DANIJELA PERIŠ Našim aktivnostima pomažemo u smanjivanju broja osoba s prekomjernom tjelesnom masom

Danijela Periš, predsjednica Centra zdravlja Vaga

Centar zdravlja VAGA okuplja sve veći broj članova s obzirom da provodi različite programe, od rekreacije (Zumba® fitness, Zumba® Gold te Zumba® kids) prilagođen svim dobnim skupinama, od djece pa do osoba starije životne dobi. Održava radionice  zdravog  kuhanja, provodi edukativna predavanja vezano uz prehranu i dijetoterapiju… O projektu Savjetovalište „Za zdravlje –VAGA“, te prehrambenim navikama Osječana, govori predsjednica Vage, Danijela Periš.

  • Za projekt Savjetovalište za zdravlje – Vaga, Centar zdravlja Vaga u 2017. iz gradskog je proračuna dobio 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Centar zdravlja VAGA ove godine provodi projekt pod nazivom Savjetovalište „Za zdravlje –VAGA“. Riječ je o zdravstvenom projektu koji promovira zdravlje, zdrav način života te prevenira nastanak kroničnih nezaraznih bolesti, među kojima je i debljina.

PROBLEM Debljina je jedan od najvažnijih javnozdravstvenih problema, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj i još uvijek nije pronađen učinkovit model rješavanja istog.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije prekomjerna  tjelesna  masa/debljina (bolest E 66) peti je uzrok smrtnosti u svijetu. Najmanje 2,8 milijuna odraslih umre svake godine od posljedica prekomjerne tjelesne težine/pretilosti. U prosjeku pretilost je odgovorna za pojavnost 44%  šećerne bolesti, 23% bolesti srca (infarkta) i između 7 i 41% određenih vrsta raka.

PORAZNO U svijetu oko 43 milijuna djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, od toga njih 35 milijuna u zemljama u razvoju, a svega 8 milijuna u razvijenim zemljama.

Kako u svijetu, tako u Hrvatskoj svaka druga smrt je posljedica bolesti srca i krvnih žila, s 49,2% udjela u ukupnoj smrtnosti. Programi usmjereni na promjenljive životne navike potrebni su za smanjenje postojećeg i prevenciju daljnjeg širenja ovog značajnog javnozdravstvenog problema.

PRETILOST Provedbom aktivnosti projekta pomaže se u smanjivanju broja osoba s prekomjernom tjelesnom masom/pretilošću, a na taj način i prevencija kroničnih nezaraznih oboljenja od kojih umire svaki drugi stanovnik u Hrvatskoj.

Osnovni problem rasta populacije s prekomjernom tjelesnom masom jest nedovoljna osviještenost stanovništva o zdravim načinima života i nedovoljna uključenost u programe za prevenciju i smanjenje pretilosti što je ujedno i glavni problem kojim se ovaj projekt bavi.

  • Brinu li Osječani dovoljno o svom zdravlju?

Na području Osječko-baranjske županije provedeno je istraživanje u razdoblju od rujna do prosinca 2009. U istraživanje  je uključeno ukupno 88 umirovljenica prosječne dobi  66,8±6,6 godina (raspon od 52 do 79 godina). Provedeno istraživanje potvrdilo je postojanje povezanosti između tjelesne mase ispitanika te njihova socioekonomskog statusa, a što je dokazano na različitim populacijama ispitanika drugdje u svijetu.

STATUS Pri tome je ovo istraživanje potvrdilo kako je niski socioekonomski status bio povezan s većom učestalošću prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod žena, a što je bio glavni zaključak istraživanja provedenih u Singapuru te u Španjolskoj.

Prihod kućanstva odražava dostupnost ekonomskih i materijalnih resursa članova kućanstva, što bitno utječe na kvalitetu prehrane  čineći zdrave  namirnice više ili manje dostupnim ili povoljnim za kupovinu. Veća učestalost prekomjerne težine te veća zastupljenost neadekvatnih prehrambenih navika koje predstavljaju značajan rizik za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti među populacijom nižeg socioekonomskog statusa potvrđuju kako i u Hrvatskoj postoji trend povezanosti niskog socioekonomskog statusa te značajnih rizičnih čimbenika za pojavnost srčanožilnih bolesti.

PREVENTIVA Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu usmjeravanja preventivnih akcija za sprječavanje debljine te poboljšanja kvalitete prehrane na ciljane, posebno  rizične podskupine stanovništva kao što su starije osobe te osobe nižeg socioekonomskog statusa.

  • Pomaže li grad rad vaše udruge na još neki način?

