HANNA KLEIN Na ovogodišnjem kazališnom festivalu na njemačkom jeziku sudjelovalo je rekordnih 20 kazališnih skupina

Hanna Klein, projekt manager Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek

Uz Međunarodni kazališni festival, Njemačka Zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku provodi razne projekte koji, isto kao i Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku imaju svoju dugogodišnju tradiciji. O 17. Kazališnom festivalu, suradnji s Gradom te drugim projektima govori projekt manager Njemačke zajednice, Hanna Klein.

  • Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu dobila 5.000 kuna za projekt „17. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku“. O kakvom je projektu riječ?

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku  je ove godine po 17. put organizirala Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku koji se tradicionalno održava u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

REKORD Ove godine u razdoblju od 16.-19. lipnja je na kazališnom festivalu sudjelovalo rekordnih 20 kazališnih skupina s više od 300 sudionika iz Poljske, Mađarske, Srbije, Rumunjske i cijele Hrvatske.

U toku festivala naši su gosti mogli vidjeti čak 25 raznih predstava na njemačkom jeziku, nastupe su imali: Deutsche Samstagsschule” – polaznike subotnje škole njemačkog jezika koju već pet godina organizira Njemačka zajednica, potom mališane iz njemačke skupine osječkog dječjeg vrtića “Stribor”, osnovce iz OŠ Drenje, OŠ Franje Krežme iz Osijeka, OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Svete Ane iz Osijeka s čak pet predstava, OŠ Fra Kaje Adžića iz Pleternice, polaznike škole njemačkog jezika Njemačkog humanitarnog udruženja “St. Gerhard” iz Sombora, OŠ “Mladost” iz Osijeka, OŠ Vidovec s dvije predstave, OŠ Petrijanec, OŠ Bijelo Brdo, Grupu „GrimMasken“ iz Mezőberény iz Mađarske sa čak dvije predstave, gimnaziju Valjevo iz Srbije, jednu kazališnu skupinu njemačke manjine iz Glogowéka u Poljskoj te OŠ Toszek također iz Poljske, kazališna grupa NIL iz Temišvara u Rumunjskoj i Gimnaziju “Zmaj Jova Jovanović” iz Novoga Sada.

Uz same kazališne predstave su sudionici festivala kao i svake godine mogli sudjelovati u raznim kazališnim radionicama. Ponosni smo na naše osnovne škole u Osijeku, koji svake godine sa većim brojem sudionika sudjeluju na festivalu.

POTICAJ Cilj ovog projekta je poticanje učenja njemačkog jezika i upoznavanje s istim, te pokazati mladima kako se jezici mogu učiti kroz igru i aktivnostima izvan škole.

  • Koje još projekte provodite? Tko vam se sve može pridružiti?

Uz Međunarodni kazališni festival, Njemačka Zajednica provodi razne projekte koji isto kao i festival imaju svoju dugogodišnju tradiciji, kao npr. Međunarodni znanstveni skup na temu Nijemci i Austrijanci u Hrvatskom kulturnom krugu, koji će se ove godine održati 25. put.

ŠKOLICA Naravno da nismo zaboravili naše mališane, već šest godina organiziramo subotnju školicu učenja njemačkog jezika „Samstagsschule“, gdje djeca u dobi od 5-12 godina kroz igru uče njemački jezik.

Kao organizatori ili suorganizatori sudjelujemo u raznim izložbama kao npr. ovogodišnja izložba na temu Essekerski tragovi koja je održana u Galeriji likovnih umjetnosti, Prvi Kleines Oktoberfest koji je održan u Sunčanoj ulici 7. 10., te Dani njemačkog jezika koji su održani od 25.-28.10. na Filozofskom fakultetu i II. Gimnaziji u Osijeku.

RAZNOLIKO Spektar naših članova je raznolik, od potomaka Podunavskih švaba, njihovih unuka do zaljubljenika njemačkog jezika.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja Njemačke zajednice s Gradom Osijekom otkad naša Zajednica djeluje u Gradu Osijeku je izvrsna. Unutar tih sada već preko 20 godina, imali smo odličnu suradnju sa svim gradskim tijelima i odjelima i uvijek smo mogli računati na financijsku potporu dijelu naših programa.

POTPORA Grad Osijek uvijek pokazuje svoju potporu našim projektima i događanjima koje smo kroz godine organizirali putem nazočnosti visokih dužnosnika, gradonačelnika i njegovih zamjenika što nam potvrđuje da smo ravnopravan partner gradu Osijeku u kreiranju naše zajedničke, gradske kulturne i manjinske scene.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost proračuna, odnosno informacija svakom građaninu kamo odlazi novac kojega on izdvaja treba biti pravilo rada svake gradske uprave, a ne iznimka. Ljudi su danas osjetljivi na to i svaka gradska uprava mora biti spremna položiti račune svojim građanima u svakom trenutku, a ne samo prigodničarski, uoči izbora.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: