IVAN JUKIĆ Rekonstrukcija starog vodovoda i odvodnje vrijedna je 240 milijuna kuna

Ivan Jukić, direktor Vodovoda-Osijek

Kupovinom strojeva i vozila za uslugu odvodnje otpadnih voda, Vododvod-Osijek d.o.o. podigao je uslugu čišćenja kanala na maksimalnu razinu. S pet kanaločistaća među najboljim je komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj koji u minimalnom roku stižu i rješavaju intervencije na poslovima odvodnje otpadnih voda, kao i na intervencije koje su vezane uz vodoopskrbnu mrežu. O planiranim projektima, najznačajnijem projektu Osijek, te cijenama usluga govori direktor Vodovoda-Osijek, Ivan Jukić.

  • Koje velike projekte Vodovod-Osijek planira u iduće četiri godine?

Vodovod-Osijek d.o.o. je u svom poslovanju kao osnovni cilj i misiju postavio osiguranje dovoljne količine kvalitetne pitke vode na području grada Osijeka i prigradskih naselja, kao i brzu i kvalitetnu uslugu odvodnje pitkih voda.

Sukladno tome imamo pripremljen i strateški plan razvoja društva u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Osnovni ciljevi razvoja društva u tom periodu su:

– Poboljšanje kvalitete vode kroz projekt dvostupanjske filtracije

– Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

– Podizanje priključenosti stanovnika u aglomeraciji

– Projekt smanjenja gubitaka vode

– Ulaganje u komunalnu infrastrukturu

  • Kolika je vrijednost tih projekata i od kakvih su oni značaja za građane Osijeka?

Vodovod-Osijek d.o.o. u svrhu rekonstrukcije starih vodovodnih cijevi i cijevi odvodnje ima pripremljenih projekata u vrijednosti 240 milijuna kuna.

MANJI GUBITCI Veći dio tih projekata se odnosi na smanjenje gubitaka u mreži i svakako ćemo tražiti izvor financiranja za početak tih radova u ovoj godini.

  • Na koji je način rad Vodovod-Osijeka u posljednje četiri godine utjecao na povećanje standarda građana Osijeka?

Vodovod-Osijek  je u protekle četiri godine na području grada Osijeka započeo dva velika infrastrukturna projekta, od kojih je jedan (rekonstrukcija vodoopskrbne mreže i mreže odvodnje u Crkvenoj ulici) završen, a drugi Projekt Osijek je u završnoj fazi. Kupovinom strojeva i vozila za uslugu odvodnje otpadnih voda podigli smo uslugu čišćenja kanala na maksimalnu razinu. S pet kanaločistaća smo među najboljim komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj koji u minimalnom roku stižu i rješavaju intervencije na poslovima odvodnje otpadnih voda, kao i na intervencije koje su vezane uz vodoopskrbnu mrežu.

NSU Također smo završili i projekt NUS-a odvodnje koji se odnosi na nadzorno upravljački sustav odvodnje otpadnih voda i čija vrijednost je bila oko 450.000 kuna.

Projekt uključuje dobavu i montažu četiri video zida sa dijagonalom od 110″ i rezolucijom 4K, te puštanje u rad kompletnog sustava oko 100 kom crpnih stanica pod daljinsko upravljanje te migraciju postojeće programske aplikacije SCAD-a koja je u pogonu od 2003. godine. S ovakvim sustavom nadzora sigurno smo među najboljima u RH, a i regionalno.

  • Na koji ste veliki projekt naročito ponosni?

Jedan od najznačajnijih projekata u povijesti Vodovoda-Osijek je svakako Projekt Osijek. Kao što sam već naveo, on je djelomično završen i to s tri komponente od ukupno pet. Dvije koje su još u izgradnji će svakako utjecati na buduće poslovanje same tvrtke i na nivo usluge koja se pruža našim korisnicima.

IZGRADNJA Jedan od posebnih i vjerojatno jedinstvenih projekata na ovome području je izgradnja uređaja za obradu pitke vode dvostupanjskom filtracijom.

Očekujemo da će taj objekt biti jedan od najzanimljivijih u našoj okolici jer ćemo tehnologijom koju ugrađujemo u njega pokušati postići još bolju kvalitetu pitke vode, s smanjenom količinom svih parametara koji su i sada unutar dozvoljenih količina.

  • Možete li ocijeniti/procijeniti cijene svojih proizvoda/usluga u odnosu na cijene tih istih proizvoda/usluga drugdje u Hrvatskoj?

PROSJEK Cijene naših usluga su u prosjeku cijena istih usluga u Hrvatskoj.

S obzirom na područje na kojem naša tvrtka radi, i na potrebnu logistiku za obradu vode koju crpimo iz arteških bunara na dubinama od 120-170 m, te samu distribuciju iz pogona nakon obrade, cijena je i niža od cijene koju imaju tvrtke s puno nižom kvalitetom obrade vode i pružene prateće usluge.

  • Jeste li u proteklom mandatu (ili je u planu za naredno razdoblje) osmislili neki projekt za dodatnu zaradu na tržištu, mimo prihoda iz gradskog proračuna ili prihoda od monopola?

Vodovod-Osijek d.o.o. je specijalizirana tvrtka za usluge vodoopskrbe i odvodnje,  koja sukladno zakonu o vodnim uslugama i zakonu o financiranju vodnog gospodarstva ne smije ostvarivati prihod u tržišnim djelatnostima.

  • Kako izgleda današnja struktura zaposlenih u tvrtki Vodovod-Osijek?

Tvrtka Vodovod-Osijek u zadnje četiri godine značajno ulaže u edukaciju i obrazovanje svojih djelatnika. Po kvalifikacijskoj strukturi zaposlenih radnika imamo 28% visokoobrazovnog kadra koji uključuje i dva doktora znanosti.

EDUKACIJA Konstantno ulažemo u edukaciju različitih inženjerskih zanimanja koja su važna za razvoj i unapređenje poslovanja, kao i u edukaciju svih radnika kroz razne jednodnevne seminare.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: