NIKOLA FALLER Zahvaljujući Gradu danas imamo novi prostor u kulturi!

Nikola Faller, predsjednik udruge Slama

Prostor Udruge SLAMA, s galerijom simbličnog naziva „Utopia“, ateljeom/dnevnim boravkom, te glazbenom prostorijom za mlade bendove, uredom, čajnom kuhinjom i skladištem, Udruga je dobila na korištenje od Grada Osijeka. Uloženo je puno rada, truda i vlastitih sredstava u sređivanje i opremanje nekoć vrlo derutnog i zapuštenog prostora u Tvrđi, na adresi Firingerova 3, a predsjednik udruge Nikola Faller smatra kako su time pokazali što se sve može – kad se spretne ruke slože. Ujedno, govori o projektu „Kreativni laboratorij“, planiranim projektima te suradnji s gradom Osijekom.

  • Udruga SLAMA iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. godini za projekt „Kreativni laboratorij“ dobila 29.950 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Radi se o proširenom i pomalo modificiranom projektu ‘Četiri godišnja doba’, koji se odigrava na raznim lokacijama u gradu, poput perivoja i parkova i trgova, na obali rijeke Drave pri izrazito niskom vodostaju, te likovnim i edukativnim radionicama koje se održavaju u novom prostoru udruge, ulica Kamila Firingera 3.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga broji dvadesetak redovnih i oko pedeset podupirućih članova.

Pored kreativnog laboratorija i naravno Slama Land Art Festivala, našeg glavnog i najpoznatijeg projekta, surađujemo na nizu drugih manifestacija poput ReArt Festivala, ŠpanciFfesta, Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik, Legendfesta, Veli Jože Festivala Motovun, Street art festivala Zen Opuzen, ART-Park Zagreb, VerdArt Lokrum, Dubrovnik itd. Ove smo godine imali priliku započeti suradnje i na novim lokacijama međunarodne razine, te smo tako dobili poziv za gostovanje u Taurisanu (Italija), u Mađarskoj na Ordögkotlan fesztival,  potom na festival Dev9t u Beogradu, te također u Beogradu na velikom Beogradskom Manfestu, koji okuplja najveća imena poduzetnika u gospodarstvu i kulturi u cijeloj regiji, ali i šire.

POVEZANI Također, povezali smo se i s nekoliko aktera na kulturno-umjetničkoj sceni, posebice s našim osječkim udrugama PLANTaža i Plesnim studiom SHINE, radi osnaživanja i osnivanja platforme i saveza udruga.

Napisali smo jedan europski projekt i to u suradnji s Gradom, za koji uskoro očekujemo rezultate, a nekoliko puta smo se pridružili kao partneri ili izvođači radionica. Jednu osobu smo primili na stručno osposobljavanje, a upravo je aktualan natječaj za zapošljavanje u udruzi. Momentalno smo zaokupljeni adventskim dekoracijama od slame i pripremama za radionicu izrade skulptura od snijega. Sve u svemu, godina je bila vrlo produktivna, izazovna i dinamična.

GALERIJA Osobito nas veseli otvorenje galerije „Utopia“, unutar prostora udruge, koja je otvorena za izlaganje svim zainteresiranim pojedincima, bili oni profesionalci ili umjetnici amateri.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Otvoreni smo za sve zainteresirane, „mlade i stare“, ljubitelje umjetnosti i ekologije, zdrave kreativnosti i druženja. Ponajviše radimo s mladima, ali potičemo i međugeneracijsko prožimanje i razmjenu umjetnika profesionalaca, amatera i laika.

TALENTI Mnogi prvo kroz volontiranje sudjeluju u aktivnostima udruge i tako polako otkrivaju svoju kreativnu „žicu“ i određeni talent. Vjerujemo kako sva ljudska bića imaju urođenu sposobnost i potrebu za kreativnim izražavanjem te nužnost da ono bude u skladu s prirodnim zakonitostima, a ne na teret prirode i društva.

Posebice danas, u doba sve veče digitalizacije i virtualizacije, vještinu oblikovanja i rada ljudskih ruku vidimo kao nešto dragocijeno, ono što se usavršavalo stoljećima i prenosilo s koljena na koljeno, te što je potrebno njegovati i čuvati, brižno i zdravo razvijati dalje.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Veoma smo zahvalni za dobivenu podršku kao i za konačno rješenje problema sa prostorom.

KREATIVNI I INOVATIVNI Znamo da smo ponekad malo naporni, ponekada nam se čini da birokracija više komplicira jednostavno rješavanje situacija, ali suradnja se razvija i proširuje, a to vidimo kao plod dugogodišnjeg predanog i kvalitetnog rada, te posljedicu zajedničkog usmjerenja ka drušvenom boljitku kroz zdravu kreativnost i inovativnost.

Ovakva vrsta civilno-javne suradnje je novi i vrlo aktualni model demokratičnog upravljanja resursima u kulturi, a raduje nas što Grad prati europski trend, te u udrugama sve više prepoznaje sposobne partnere na terenu.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Načelno mi se čini da je vrlo bitna jer predstavlja mehanizam kroz koji građani mogu pratiti upravljanje proračunskim sredstvima i korektnost rada djelatnika uprave. No budući da ja nisam stručnjak za to, izbjegavam donositi sud o tomu je li nešto dobro raspodijeljeno, osobito jer, pored neke osnovne znatiželje, ni nemam vremena dublje prodrijeti u tako složene procese.

BEZ MANIPULACIJE Ali, svakako, dobro je što se time teoretski mogućnosti za manipulaciju i korupciju znatno umanjuju.

Time sam, moram priznati, vrlo ponosan i zaista me raduje što naš Grad, upravo u tom segmentu, nosi baš takvu reputaciju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: