SILVIJA MIHALJEVIĆ Suradnja s Gradom je kontinuirana, višegodišnja i uspješna

Silvija Mihaljević, predsjednica Društva za psihološku pomoć „Sunce“

Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ neprofitna je udruga čiji su ciljevi zaštita mentalnog zdravlja građana pružanjem preventivne i terapijske psihološke pomoći te okupljanje i povezivanje pojedinaca zainteresiranih za ostvarivanje, praćenje, istraživanje i unapređivanje znanja i prakse u pružanju psihološke pomoći. Osnovne djelatnosti su SOS telefon psihološke pomoći te Savjetovalište za psihološku pomoć. O njima govori predsjednica društva, Silvija Mihaljević.

  • Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. godini za projekt „Psihološko savjetovalište“ dobilo 23.180 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt kao takav se provodi u okviru Sunca, Društva za psihološku pomoć u kontinuitetu od 2004. godine. Radi se o zaštiti mentalnog zdravlja prvenstveno djece, i svih građana koji imaju potrebu za psihološkom pomoći, neovisno o dobi i spolu. Psihološko savjetovanje je namijenjeno svima u potrebi. Projekt predstavlja kontinuitet svrhe postojanje udruge u pravcu pružanja preventivne i terapijske psihološke pomoći građanima u krizi ili suočenim sa životnim problemima, te nadopunjuje rad Telefona psihološke pomoći udruge i raznih vladinih institucija mogućnošću ustupanja građanima besplatne, lako dostupne psihološke pomoći.

OPRAVDANOST Prema broju dosadašnjih korisnika Savjetovališta, svaka satnica dežurstava je ispunjena, a sve veći broj osoba koje se javljaju u Savjetovalište na svoju inicijativu ukazuje i njegovu opravdanost, kao i stalnu nužnost proširenja rada.

Trenutno u Savjetovalištu radi šest savjetovatelja- psihologa, a njihove usluge su besplatne za korisnike. Rad se odvija u prostoriji Sunca, kroz dva- tri radna dana u tjednu i kontinuirano traje tijekom cijele godine. Korisnici se najčešće javljaju samoinicijativno, ili po preporuci iz drugih institucija: škola, bolnice i slično, te se javljaju zbog različitih vrsta problema, primjerice problema u obitelji vezanih uz odnos s partnerom, problema u odgoju djece, problema djeteta u školi (problemi s učenjem, pažnjom i sl.), problema u ponašanju djeteta…

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Broj članova udruge je promjenjiv, a trenutno nas je 18. Naša dva osnovna projekta su Psihološko savjetovalište i Telefon psihološke pomoći koji kontinuirano radi još od ratne 1991. godine. Osim ova dva projekta, svoj rad nadopunjujemo i drugim projektima koje planiramo i predlažemo ovisno o potrebi i problemima pozivatelja ili naših korisnika.

SVE ZA DJECU Projekti su uglavnom namijenjeni djeci.

Tako smo, primjerice, nedavno završili s provedbom projekta namijenjenog radu s agresivnom djecom („Zašto se ti uvijek moraš tući? Psihološki trening s agresivnom djecom“), a upravo smo započeli s novim projektom „Svaki problem se riješiti može: Nasilje nije rješenje“ koji je također usmjeren radu s nasilnom i agresivnom djecom.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Naši članovi su samo stručnjaci psiholozi, a po potrebi primamo volontere – studente završne godine psihologije.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je kontinuirana, višegodišnja i uspješna.

SPECIFIČNO Grad je prepoznao specifičnosti rada naše udruge; prisustvo od 1991. godine, zastupljenost stručnjaka u udruzi i stručan rad psihologa te godinama financira naša dva projekta.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Osim financijske pomoći, koja je sada osjetno smanjena i nedovoljna za cjelogodišnji rad, Grad nam pomaže prvenstveno na način da nam unazad 20-ak godina osigurava prostoriju u kojoj možemo obavljati svoje aktivnosti i na tome smo im jako zahvalni.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost smatram izrazito važnom te pohvaljujem ovako visoke ocjene za naš grad. Radi se o novcu svakog poreznog obveznika koji ga ulaže u dobrobit svoje zajednice i zato je važno da svatko ima uvid u njegovu potrošnju.

STAVKE Pri potrošnji tog našeg „zajedničkog“ novca treba se voditi računa o brojnim stavkama i potrebama građana, naročito onih u specifičnim potrebama.

A jedna od takvih potreba i prava je svakako i ona za zaštitom i poboljšanjem mentalnog zdravlja svakoga od nas.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: