IVANA DAVIDOVIĆ Salu u društvenom domu prilagodit ćemo za korištenje udrugama i mještanima

Mjesni odbor Sarvaš izradio je prijedlog programa prioriteta za 2018. godinu. Najviše sredstava ponovno je planirano za rekonstrukciju nogostupa u iznosu od 147.000 kuna. O listi prioriteta, radovima, novom vrtiću Ribica, te ostalim projektima i planovima, govori predsjednica Vijeća MO Sarvaš, Ivana Davidović.

  • Iz gradskog je proračuna za programe prioriteta Mjesnog odbora Sarvaš u 2017. godini izdvojeno 277.000 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom?

Svakako planirani iznos nije dostatan za rješavanje svih postojećih komunalnih problema, no pokušavamo dodjeljenim sredstvima rješiti goruće prioritetne probleme.

  • Najviše se sredstava i ovoga puta utrošiti na održavanje nogostupa i javnu rasvjetu. Koje su ulice/naselja na listi prioriteta i jesu li svi planirani radovi gotovi?

Za izgradnju nerazvrstane ceste u Stadionskoj ulici izdvojili smo 120.000 kuna. Ukupna vrijednost investicije je 260.000 kuna, a preostali dio je financiran iz proračuna Grada Osijeka, ta je investicija odrađena.

ČEKANJE Za održavanje nogostupa u Dravskoj ulici, Kolodvorskoj ulici i Osječkoj ulici planirana sredstva iznose 88.900 kuna, no nisu izvedeni svi planirani radovi, očekujemo da će se radovi ubrzo izvesti.

Na nogometnom igralištu NK Sarvaš planiramo postavljanje dva reflektora u vrijednosti 50.000 kuna, te preostali iznos za dodatno postavljanje javne rasvjete, klupa i stalaka za bicikle.

  • Kao najveću kapitalnu investiciju naveli ste izgradnju dječjeg vrtića Ribica, koji je prošle godine dovršen i otvoren. Kako ste zadovoljni samim projektom, odnosno vrtićem, te koliko je on utjecao na povećanje standarda stanovnika Sarvaša?

Projektom vrtića smo izuzetno zadovoljni. Konačno vrtićarci imaju vlastiti prostor. Još uvijek čekamo osnivanje jasličke skupine, za koju ima dosta upita roditelja. Tek kad se to realizira, možemo govoriti o utjecaju vrtića na povećanje standarda stanovnika.

JASLICE Naime, dosta roditelja vozi djecu u Osijek u jaslice, jer kod nas još uvijek nije formirana jaslička skupina.

Kupljena je sva potrebna oprema, no čeka se na rješavanje administrativnih procedura.

  • Što je po vama najveći problem u MO Sarvaš?

Najveći problem su ruševni i napušteni objekti koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi. Na uglu Kolodvorske i Osječke ulice jedna je takva kuća. Nalazi se u samom središtu Sarvaša i svakodnevno pored nje prolazi 200- tinjak školaraca, vrtićarci, mještani. Kuća je napuštena, od 1991. godine u njoj nitko ne živi. U vlasništvu je 9 različitih vlasnika, među kojima je i Republika Hrvatska,  pa to dodatno komplicira rješavanje problema.

MEHANIZMI Mnogobrojno puta smo se obraćali Gradu Osijeku kako bi se aktivirali mehanizmi kojima bi se prisili vlasnici da otklone opasnosti na građevini. Nažalost, nije tu bilo velikih pomaka.

Još jedna takva građevina nalazi se u Kolodvorskoj ulici i prijeti urušavanjem, a u vlasništvu je Hrvatskih željeznica. Nakon mnogobrojnih dopisa, ljetos smo dobili odgovor od Hrvatskih željeznica kako su taj objekt uvrtstili u popis objekata za uklanjanje te će ga hitno ukloniti, no ni tu se još nije odradilo ništa.

Imamo problem i sa sigurnošću u prometu.

GUST PROMET Sarvaš je na prometnom pravcu državne ceste 213, Osijek – Erdut (granični prijelaz), a obzirom na važnost i prometnu opterećenost suočeni smo i s velikom gustoćom prometa teretnih vozila.

Škola i vrtić se nalaze uz samu cestu što iziskuje dodatne napore za povećanje sigurnosti. Svjedoci smo nerjetkih prometnih nesreća upravo na toj cesti. U suradnji s  Hrvatskim cestama dogovoramo dodatno osiguravanje pješačkih prijelaza semaforizacijom  i ograničavanjem brzine kretanja vozila.

  • Koliko sami mještani sudjeluju u kreiranju liste prioriteta?

Mještani upućuju prijedloge, peticije i incijative pisanim putem te izravnim kontaktom s vijećnicima i sa mnom. Razmatramo predloženo te uvrštavamo u prijedlog prioriteta ono što smo u mogućnosti realizirati, zbog financijskih ograničenja. Sve ostalo proslijeđujemo upravnim odjelima Grada Osijeka na daljnje postupanje.

  •  Što će se naći na vrhu liste prioriteta za ovu, 2018. godinu?

Planiramo rekonstrukciju nogostupa u ulici Vjekoslava Ceseltina, Osječkoj ulici, ulici Pavla Miškina te Iločkoj ulici.

PARKIRALIŠTE I IGRALIŠTE Ostala sredstva utrošit ćemo za izgradnju parkirališta te uređenje dječjeg igrališta.

Odlukom Grada Osijeka dobili smo i dodatnih 92.600 kuna koje planiramo utrošiti za uređenje i opremanje sale u društvenom domu Mjesnog odbora Sarvaš kako bismo je prilagodili za korištenje udrugama i mještanima, a koju je do nedavno koristio Dječji vrtić Ribica.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca prošle godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je važna, iz razloga što su na taj način svim građanima Osijeka dostupne informacije o svrsi i načinu korištenja proračunskog novca.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s