Nacionalna strategija razvoja zdravstva 2012.-2020. govori o tome koliko je bitna edukacija svih dobnih skupina stanovništva, stoga je od velike važnosti rad Savjetovališta koji provodi program prevencije i smanjivanja broja oboljelih koji opterećuju zdravstveni sustav te smanjuju broj radno sposobnog stanovništva u ionako lošoj demografskoj slici Hrvatske.

POTPORA Nepostojanje usluga pružanja potpore osobama s prekomjernom tjelesnom masom/pretilima izvan zdravstvenog sustava dovodi do sve većeg problema, pogotovo u istočnoj Slavoniji i Baranji.

Takve usluge trebale bi biti dostupne široj masi građana kako bi obuhvatili veći broj korisnika, besplatne i sa dovoljnim brojem stručnjaka različitih profila uključenih u provedbu provođenja usluga savjetovanja u rješavanju problema pretilosti. Oprema neophodna za kvalitetno provođenje rada takvog Savjetovališta često je izvan financijskih mogućnosti dionika uključenih u provedbu programa prevencije i smanjenja broja osoba s prekomjernom tjelesnom masom/pretilošću, za što je potrebna i dodatna edukacija osoba koje rade s takvom opremom.

EDUCIRANI Vaga ima svu potrebnu opremu i osobu koja je educirana i stručna da vodi jedno takvo Savjetovalište.

Grad ne podupire rad ovog Savjetovališta ni na koji način, osim kroz projektne aktivnosti koje nisu dostatne da Savjetovalište radi svaki dan i bude dostupno svima.

 

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom?

Radi cjelovitije usluge i bolje dostupnosti usluga Savjetovališta građanima, potrebno je ojačati kapacitete za provođenje usluge, proširiti postojeće i unijeti inovativne sadržaje te multidisciplinarnim pristupom u izradi cjelovitog programa rada savjetovališta doprinijeti povećanoj uključenosti stanovništva u programe za prevenciju i smanjenje pretilosti.

RAZINA SVIJESTI U dosadašnjem provođenju aktivnosti za prevenciju i smanjenje pretilosti uočeno je kako na području Grada i prigradskih naselja nedostaje konkretnih, sveobuhvatnih i usmjerenih aktivnosti za podizanje razine svijesti stanovništva o zdravoj prehrani, potrebnoj tjelesnoj aktivnosti i rizicima koje donosi pretilost.

Iz tog razloga, potrebno je osmisliti javnu kampanju, vodeći računa o specifičnostima i navikama stanovništva, osigurati kontinuirano  aktivno sudjelovanje stručnjaka i na izvangradskim područjima kako bi usluge koje su iznimno važne za smanjivanje pretilosti na području Grada i prigradskim naseljima bile dostupne što većem broju građana, posebno iz rizične skupine, a to su pretile osobe, umirovljenici, osobe nižeg socioekonomskog statusa, mladi i dr.

Nadamo se da će se ubuduće malo više obratiti pozornost na sam rad udruge što je vidljivo i po sudjelovanju u različitim manifestacijama i obilježavanju bitnih datuma vezano uz  zdravlje i prevenciju. Tako smo primjerice obilježili EU Obesity day 2017., i to rekreacijom u prirodi na Copacabani te su nam se pridružili i gosti iz Vinkovaca i Valpova, kao Zumba® instruktori. Taj dan obilježio se još jedino u Zagrebu.

MOŽE SE Osijek je time opet pokazao da je grad koji može i hoće. U samoj organizaciji pomogao nam je i pročelnik za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Romano Kristić, s kojim imamo odličnu suradnju već godinama.

  • Osijek je među nekoliko gradova koji, unatrag tri godine, dobiva najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, ta transparentnost važna?

Transparentnost prilikom podjele sredstava za provedbu projektnih prijedloga putem natječaja od iznimne je važnosti kako za građane, tako i za udruge koje djeluju na području grada Osijeka. Nažalost, ponekad se ima dojam da neke udruge imaju „više sreće“ u raspodjeli sredstava s obzirom da godinama dobivaju najviše iznose, a neke minimalne iznose, bez obzira na kvalitetu projekta. VAGA je do sada  provodila projekte koje su od iznimnog značaja za građane Osijeka, kao što su zaštita prava pacijenata, promocija zdravlja kroz edukaciju i programe prevencije, i to zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Nacionalne zaklade kroz institucionalnu pomoć.

VIŠE Smatramo da bi se moglo ipak malo više izdvojiti i iz gradskog proračuna i za područja unapređenja zdravlja, s obzirom da je vrlo malo udruga u Osijeku te vrste.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s