IVICA ZAVRŠKI I ove je godine najviše sredstava utrošeno na održavanje nogostupa

Ivica Završki, predsjednik Gradske četvrti Gornji grad

Putem web stranice i samim peticijama i prijedlozima građana u Gradskoj četvrti Gornji grad dobrim dijelom formiraju prioritete. Pri tome Vijeće, bez obzira na različite stranke kojima pripada, nakon rasprava i konzultacija sa strukom, liste u pravilu donosi jednoglasno. O prioritetima u ovoj, te idućoj 2018. godini govori predsjednik GČ Gornji grad, Ivica Završki.

 • Iz gradskog je proračuna za programe prioriteta Gradske četvrti Gornji grad u 2017. godini planirano 538.000 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom?

Teško je dati potvrdan odgovor budući Gradska četvrt Gornji Grad predstavlja sam centar Osijeka koji u tijeku dana posjete ili njime prometuju tisuće automobila i deseci tisuća građana i gostiju Osijeka. Po službenim podacima naši se nogostupi i kolnici koriste (i habaju) nekoliko puta više no u drugim dijelovima Osijeka.

SREDIŠTE Zato se ovaj iznos, kada je središte Osijeka u pitanju, definitivno mora znatno povećati.

 • Najviše će se sredstava i ove godine utrošiti u održavanje nogostupa. Koje su ulice/naselja na listi prioriteta i jesu li svi planirani radovi gotovi?

U najvećem dijelu da! No sve je to opet limitirano nedostatnim iznosima za tu namjenu. Ove godine rekonstruirali smo nogostupe u ulicama:

 • Andrije Hebranga, od Rokove do Kanižlićeve 235.594,12 kn.
 • Dubrovačka, od Zobundžije do Pejačevića 74.091,12 kn.
 • Grgura Čevapovića, neparna strana 56.783,81 kn.
 • Josipa Andrića, istočna strana, 46.583,84 kn.
 • Ante Paradžika 56.000,00 kn.
 • Vijenac Jakova Gotovca, postavljeno trepteće svjetlo upozorenja 18.500 kn.

 • Kao najveće probleme GČ Gornji grad prošle su godine istaknute oronule fasade i ruševni objekti u nekim ulicama. Je li se što promijenilo po tom pitanju?

Prije 8 godina krenuli smo u Gradskoj četvrti s projektom „ I to je Osijek?!“.

PONOSNI Snimivši sve takve objekte u središtu Osijeka, a većina ih je baš tu, kroz sve smo te godine sanirali, rušili ili su poduzetnici izgradili nove zgrade na mjestu 40-ak „ ruševina“- i na taj smo svoj posao vrlo ponosni.

Što se pročelja tiče, prve pomake vidimo u obnovu zgrada na Europskoj aveniji, u glavnom sredstvima države, no dok se pročeljima ozbiljno i bez kalkuliranja Grad ne pozabavi tako da se u proračunu ne izdvoji znatno više, imat ćemo većinu pročelja u centru kojih se stidimo, a turisti komentiraju kako je izgleda samo u Osijeku rat završio nedavno.

 • Je li ove godine na području GČ Gornji  grad realizirana kakva kapitalna investicija?

Na žalost, osim obnove vodovodne i kanalizacijske mreže u okviru projekta „ Osijek“, prvenstveno na gornjogradskoj šetnici i poneke manje intervencije – ništa. Svi se sjećamo kako su prije par godina kapitalne investicije poput Trga Slobode, prve faze obnove Zrinjevca, Autobusnog kolodvora i nathodnika počele mijenjati vizure grada.

SAKUNTALA Treba barem završiti započeto, tj. dovršiti obnovu Zrinjevca i u tom smislu nadamo se projektima u 2019. godini, jer za 2018. i dalje nema većih projekata osim rekonstrukcije parka Sakuntala.

 • Jeste li već počeli raditi na listi prioriteta za 2018. godinu? Što će se naći na vrhu prioriteta?

Upravo smo prije par dana donijeli okvirnu listu prioriteta, a koliko će se od toga rekonstruirati ovisi o sredstvima Grada. Na prvom mjestu su  nogostupi, no jednako tako i javna rasvjeta kao i uređenje dječjih igrališta.

Izdvojio bih:

 • Grgura Čevapovića, nastavak sanacije
 • Zrinjevac, istočna strana
 • Plato ispred OŠ Vladimira Becića
 • Ulica Alojzija Stepinca, rekonstrukcija nogostupa zapadna strana i druge ulice ovisno o sredstvima koja ćemo dobiti na raspolaganje od Uprave Grada.

Po pitanju javne rasvjete za ulicu Izidora Kršnjavog  izraditi ćemo projektnu dokumentaciju kako bi bila postavljena nova rasvjetna tijela te pojačati rasvjetu na lokacijama gdje se ukaže potreba.

DJEČJA IGRALIŠTA Na dječjim igralištima će se izvršiti zamjena uništenih sprava i igrala, te postavljanje parkovnih klupa i koševa za smeće, kojih uvijek nedostaje.

Moramo pripomenuti da smo za 2018. godinu predvidjeli postavljanje sprava za „Street workout“ na Gornjodravskoj obali.

 • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost u svim segmentima demokratskog društva vrlo je važna pri čemu je najbitnije svakodnevno slušati građane zbog kojih sve to u gradskim četvrtima i mjesnim odborima volonterski i radimo, a tako moraju djelovati i gradske službe.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: