ALEN VUKAŠINOVIĆ U planu je izgradnja polivalentnog, multifunkcionalnog Sajma na novoj, atraktivnoj lokaciji

Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma

Osječki sajam d.o.o., od svog osnutka, vođen je misijom organizacije sajamskih priredbi, izložbi i smotri, s ciljem podrške gospodarskom razvoju grada, županije i regije. Sajam je mjesto susreta ponude i potražnje roba, usluga i tehnologijskih dostignuća na tržištu, kao i prezentacija mogućnosti i ostvarenja pojedinaca, poduzeća i jedinica lokalne samouprave, kao i udruga građana, clustera, strukovnih organizacija, gospodarskih i obrtničkih komora…S iskustvom preko dvadeset godina, organiziranjem i oblikovanjem sajamskih priredbi Osječki sajam preuzeo je ulogu regionalnog lidera u sajamskoj djelatnosti i jedina je specijalizirana sajamska kuća u regiji istočne Hrvatske. O budućim planovima i projektima govori direktor Osječkog sajma, Alen Vukašinović.

 • U kojem će se smjeru Osječki sajam kretati/razvijati u iduće četiri godine? Hoćete li realizirati neke nove planove/projekte?

Osječki sajam si je u narednom periodu postavio vrlo ambiciozne ciljeve koje smo podijelili na kratkoročne i dugoročne, unutar četiri godine.

ISKORAK Cilj za 2018. godinu je povećati vidljivost Sajma, napraviti iskorak u grad, povećati broj sajamskih priredbi te postati servis građana/udruga/obrta/tvrtki.

Unutar četiri godine u planu nam je izgradnja novog, polivalentnog, multifunkcionalnog Sajma na novoj, atraktivnoj lokaciji. Projekt „novog Sajma“ se provodi u uskoj suradnji s našim vlasnikom, Gradom Osijekom, uz povlačenje većine sredstava iz EU fondova.

 • Prema Vašem mišljenju, na koji način rad Osječkog sajma utječe na povećanje standarda građana Osijeka?

Osječki sajam na direktan način utječe na povećanje standarda građana kroz organizaciju sajamskih priredbi na kojima će udruge, obrti i tvrtke prezentirati svoje proizvode i usluge velikom broju potencijalnih kupaca.

RAZGOVORI Na upravo završenom Jesenskom sajmu smo obavili razgovore sa svakim izlagačem, uz pitanje o koristi koje im donosi izlaganje na sajmu.

Odgovor je uvijek isti, korist je višestruka i dugoročna. Osim same prodaje proizvoda za vrijeme trajanja sajma, što bi izlagačima trebao biti sekundaran cilj, primarno i bitno je povećati samu vidljivost obrta ili tvrtke, što u konačnici dovodi do ugovaranja poslova te prodaje proizvoda i usluga „na duge staze“.

KORIST Slijedom toga svi u lancu imamo višestruku korist, svi sa sajma odlaze zadovoljni i svi nam se vraćaju, što pokazuju i brojke u posljednjih par godina.

Izlagači koji prodaju proizvode i usluge ostvaruju egzistenciju za sebe i svoju obitelj u našem lijepom gradu, država slijedom povećanja prodaje ostvaruje veći prihod od PDV-a, gradu Osijeku se prodajom puni proračun te  imamo zadovoljne građane. Na kraju tu smo i mi, djelatnici Sajma, koji zadovoljstvo crpimo iz činjenice da smo aktivno sudjelovali u projektu koji za cilj ima povećanje standarda građanima grada Osijeka.

POSJETITELJI Naravno, ne zaboravljamo niti posjetitelje Sajma, koji nam svake godine dolaze u velikom broju i odlaze s osmjehom.  

 • Godišnje organizirate tri velike sajamske manifestacije – Proljetni i jesenski sajam, te Sajam lova i ribolova/Motomobil. Kako ste zadovoljni brojem izlagača i posjećenošću ovih manifestacija?

Broj izlagača je iz godine u godinu veći, uz povećanje u dvoznamenkastom postotku po svakoj priredbi, te su kapaciteti izložbenog prostora sajma maksimalno popunjeni.

MINIMUM Posjećenost je minimum 10.000 posjetitelja po jednoj priredbi.

Može se lagano izračunati koliku korist ima svaki izlagač, a radi se o izlagačima s kvalitetnim proizvodima i uslugama, koje uvijek i jedino savjetujemo da se uz kvalitetne proizvode, „naoružaju“ sa posjetnicama i letcima.

 •  Imate li u planu neke nove sajamske manifestacije?

Apsolutno. Osim ove tri specijalizirane sajamske priredbe planiramo i veći broj manjih, jednodnevnih sajamskih priredbi za koje nam je Grad, prepoznavši našu namjeru, osigurao sredstva u proračunu za 2018. godinu. Opet ističem, namjera i cilj je poticanje gospodarstva kroz aktivnosti koje će omogućiti agencijama, obrtima i tvrtkama da kroz povećanu vidljivost i manji trošak podignu prodaju svojih proizvoda i usluga.

RESURSI Inspiracija su nam kreativni, mladi ljudi, sva ova događanja i priredbe kojih je u gradu Osijeku sve više i više. Želimo biti dio tih događanja i staviti svoje resurse, bogato iskustvo i znanje na raspolaganje što širem krugu građana našega grada i regije.   

 • Možete li ocijeniti/procijeniti cijene svojih proizvoda/usluga u odnosu na cijene tih istih proizvoda/usluga drugdje u Hrvatskoj?

Cijene su konkurentne a korist za izlagača je višestruka. Usudim se reći da su sama atmosfera i ugođaj na Osječkom sajmu, kako za izlagače tako i za posjetitelje, jedinstveni u Hrvatskoj.

PREDNOST Prema tome, izlagači za cijenu prilagođenu njihovim mogućnostima imaju vrhunsku uslugu koja je za posjetitelje besplatna, budući da se, za razliku od sajmova u drugim gradovima, kod nas ne naplaćuje niti ulaz na sajam niti parking.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

2 komentara

 1. Evo odmah prve sugestije: uzmite, kao višestruki ulog i u svoj prosperitet, barem dvaput godišnje i termin izlaganja radova svih braniteljskih zadruga. Oni, inače, godišnje dobiju samo jednu priliku izlagati svoje proizvode i usluge (što je nedostatno za promicanje istih!). Šira bi javnost tako dobila priliku jače podržati (i iskoristiti ih, jer su primjer kako hendikep pretvoriti u priliku!) – a Sajam projektnu ideju prema nekoliko ministarstava RH, kao i EU-fondovima, što brzo može rezultirati i povoljnim financijskim rezultatima za sve (o dimenziji osnaživanja niza modela samozapošljavanja, uz smanjivanje negativnih posljedica stresa i PTSP-ja, kao i za prevladavanja tzv. poduzetničke krize, da i ne govorimo!)?!

  Sviđa mi se

 2. Poštovana, hvala na sugrstijama…definitivno imamo u planu proširivanje suradnje s braniteljskim zadrugama. Već su u tijeku i konkretni razgovori/ dogovori…Nadam se da ćete već u 2018 biti pozitivno iznenađeni…
  Za sve sugestije Vam stojimo na raspolaganju i pozivamo Vas da nam se javite…
  Lp, Alen

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: