BOŽIDAR BUHIN Uvijek nailazimo na razumijevanje od strane gradonačelnika i poglavarstva

Božidar Buhin, predsjednik Udruge umirovljenika HPT

Udruga umirovljenika HPT broji oko 225 članova na području cijele Hrvatske. Članova ima i u Zagrebu, i u Opatiji, i u drugim hrvatskim gradovima. Ipak, najviše ih je na području Osječko-baranjske županije, a jezgra je u samom gradu Osijeku. Naime, u Osijeku je oko 80% članova od gore navedenog broja. O projektima “Udružimo se zajedno – međunarodna suradnja s udrugama umirovljenika“ i „Aktivni i sretni (putem zdravstvenih i kreativnih radionica)“ financiranim iz proračuna Grada Osijeka govori predsjednik Udruge, Božidar Buhin.

  • Udruga umirovljenika HPT iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu dobila 5.000 kuna za projekt “Udružimo se zajedno – međunarodna suradnja s udrugama umirovljenika“ i 11.500 kuna za projekt „Aktivni i sretni (putem zdravstvenih i kreativnih radionica)“. O kakvom je projektu riječ?

Ovo su naši projekti koje već tradicionalno provodimo godinama. Već 30 godina održavamo suradnju s prijateljima iz Pečuha. Unazad 25 godina održavamo suradnju s kolegama iz Subotice, a unazad sedam godina imamo suradnju s prijateljima iz Tuzle. To su sve gradovi prijatelji Osijeka.

PUTOVANJA Projekti i suradnje zamišljeni su na način da jednom godišnje mi odlazimo k njima i jednom godišnje oni dolaze k nama.

Uvijek nas bude oko 50. Na tim međunarodnim susretima uvijek bude i sportskih natjecanja, druženja, a sve završi ručkom i glazbom.

  • Koje još projekte provodite?

Što se tiče ostalih projekata koje provodimo, tu su još projekti s Crvenim križem. Svakog prvog ponedjeljka u mjesecu imamo mjerenje tlaka i šećera. Organiziramo i razna sportska druženja, npr. u kuglanju, šahu, pikadu i belotu. Naše članice imaju organiziran aerobik. Potom, organiziramo razne proslave, npr. za Dan grada Osijeka, Dan Hrvatske pošte (10. listopada), itd. Organiziramo i razne izložbe slika i rukotvorina.

OBILAZAK ČLANOVA Ono što bih izdvojio kao najbitnije je da obilazimo naše članice i članove u njihovim ili domovima za stare i nemoćne osobe. Ako se netko razboli, dajemo neku simboličnu pomoć, a u slučaju smrti, pomažemo obitelji preminuloga člana.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Najviše članova naše udruge su umirovljenici Hrvatske pošte i telekoma i njihovi bračni partneri. No, u našoj izložbi rukotvorina i fotografija sudjeluju i članovi obitelji naših stalnih članova, kao i naši prijatelji iz drugih osječkih udruga.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnjom s Gradom Osijekom jako smo zadovoljni, pogotovo otkad je naš novi stari gradonačelnik na vlasti. Grad Osijek prati sve naše aktivnosti. Godine 2017. Grad nam je financirao klimu, laptop i printer s faksom.

POMOĆ Najviše nam pomaže u nabavi opreme, s tim da Grad pokriva 50% troškova, a ostalih 50% pokriva naša udruga od članarina.

Isti je omjer i s organiziranjem naših putovanja – od 40 do 50% troškova pokriva Grad Osijek, a ostalo pokriva naša udruga.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Naša udruga ima sreću što je dobila na korištenje od Hrvatske pošte prostor tako da nemamo nikakvih troškova, što se toga tiče. No, Grad Osijek pomaže nam savjetima oko izrade programa naših projekata. Uvijek nailazimo na veliku suradnju od strane gradonačelnika i poglavarstva.

LIJEPA GESTA Kada nam dođu inozemni prijatelji u posjet, gradonačelnik ili njegovi zamjenici uvijek dođu pozdraviti goste, a naši prijatelji to jako cijene jer vide da to nije forma, već da je od srca.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Smatram da je transparentnost troškova vrlo važna. Vrlo je važno i nama kao udrugama opravdati troškove koje smo imali za naše projekte jer na taj način građani Osijeka znaju gdje je otišao njihov novac, a nama je to znak da će i naši sljedeći projekti biti financirani.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: