SAŠA LAMZA Smatram da bismo u Osijeku trebali poticati razvoj kreativne industrije

Saša Lamza, direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS

BIOS je inkubator koji, uz potporu Grada Osijeka, poduzetnicima početnicima omogućuje najam po subvencioniranim cijenama. Zajedno s najmom, stanar BIOS-a dobiva savjetodavne usluge, edukaciju te prezentaciju i promidžbu, a BIOS se trudi svakog poduzetnika razvijati i individualno, sukladno njegovim specifičnim potrebama. O novim projektima i planovima govori direktor BIOS-a, Saša Lamza.

  • U kojem će se pravcu BIOS razvijati u iduće četiri godine? Hoćete li realizirati neke nove planove/projekte?

U mandatnom razdoblju planiram nastaviti s provođenjem jasno postavljenih ciljeva osnivanja poduzetničkog inkubatora BIOS koji su se do sada većinom uspješno provodili.

PROSTOR Svjestan sam da Poduzetnički inkubator BIOS svakom od svojih stanara treba pružiti optimalan prostor za razvoj te da naglasak svakako mora biti na kvaliteti i rasponu usluga pružane poslovne podrške.

Zato planiram nastaviti provoditi i kvalitetnu poduzetničku edukaciju, organizirati razne seminare i radionice prilagođene fazi razvoja poduzetnika, omogućiti stanarima konzultacije u relevantnim segmentima poslovanja u kojima trebaju posebnu pomoć, osobito u vidu edukacije na temu pripreme projektnih prijedloga i metodologije pisanja za EU natječaje, proaktivno tražiti i stjecati nove korisnike te se usredotočiti na inovativne poslovne ideje s velikim potencijalom rasta.

Dugoročni planovi su zajedno s Gradom Osijekom kao osnivačem i Sveučilištem J. J. Strossmayera raditi na izgradnji i opremanju novih kapaciteta koji su potrebni za razvoj svih vrsta poduzetništva u gradu i regiji.

VISOKE TEHNOLOGIJE Fizički prostor inkubatora bi mogao biti od posebne važnosti za tvrtke u sektoru visokih tehnologija, pogotovo ako bi im bila dostupna oprema koju si inače ne bi mogli priuštiti.

Upravo zato i radimo na opremanju modernog hardverskog laboratorija koji će biti na raspolaganju poduzetnicima.

Grad Osijek je prije gotovo dvije godine od HŽ Infrastrukture d.o.o. dobio na korištenje dio objekta koji se nalazi na području Željezničkog kolodvora Osijek radi obnove istih i pokretanje inkubatora za start-up ICT tvrtke kao i tvrtke i udruge iz kreativnog sektora. Smatram da bi Poduzetnički inkubator BIOS bio idealan nositelj planiranog projekta. Želio bih uključiti BIOS u analizu i ocjenu isplativosti ovoga projekta te otvoriti prostor da budemo nositelj njegove realizacije ukoliko analize potvrde naša očekivanja.

ZAMAŠNJAK Vjerujem da ovaj projekt može stvoriti odlične uvjete za daljnje poticanje razvoja poduzetništva temeljenog na kreativnosti i inovativnosti, i postati svojevrstan zamašnjak u poticanju razvoja kreativnih industrija u Osijeku.

Osobno smatram da bismo u Osijeku trebali poticati razvoj kreativne industrije, osobito obzirom da je riječ o sektoru koji ne samo da je komplementaran ICT-u, nego i svim drugim sektorima može omogućiti povećanje dodane vrijednosti koje ostvaruju sa svojim proizvodima i uslugama. Nadalje, BIOS je u suradnji sa Sveučilištem pokrenuo projekt izgradnje tehnološkog parka u okvirima Kampusa.

SVEUČILIŠTE Smatram da je predmetni projekt potrebno prioritizirati u planovima Grada, te ubrzati njegovu realizaciju s ciljem jačanja veza između poduzetništva i Sveučilišta.

Predmetni projekt može biti okvir za ostvarivanje suradnje poduzetnika i Sveučilišta na području ICT tehnologija, biotehnologije te prehrambene tehnologije, posebice kroz korištenje zajedničke laboratorijske i druge sofisticirane kapitalne opreme.

  • Prema Vašem mišljenju, na koji način rad BIOS-a utječe na povećanje standarda građana Osijeka?

U zadnje četiri godine BIOS je inkubirao 68 poduzetnika koji su otvorili više od 100 radnih mjesta. Poduzetnički inkubator BIOS proveo je za vlastite potrebe tri, a trenutno je u pripremi četvrti infrastrukturni projekt ukupne vrijednosti 30.000.000 kn (izgradnja dvije zgrade, renoviranje prostora, opremanje namještajem i IT opremom, opremanje hardware laboratorija).

JAČANJE KOMPETENCIJE Zajedno s fakultetima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku sudjelovali smo u projektima koji su za cilj imali dodatnu edukaciju i jačanje kompetencija studenata i mladih.

  • Jedna od misija BIOS-a je podupiranje razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz osiguravanje poslovnog prostora i pružanja poslovnih i drugih usluga u najkritičnijim fazama razvoja poduzeća. Koliko poduzetnika s Osječkog područja trenutno koristi ove mogućnosti?

Poduzetnički inkubator BIOS trenutno broji 39 stanara, a pored njih, usluge inkubatora (izuzev subvencioniranog najma prostora) koristi 30 tvrtki virtualnih stanara. Stanari su najvećim dijelom tvrtke koje se bave novim tehnologijama – razvoj softwarea i hardwarea (18 tvrtki) i tvrtke koje se bave proizvodnjom (10 tvrtki). Šest se tvrtki bavi uslugama (istraživanje tržišta, razvoj projekata i dr.), a 5 stanara su potporne institucije.

USLUGE Osim poslovnog prostora, BIOS svojim stanarima nudi administrativne usluge (kopiranje i uvezivanje, primanje i slanje faksova i sl.) te savjetodavne usluge iz područja koja su poznata djelatnicima BIOS-a.

Konzultantske usluge iz drugih područja osiguravamo našim stanarima kroz suradnju s našim partnerima od kojih su neki i stanari inkubatora (Centar za poduzetništvo Osijek, Ekonomski fakultet u Osijeku, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Hrvatska gospodarska komora, Tera Tehnopolis i dr.).

  • Na koje još načine pomažete poduzetnike/početnike?

BIOS za svoje stanare organizira edukacije kako bi stanari ispunili određene zakonske pretpostavke za poslovanje (za sve novozaposlene djelatnike u svim tvrtkama stanarima organiziramo edukaciju i certificiranje iz zaštite na radu, prve pomoći i zaštite i protupožarne zaštite). Osim toga za stanare organiziramo seminare i radionice poduzetničke tematike (poslovno pregovaranje, upravljanje ljudskim resursima, priprema i provedba projekata, upravljanje financijama itd.).

EDUKACIJE Za naše stanare, ali i druge poduzetnike i potencijalne poduzetnike, organiziramo i radionice vezane uz pokretanje i vođenje startup-a (kako okupiti i voditi razvojni tim, predstavljanje projekata investitorima, partnerski odnosi i dr.). Povrh toga organiziramo edukacije i radionice prema zahtjevima stanara.

Stanare uključujemo u aktivnosti koje provodimo u EU projektima, pa smo za 8 IT tvrtki kroz projekt DORIBIS organizirali nastup na najvećem svjetskom IT sajmu CeBIT u Hannoveru, i još za 8 IT tvrtki sudjelovanje na konferenciji Heureka u Berlinu.

UMREŽAVANJE Stanarima koji se prijavljuju na natječaje za sufinanciranje pružamo pomoć u pripremi i prijavi projekata. Radimo i na umrežavanju poduzetnika kroz konferencije koje organiziramo sa svojim partnerima (međunarodna konferencija o poduzetništvu KuleDayz).

  • Možete li ocijeniti/procijeniti cijene svojih proizvoda/usluga u odnosu na cijene tih istih proizvoda/usluga drugdje u Hrvatskoj?

Poduzetnički inkubator BIOS svoje usluge stanarima pruža bez naknade ili značajno subvencionirano. Bez naknade su i sve usluge koje pružaju djelatnici inkubatora, kao i edukacije i drugi projekti koje provodimo sufinancirano iz EU programa ili državnih ili lokalnih programa na koje se BIOS javlja sa svojim projektima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: