ZVONKO PENOVIĆ Projektom „Svijet oko nas“ željeli smo pokrenuti kreativno izražavanje osoba s posebnim potrebama

Zvonko Penović, predsjednik udruge Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti

Udruga Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti svojim programima i projektima želi ukazati na značajna imena znanosti i kulture u Osijeku, Slavoniji i Baranji i šire. Do sada je organizirala prigodne programe u znak sjećanja na Sigmunda Romberga, Dobriše Cesarića, A. B. Šimića, A. G. Matoša… O projektu „Svijet oko nas“, suradnji s gradom Osijekom, te drugim projektima koje provode govori predsjednik udruge, Zvonko Penović.

  • Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. godini za projekt „Svijet oko nas“ dobila 9.900 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Prioritetni cilj projekta „Svijet oko nas“ bio je motivirati i pokrenuti kreativno izražavanje djece i mladih osoba s posebnim potrebama, kako bi ostvarili niz likovnih radova koji bi se predstavili široj javnosti. Zasigurno je zanimljivo znati na koji način takva djeca gledaju i vide život i svijet koji ih okružuje. Glavne aktivnosti projekta bile su usmjerene na poticanje i razvoj socijalnih, emotivnih, intelektualnih, komunikacijskih i drugih sposobnosti, na način da djeca iskažu svoja razmišljanja o životu, prijateljstvu i ljubavi kroz likovne radove.

TEME Sugerirane teme su podrazumijevale podnaslove kao što su: grad, društvo, roditelji, rodbina, prijatelji s kojima žive i koji ih okružuju s naglaskom na druženja i okupljanja povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Njihovim stvaralačkim dometima i ostvarenjima može se na najbolji način senzibilizirati javnost za ovakvu društvenu skupinu. Ovo je jedna od takvih prilika. Inače, s Centrom za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek uspješno surađujemo posljednjih godina, pa je i ovaj tromjesečni projekt rezultat takve suradnje. Pri Centru dugi niz godina djeluju vrlo uspješne kreativne radionice zahvaljujući vrlo susretljivoj ravnateljici Edit Lemal i stručnim pedagoginjama Zorici Đuranić i Ivani Boda.

TALENTI Ova izložba je višestruko zanimljiva i poticajna, za djecu i mlade osobe s posebnim potrebama kako za njihov rad, tako i za širu društvenu zajednicu da stekne uvid u njihove neiscrpne talente i mogućnosti.

U znak podrške njima su se priključili svojim likovnim radovima i učenici Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ Osijek koji su tom prigodom predstavili recitalom poezije pjesnika Dobriše Cesarića i svojim vlastitim literarnim radovima. Svečani program s četrdesetak aktera uveličali su pisac i pripovjedač Zorislav Vidaković, te glazbena grupa Centra s izborom božićnih pjesama.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Trenutno Udruga broji trinaest članova kojima, ovisno o veličini projekta uveliko pomažu i volonteri, uglavnom studenti. Inače, Udruga djeluje po principu dobivenih doniranih sredstava.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Sve osobe koje zagovaraju entuzijazam, altruizam i imaju talenta za kreativne sadržaje su dobrodošle.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Sa Gradom smo dosada vrlo uspješno surađivali kako na kulturnom planu tako i na području društveno-socijalnog angažmana.

KONVENCIJA Posebno bi željeli istaknuti podršku za Konvencije A. A. kojoj je cilj da ukaže i pomogne osobama koji se liječe od ovisnosti (alkohol, droga…).

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca prošle godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Mišljenja smo da je od velike važnosti što Grad zagovara podršku i transparentno sufinanciranje projekata. Uvjereni smo da Grad čini i pomaže puno više nego što mu objektivne okolnosti omogućuju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s