STJEPAN DRAVINSKI Projekt dogradnje OŠ Briješće ključan je kapitalno investicijski projekt

U posljednjih nekoliko godinu sve je više konstruktivnih i realnih prijedloga od strane stanovnika MO Cvjetno, a koji se odnose na različite investicije iz programa prioriteta, ali i kapitalnih projekata. Svakako valja za istaknuti inicijativu roditelja djece koja pohađaju PŠ Briješće, skupljanje potpisa, peticija i sl. kojima se pokušavalo godinama ukazati na problem i potrebu za dogradnjom postojeće škole. O prioritetima MO Cvjetno, te kapitalnim investicijama, govori predsjednik MO-a, Stjepan Dravinski.

  • Iz gradskog je proračuna za programe prioriteta Mjesnog odbora Cvjetno u 2017. godini planirano 268.000 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom?

Vezano uz iznose koji su u gradskom proračunu rezervirani za programe prioriteta, valja prvenstveno za naglasiti kako isti ovise o broju stanovnika na tom području Grada Osijeka, ali dakako i generalnim financijskim prilikama i proračunskim mogućnostima Grada. Imajući u vidu kako MO Cvjetno ima stabilan prirodni prirast stanovništva (podaci Župe Sv. L. B. Mandića), kao i činjenicu kako se sve više mladih obitelji doseljava upravo na područje spomenutog Mjesnog odbora (novoizgrađeno naselje Ul. Jela), ne možemo biti u potpunosti zadovoljni sa naznačenim iznosom koji je određen za programe prioriteta.

BROJ STANOVNIKA Nažalost, naznačeni iznos od 268.000 kuna neće se mijenjati sve do konačnog utvrđenja točnog broja stanovnika na području MO Cvjetno, kojima raspolaže Državni zavod za statistiku.

Međutim, istovremeno imamo i razumijevanja za trenutne financijske mogućnosti Grada Osijeka, i trud koji stručne službe Grada ulažu radi održavanja normalnog funkcioniranja Grada. Ono što je bitno za napomenuti svakako je činjenica kako je Grad Osijek u novom Planu proračuna za 2018. predvidio znatna sredstva za dovršetak kapitalnih investicijskih projekata na području MO Cvjetno, koji višestruko premašuju godišnje iznose prioriteta (npr. predviđeno investiranje 16.800.000 kuna u dovršetak izgradnje i obnove OŠ Briješće).

  • Najviše će se sredstava i ove godine utrošiti u održavanje nogostupa. Koje su ulice/naselja na listi prioriteta i jesu li svi planirani radovi gotovi?

Budući je prije nekoliko dana dovršen projekt izgradnje biciklističke staze u Ulici sv. L. B. Mandića, spomenuta ulica je zajedno sa biciklističkom, oplemenjena i modernom, asfaltiranom pješačkom stazom. Prije dvije godine dovršena je i izgradnja nogostupa u Kestenovoj ulici. Slijedom navedenog, nogostupi su postavljeni u dvije najveće ulice na području MO Cvjetno, zbog čega je idući prioritet postavljanje nogostupa u Briješću (ove godine je otpočela izgradnja nogostupa u Dugoj ulici).

PROJEKT Razlog iz kojega je Vijeće MO Cvjetno izgradnju nogostupa u Briješću predlagalo tek za 2017., je projekt izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u navedenom naselju koji je dovršen tek početkom ove godine, zbog čega nije bilo građevinske logike i opravdanosti za ranijim postavljanjem nogostupa.

Također, imajući u vidu skori dovršetak radova na OŠ Briješće, Vijeće MO Cvjetno naglasak na radove vezano uz nogostupe (ali i ostalu popratnu komunalnu infrastrukturu) staviti će na područje i ulice u neposrednoj blizini škole.

  • U kojoj je fazi dogradnja Osnovne škole u Briješću, vrlo važne kapitalne investicije?

