ŽELJKO LIJIĆ Preostaje nam nastavak rekonstrukcije nogostupa u Petefijevoj i Kapelskoj ulici

Željko Lijić, predsjednik Gradske četvrti Retfala

Upravo su inicijative građana s Vijenca Petrove gore i Učke ulice ukazali na dugogodišnje neinvestiranje u te dijelove grada i približile potrebu građana prema tijelima mjesne samouprave neposrednim i direktnim kontaktima, ističe predsjednik Gradske četvrti Retfala, Željko Lijić.

  • Iz gradskog je proračuna za programe prioriteta Gradske četvrti Retfala u 2017. godini planirano izdvajanje 538.000 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom?

Obzirom na društvene prilike i stagnaciju gospodarskih kretanja, na pasivnost koja je zavladala u pokretačkim strukturama poduzetništva možemo biti zadovoljni.

Ako vaše pitanje razmatram u svijetlu procesa kojima trebamo težiti, onda nismo zadovoljni jer godinama primamo ista sredstva, a zna se da ako stojimo na mjestu da zapravo zaostajemo za onima koji ipak idu naprijed.

KONSTANTA Smatram da je glavna fama društva da će sve riješiti europski fondovi i da je to konstanta koja je zavladala društvom te umrtvila poduzetništvo i kreativizam, budući europska administracija prepoznaje prvenstveno formu, a dobar sadržaj često puta ne ugleda svijetlo dana odnosno ostane zamrznut i neiskazan.

  • Najviše će se sredstava i ove godine utrošiti u održavanje nogostupa. Koje su ulice/naselja na listi prioriteta i jesu li svi planirani radovi gotovi?

Istina. S pravom se možemo upitati zašto sredstva ne ulažemo u drvorede, parkove, zelenila. Zašto ne prepoznajemo druge vrijednosti? Mislim da smo svi (ja prvi sigurno bio jesam) pomalo inficirani usmjeravanjem na neku famoznu infrastrukturu, pa godinama sva sredstva „lupamo“ na staze, parkirališta i slične tzv. infrastrukturne projekte.

USPJEH Mislim da trebamo više promišljati ka obnovi duha društvenog/kolektivnog ili individualnog. Tu možemo djelovati s puno manje sredstava i imati više uspjeha.

Zašto grad/kvart ne uljepšati sadnjom drveća, drvoreda, parkova, prostora za igru na otvorenom. Sigurno ćemo više morati djelovati u tom smjeru. Pogledajte paradoks da gradimo igrališta na kojima je sve manje djece, da gradimo nogostupe po kojima ljudi sve manje šeću. Isti se sve više zatvaraju u sebe i to oni koji su ostali. Oni drugi nesretnici koji su ostali bez posla ili su izgubili svaku nadu da ga nađu – ti isti napuštaju naš Grad, naš kvart i mi ne možemo reći da nismo suodgovorni za to, da nas baš briga.

RIJEŠENO Ove godine dovršili smo rekonstrukciju ulaznih nogostupa na Vijencu Petrove gore i Učkoj ulici. Preostaje nam nastavak rekonstrukcije nogostupa u Ulici Šandora Petofija i Kapelskoj ulici. I za čas se planirana sredstva potroše, mada je lista i plana i prioriteta puno veća od onog što možemo izvesti.

  • Je li ove godine na području GČ Retfala realizirana kakva kapitalna investicija?

Ove godine iz proračuna Županije Osječko – baranjske izgradilo se športsko igralište na strelištu Pampas koje je multifunkcionalno, odnosno vrlo iskoristivo i za organiziranje sajma. Iz proračuna Grada niti jedna kapitalna investicija i tu smo zbilja zakazali.

  • Koliko sami stanovnici vaše četvrti sudjeluju u kreiranju liste prioriteta?

Izuzetno mnogo. Upravo su inicijative građana s Vijenca Petrove gore i Učke ulice ukazali na dugogodišnje neinvestiranje u te dijelove grada i približile potrebu građana prema tijelima mjesne samouprave neposrednim i direktnim kontaktima, Internet komunikacijama uz foto privitke stvarnog stanja infrastrukture. Građani fotkaju karakteristične detalje koji su odmah prepoznatljivi i traže reakciju.

S druge strane, pojedinačne dobre inicijative građana u određenom smislu razbijaju cjelovitost koncepcije pristupa problemu.

STANJE Naime, svaki od nas građanina grada prirodno i razumljivo najbolje primjećuje stanje u svojoj neposrednoj okolini i na neki način ga zagovara/lobira što je potpuno legalno. Nasuprot tome potreban je cjeloviti pristup uz određenje kriterija prioriteta.

To znači da je najviši prioritet onaj nogostup koji vodi prema javnim i društvenim objektima, koji se najviše koristi i po kome se najviše hoda. Naravno, tu je i komponenta sigurnosti, posebno sigurnost djece na putu prema školi… Nekada je zaista teško sve uskladiti, ali nekako ipak uspijevamo u tome uz određene ustupke ili kompromise koji su neizbježni.

  • Jeste li već počeli raditi na listi prioriteta za 2018. godinu? Što će se naći na vrhu prioriteta?

Ovo je „lista želja“  Programa rada za 2018., no realizacija će sigurno biti manja od navedene:

– Izgradnja staze između Vijenca Dinare i Kolodvorske ulice, izgradnja staze između Dalmatinske ulice i Vijenca Petrove Gore, izgradnja nogostupa u dijelu Žumberačke ulice, izgradnja nogostupa u Snježničkoj ulici – zapadna strana, izgradnja nogostupa u dijelu Moslavačke ulice, izgradnja nogostupa u Učkoj ulici, izgradnja nogostupa u  Vlašičkoj  ulici – sjeverna strana, izgradnja nogostupa u Fruškogorskoj ulici – istočna strana, izgradnja nogostupa u Žumberačkoj, sjeverna strana.

– Održavanje nogostupa: Sljemenska ulica, Dalmatinska ulica, zapadna strana, od Sljemenske do Snježničke; Ulica Bele Bartoka, sjeverna i južna strana, kružno; Diljska ulica, zapadna strana od broja 16 do 44; Vlašićka ulica, južna strana; Mlinska ulica, zapadna strana, od križanja sa Kozjačkom ulicom do pruge i istočna strana, od Ulice Josipa Jurja Strossmayera do Ulice Šandora Petofija, Učka ulica, Kolodvorska ulica, istočna strana, od Ulice Kneza Borne do parkirališta Konzuma, Plješevička ulica od Ulice Ljudevita Posavskog do Kolodvorske ulice, južna strana i od broja 35a do 39, sjeverna strana Ulicr Šandora Petefija, od broja 104 do Mađarskog groblja, sjeverna strana, nove kocke; Vilajska ulica, južna strana, Bjelolasička ulica, Kapelska ulica od Kolodvorske do Diljske ulice, sjeverna strana, Ulica Krndije od kućnog broja 27-37, Alanska ulica od kućnog broja 1-33, Žumberačka ulica, lijeva strana od prolaza za vrtić do Bjelolasičke. Ulica Šandora Petofija, od Mlinske do Mađarskog groblja, južna strana.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentno znači prozirno, a prozirno može biti bistrije ili zamućenije. Kad se to gleda očima znalaca s povećalom onda se može pronaći puno skrivenih stavki koje zamagljuju stakla onih koji gledaju kroz njih. Dakle, jedno je površnost, a potpuno drugo stvarni život i dubina prodiranja u proračun. Da prevedem na konkretni i razumljivi jezik. Troškovi sanacije nogostupa plaćaju se primjenom odobrenog  cjenika radova za tekuću godinu koji ipak nije rezultat tržišne utakmice odnosno stanja ponude i potražnje. Dakle, „najtransparentnije“ bi bilo raspisati javni natječaj radova primjenom zakona o javnoj nabavi i tek tada bi dobili stvarnu vrijednost radova. No tada gradska tvrtka možda ne bi dobila posao i možda uopće ne bi mogla sudjelovati na takvom natječaju i onda je ovakvo stanje razumljivo i recimo transparentno.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s