BRANKO LOZANČIĆ Želimo da Osijek postane regionalni centar mačevanja

Mačevalački klub Dmitar Zvonimir osnovan je 2011. u cilju promicanja, razvitka i unapređenja mačevalačkog sporta u Gradu Osijeku. Do sada je vrlo uspješno organizirao 1. Kup grada Osijeka 2014. godine, Pojedinačno i ekipno prvenstvo Republike Hrvatske 2016., te 2. Kup grada Osijeka 2017. O 3. Kupu grada Osijeka 2018. – Mač i Europskom kupu za mlađe kadete, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik kluba, Branko Lozančić.

  • Mačevalački klub Dmitar Zvonimir u 2017. je godini za Program osposobljavanja za jednog sportaša – zvanje: Sportski trener mačevanja dobio 4.000 kuna. Je li taj iznos dovoljan?

Naravno da nije dovoljan iznos, ali je značajno pomogao prebroditi tešku godinu. Naš klub je u skladu sa Zakonom o sportu imao potrebu za dodatnim školovanjem i certificiranjem trenera. Uspješno smo školovali dva trenera.

DIO TROŠKOVA Grad Osijek je sufinancirao dio troškova do pune cijene od 8.000 kuna za jednog trenera.

Naravno da je to samo školarina, sve ostale troškove smo nekako uspjeli namiriti donacijama, vlastitim izvorima te sufinanciranjem od kojih ističemo 2.000 kuna koje smo dobili od gradske tvrtke Vodovo putem natječaja. Bilo je teško, ali gledajući rezultate kluba, očito se isplatilo.

  • Koliko je neophodno klubu za jednu sezonu?

Vječno pitanje – koliko? Uz svu skromnost i štedljivost ne možemo funkcionirati bez cca 70.000 do 80.000 kuna. Dakle ovdje govorim o ukupnim ulazima sredstava u klub.

Najveću stavku pored nabave i održavanja specijalne opreme čine putovanja i troškovi međunarodnih natjecanja… Povećanje je nastupilo dijelom kada smo dobili prvu kadetsku reprezentativku. Za nju klub pokušava namaknuti sredstva kako bi mogla do kraja sezone otići na nekoliko EU turnira za bodove (uskoro izlazi iz kadeta u juniore i trebaju joj bodovi kako bi startala s više bodova na budućoj listi).

POTENCIJAL Ali moramo misliti i na druge kvalitetne mlade sportaše koji polako pokazuju svoj potencijal.

Ponosimo se što je naša trenerica Marija Lozančić odabrana ispred HOO i MOO za Young change makera (ambasadorica hrvatskog sporta) na 3. Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu, Argentina 2018. To je uspjeh kluba, ali i grada.

  • Koji su drugi izvori prihoda Vašeg kluba?

Kao i svi osječki klubovi tako i mi imamo razne izvore (čitajte to kao: snalazimo se svakako) prihoda. Teško je, no ako se nešto voli…

Osnovni izvor je Zajednica športskih udruga grada Osijeka i Županijska sportska zajednica.

OSNOVA Putem odgovarajućih projekata iz sredstava javnih potreba u sportu dobijemo dio sredstava koji nam daje osnovni poticaj.

Ostatak pribavljamo iz članarina, pomoći roditelja i nekoliko donatora koji nam na osnovu ugovora ili zamolbi puste nešto sredstava.

  • Pomaže li Grad Osijek vaš rad i na kakve druge načine?

Da, naravno. Za sva pitanja vezana za korištenje ili dodjelu sportskih dvorana, rekvizita, pravilnika i protokola javljamo se i dobijemo pomoć djelatnika ZŠUGOS-a i Ureda za šport Grada Osijeka, recimo za 3. Kup grada Osijeka i EFC U14 (Europsko prvenstvo za mlađe kadete U14). Pored Vlade RH, Pokrovitelj je i Grad Osijek i nedavno, prije nekoliko dana dogradonačelnica Žana Gamoš je u ime gradonačelnika prihvatila pokroviteljstvo uz obećanje da će nam u skladu s mogućnostima još malo pomoći.

  • U što su utrošena sredstva koja ste dobili za Kup grada Osijeka?

Za sva utrošena sredstva uredno smo dostavili izvješća. Uglavnom su to sredstva za opremanje dvorane, dijelovi elektronske oprema, srebrne i izolacijske trake, nagradni fond, prijevoz… Ima toga puno, a sredstava malo.

TROŠKOVI Što reći, samo za potrebe fiksacije pisti potrošimo cca 15 superčvrstih tzv. srebrnih traka i još toliko krep traka.

Djeluje banalno, ali pogledajte sami u trgovini koliko košta jedna srebrna traka od 50m. A o transportu elektronike, kablova i 15 kompleta borilačkih staza iz Zagreba i nazad da i ne govorim.

  • Uskoro će se održati i 3. Kup grada Osijeka 2018. – Mač i Europski kup za mlađe kadete. Kakvi su vaši planovi u vezi ovih događaja i kakav je bio odaziv prošlih godina?

Ovo je svijetla, ujedno i najteža točka. Kup grada Osijeka će se održati 24. i 25. ožujka 2018. kao cjelodnevni događaj u sportskoj dvorani Jug. Ulaz je za sve slobodan. Polako se uključuju i drugi suorganizatori npr. Gauss development, Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH, Državni arhiv, Grafika, Hidrant…

USPJEH Reći ću da smo 2014. imali 150 natjecatelja, na Državnom prvenstvu 2016. do 250, dok je 2017. godine bilo nešto manje jer je trajalo jedan dan.

Ove godine imamo i EFC naš europski pokusni turnir. Kada sam rekao kako ću u Osijek dovesti EFC, moji u klubu i šire su me začuđeno gledali i rekli: Zašto si to rekao? Znaš da mi to ne možemo. Pa eto – možemo. A sada kažem, ako i ova organizacija prođe s visokim ocjenama kao prethodne četiri, imati ćemo u Osijeku i jače europsko (svjetsko), primjerice kadetsko ili juniorsko prvenstvo ili kup.

Krajnji cilj je dostići spremnost da Osijek postane regionalni centar mačevanja, jer to nije tako neizvedivo.

TURIZAM Osim toga mi smo i svojevrsni turistički djelatnici, pa u Osijek ipak dovedemo pored natjecatelja i dosta sudaca, trenera, roditelja…

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Ovo je za svaku pohvalu, ne mogu o tome puno reći jer nisam stručan ali lijepo je znati gdje se troši novac svih nas. Nisu slučajne najviše ocjene.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s