Sukladno podacima iz Plana proračuna Grada Osijeka za 2018. godinu („Kapitalni projekt – K115703“, str. 100) Grad je za iduću godinu iz kreditnih sredstava predvidio financiranje izgradnje OŠ Briješće u ukupnom iznosu od 16.800.043 kuna, čime bi navedeni projekt bio dovršen (nejasno je jedino da li je navedenim financiranjem obuhvaćena i sportska dvorana koje je predviđena u projektu).

20 GODINA Projekt dogradnje OŠ Briješće za cjelovito osnovnoškolsko obrazovanje je zajedno sa dovršenim projektom izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u Briješću, ključan kapitalno investicijski projekt na kojemu stanovnici MO Cvjetno inzistiraju zadnjih 20-ak godina.

Situacija u kojoj su djeca sa područja MO Cvjetno prve četiri godine osnovnoškolskog obrazovanja pohađale Područnu školu u Briješću, a zatim preostale četiri godine Osnovnu Školu Vladimira Nazora u Čepinu, rezultirala je situacijom u kojoj je sve veći broj roditelja djecu upisivao u neku od osnovnih škola na području Grada Osijeka.  Upravo zbog navedenog, možemo zaključiti kako dogradnja OŠ u Briješću za sada teče zadovoljavajućim tempom, dakako, ukoliko se planirana sredstva i investiranje zaista i ostvari, te škola bude dovršena u ranije definiranim rokovima.

  • Što je po vama najveći problem u MO Cvjetno?

Najveći problem MO Cvjetno je višegodišnje zapostavljanje komunalne infrastrukture u naselju Briješće, što se posebice odnosi na zapuštenu mrežu kanala za oborinsku odvodnju, neasfaltirane ceste, uništene ili nepostojeće nogostupe, neadekvatnu rasvjetu i slično.

  • Koliko sami stanovnici vašeg mjesnog odbora sudjeluju u kreiranju liste prioriteta?

U posljednje dvije godine u dva navrata je održan i skup građana, gdje su stanovnici imali priliku neposredno iznijeti svoje prijedloge ispred članova Vijeća MO i predstavnike gradskih službi. Dakako, bilo je i poprilično „nerealnih“ prijedloga koji su se odnosili na izgradnju pothodnika i nathodnika u Ul.L.Mandića, izmještanjem željezničke pruge i Športskog aerodroma u blizini Mjesnog odbora Cvjetno i sl.

SUGESTIJE O svim prijedlozima stanovnika Vijeće MO Cvjetno je raspravljalo na sjednicama, te su isti uz zaključke i sugestije Vijeća, proslijeđeni stručnim službama Grada.

  • Jeste li već počeli raditi na listi prioriteta za 2018. godinu? Što će se naći na vrhu prioriteta?

Lista prioriteta za 2018. godinu ovisit će o tempu i dinamici radova na dovršetku prioritetnih projekata u tekućoj godini, ali i dovršetka izgradnje OŠ u Briješću.

Budući je sigurnost djece, trenutnih i budućih polaznika škole u Briješću na prvom mjestu, u narednoj godini biti će nužno rasteretiti promet na jedinoj pristupnoj cesti koja vodi u naselje Briješće (Ul. Tisa), i koja se k tome križa sa željezničkom prugom. Upravo zbog navedenog, Vijeće MO je već u dva navrata od stručnih službi Grada Osijeka zatražilo izradu nalaza i mišljenja o mogućnosti uspostave novog prometnog pravca u smjeru Briješća.

ŠKOLA Dakle, u 2018. godini MO Cvjetno spremno je većinu prioritetnih sredstava usmjerit na izgradnju barem jedne pristupne ceste i nogostupa u smjeru budućeg školskog objekta.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Smatram kako je transparentnost proračuna iznimno važna, ne samo za predstavnike i predsjednike u vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti, vijećnicima u Gradskom vijeću, kao i političkim strankama koje sudjeluju u političkom životu Grada Osijeka, već i svim građanima koji se uslijed transparentnosti i dostupnosti proračuna, imaju priliku neposredno upoznati sa projektima, investicijama, prihodima i rashodima koji ih se tiču i koji ih interesiraju, a koja su u konačnici rezultat rada gradonačelnika i stručnih službi Grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s