ali i suradnji s Gradom Osijekom, govori dopredsjednik kluba, Stevan Radovančević.

  • Iz gradskog je proračuna za Košarkaški klub Mursa u 2017. predviđeno 15.000 kuna za Kvalifikacije za A1 žensku košarkašku ligu. Jeste li zadovoljni tim iznosom?

To je poseban projekt koji nije ušao u redovito financiranje kluba tijekom godine jer klub ne može na početku sezone planirati i razmišljati o tome hoće li biti u kvalifikacijama za prvu ligu ako ste drugoligaš. Tada se traže izvanredna sredstva koja su isključivo namjenska.

KVALIFIKACIJE Košarkaški klub Mursa naveo je koliko je sredstava potrebno kada se sve pozbraja za kvalifikacije za prvu ligu, tj. iznos od 15.000 kuna. Grad Osijek dodijelio nam je zatraženi iznos.

  • Koliko je klubu neophodno za jednu sezonu?

Da bi klub preživio sezonu u drugoligaškom natjecanju, kako sada stvari stoje, klubu je potrebno 220.000 do 230.000 kuna. S obzirom da planiramo ići u prvu ligu, tada bi klubu bilo potrebno duplo više novca, 420.000 do 430.000 kuna. Taj iznos je duplo veći jer je u prvoj ligi više klubova, nego u drugoj.

GOSTOVANJA Također, šest je gostovanja na moru (Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik), dok se utakmice druge lige igraju isključivo u Zagrebu.

Kotizacije za prvu ligu više su od kotizacija za drugu ligu. Također, u prvoj je ligi veći broj sudaca, a i igračice dobivaju veći iznos kada nastupaju u prvoj ligi.

  • Koji su drugi izvori prihoda KK Mursa?

Financiranje sada je potpuno drugačije od onog financiranja prije 10 ili 20 godina. Prije je nekih 60% prihoda dolazilo od donacija, sponzorstva, članarinu ćemo zanemariti jer je to minimalan iznos. Ostalih 40% bila su sredstva jedinica lokalnih samouprava, tj. grada i županije.

MALO DONACIJA Danas, uvjetno rečeno, 80% prihoda dolazi iz jedinica lokalne samouprave, a 20% od prikupljenih donacija i sponzorstva.

  • Što je primarni cilj kluba – rezultat prve ekipe ili rad sa mlađim uzrastima?

I jedno i drugo. Jedno bez drugog ne može jer se ne možete natjecati s prvom ekipom ni u jednom natjecanju ako nemate mlađe uzraste. Mi u drugoj ligi moramo biti prijavljeni i za kadetsko i za juniorsko prvenstvo i za njih moramo imati ekipe. Utakmicama ne možete prisustvovati ako nemate obje ekipe. Istovremeno, ako se želite natjecati, ne možete se natjecati samo s kadetima.

PRVA EKIPA Klub mora imati i prvu ekipu jer na osnovu nje i njezinih rezultata klub dobiva sredstva od grada.

Od naših 50-ak igračica, 12-14 igračica je u prvoj ekipi, a 35 je mlađih uzrasta, što mlađih kadetkinja, što kadetkinja, što juniorki. S tim da smo mi u seniorskoj ekipi velikim dijelom oslonjeni na sveučilište, i to posljednjih nekoliko godina. Od naše prve ekipe osam ili devet igračica upisano je na neki od osječkih fakulteta, od toga su četiri diplomirale. Računamo da će tako biti i u budućnosti.

PREGOVORI Trenutno razgovaramo s nekim igračicama da, ako naš klub uđe u prvu ligu, upišu fakultet u Osijeku.

  • Jeste li zadovoljni modelom financiranja sporta u gradu?

Koliko je jako gospodarstvo, toliko je jako i financiranje sporta. Da je gospodarstvo jače, vjerojatno bi Grad imao više sredstava za sport.

SREDSTVA Da Grad ima više sredstava, mogao bi više izdvojiti za sport.

S druge strane, sredstva se moraju osiguravati i na drugim stranama. Grad ne može biti isključivo onaj koji pokriva sve troškove.

  • Pomaže li Grad Osijek košarkaškom klubu Mursa na još neke načine?

Grad Osijek Mursi pomaže i na druge načine. Npr. košarkaški klub Mursa, a i drugi klubovi imaju plaćenu dvoranu od strane Grada Osijeka. Drugi klubovi u Hrvatskoj imaju drugi način financiranja. Oni dobiju novac, ali moraju plaćati dvoranu. Grad Osijek nam plaća jednog profesionalnog trenera te financiraju kompletan prijevoz mladih selekcija na sve utakmice.

DRUGA STRANA Također, kompletna zdravstvena zaštita ide na račun Grada Osijeka. Tako da Grad ne treba gledati kroz ovo direktno financiranje, već ga treba gledati i s ove druge strane koju neki ne žele gledati, a neki ju možda i ne vide.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom?

Jesam. Kada sam projekt ulaska Košarkaškog kluba Mursa u prvu ligu izložio i gradonačelniku i njegovom Odjelu za sport, oni su to bezrezervno podržali i prihvatili.

PODRŠKA Uvijek nailazimo na dobro razumijevanje Grada i podršku za projekte koji su na ovoj razini.

Što će biti kada budemo na višoj razini, to ćemo vidjeti.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Ja mislim da je transparentnost proračuna izuzetno važna, iako, da budem iskren, osobno to ne pratim. Ali, u svakom slučaju, apsolutno sam za to da proračun mora biti transparentan i da građani koji, na kraju krajeva, bez obzira kojim oblikom i načinom pune proračun, moraju znati gdje je otišao njihov novac. Ako nekoga ne zanima, to je njegova stvar. No, onoga koga zanima, taj treba imati prave informacije i uvid.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: