Osnivanje Veteranskog centra u Osijeku

Odbor za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, kao radno tijelo Gradonačelnika Grada Osijeka, osnovan je 2009. godine. U međusobnom razgovoru predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata postignuta je suglasnost kako braniteljskoj populaciji nije potreban upravni odjel koji bi imao pročelnika, tajnicu i određeni broj djelatnika koji bi automatski povlačio velike izdatke poreznih obveznika za njihove plaće.

POMOĆ Zaključeno kako je daleko bolje da se sredstva koja bi bila utrošena za plaće tih djelatnika usmjere izravno u pomoć hrvatskim braniteljima i stradalnicima u ostvarivanju njihovih prava. 

Na prijedlog Odbora, Gradonačelnik je dodijelio tijekom 2017. godine 37 jednokratnih financijskih pomoći hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, 8 jednokratnih potpora udrugama za njihove aktivnosti putem Javnog poziva te sufinancirao 13 projekata braniteljskih udruga putem Javnog natječaja.

Uz redovite aktivnosti Odbora tijekom protekle godine, u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja i stradalnika i Udruge 106. brigade pokrenuta je inicijativa za preimenovanje Južne obilaznice u Aveniju 106. brigade; pokrenuta je inicijativa za proglašenje 5. prosinca Danom obrane grada Osijeka, a posebno treba istaknuti kako je prihvaćena inicijativa osnivanja Veteranskog centra u Osijeku na lokaciji bivšeg hotela Mursa, proizašlu suradnjom Časničkog zbora grada Osijeka i Ministarstva hrvatskih branitelja. Odlukom Vlade RH, na sjednici održanoj 1. prosinca 2017. u Osijeku, hotel Mursa pripao je Ministarstvu hrvatskih branitelja i počinju aktivnosti na osnivanju i uređenju Veteranskog centra, u sklopu kojeg i Muzeja Domovinskog rata. Centar će osigurati i prostorije za udruge i druge sadržaje koji će omogućiti braniteljima i stradalnicima rješavanje svih pitanja.

VIŠE SREDSTAVA U 2018. planirano je 400.000 kuna (20% više u odnosu na realizaciju prošle godine) za različite oblike potpora braniteljima Domovinskog rata i njihove aktivnosti.

Novost kojom Grad želi sasvim konkretno pomoći nezaposlenim braniteljima u samozapošljavanju je i poticanje poduzetništva branitelja za što je osiguranih početnih 50.000 kuna. Ukoliko bude iskazan interes za ovakvom vrstom potpore, otvorena je mogućnost i povećanja financijskih sredstava za ovu namjenu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s