NENAD ŠUVAK Sve naše aktivnosti usmjerene su na popularizaciju matematike u društvu

izv.prof.dr.sc. Nenad Šuvak, predsjednik Udruge matematičara Osijek

Udruga matematičara Osijek broji oko 170 članova, pretežno učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora i studenata matematike iz Osječko-baranjske županije. Svojim kontinuiranim aktivnostima UMO stalno pokušava privući nove i raznolikije članove. O projektu „Matematički izazovi“ i suradnji s gradom Osijekom govori predsjednik udruge, Nenad Šuvak.

  • Udruga matematičara Osijek za projekt „Matematički izazovi“ ove je godine iz proračuna Grada dobila 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ i u što će se utrošiti ta sredstva?

Projekt Matematički izazovi uključuje organizaciju triju aktivnosti:

– Matematičke pripreme – program priprema učenika srednjih škola za županijsko i državno natjecanje iz matematike

– Zimsku matematičku školu – niz izazovnih predavanja i inovativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem proširenja njihovog znanja i popularizacije matematike

– Turnir izazova matematike – kviz za učenike osnovnih i srednjih škola temeljen na pitanjima iz područja matematike.

Udruga matematičara Osijek (UMO) sve ove aktivnosti organizira u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera.

PARTNERI U organizaciji Zimske matematičke škole partneri su nam OŠ Mladost i III. Gimnazija. Također treba spomenuti i kolege matematičare iz drugih osnovnih i srednjih škola bez čijih zanimljivih ideja, inovativnih radionica, a ponajviše entuzijazma, ove aktivnosti ne bi bilo moguće organizirati.

Od grada Osijeka za Matematičke izazove UMO je 2017. dobila 5.000 kuna i taj je iznos utrošen na pokrivanje većeg dijela troškova vezanih za provođenje projekta. Primjerice, svih 27 predavača u okviru Matematičkih priprema i Zimske matematičke škole, kao i dvoje studenata računarstva na Odjelu za matematiku koji su se angažirali u izradi web aplikacije za kviz Turnir izazova matematike, nagrađeni su simboličnim honorarima, a učenicima koji su dolazili na predavanja i radionice osigurani su sendviči, sokovi i poneki slatki zalogaj.

  • Koje još aktivnosti provodite?

Od samog osnivanja 1993., UMO sudjeluje u organizaciji predavanja na Matematičkom kolokviju Odjela za matematiku. Kako su ta predavanja mahom znanstvenog karaktera, prepoznali smo potrebu naših kolega iz osnovnih i srednjih škola za usavršavanjem u struci te 2006. pokrenuli Stručni kolokvij na kojemu se jednom mjesečno okupljaju zainteresirani učitelji i nastavnici matematike iz Osijeka i okolice. Osim toga, od 1993. UMO sudjeluje u organizaciji Zimske matematičke škole za učenike, a od 2001. u izdavanju stučnog časopisa Osječki matematički list koji se besplatno distribuira osnovnim i srednjim školama u regiji, a pretplata za aktivne članove UMO uključena je u članarinu, koja iznosi 30 kn godišnje.

Od novijih aktivnosti izdvajamo sudjelovanje u organizaciji Večeri matematike u III. Gimnaziji, te organizaciju Državnog stručnog skupa nastavnika matematike u Osijeku.

KVIZ Aktivnost koju trenutačno razvijamo je kviz Turnir izazova matematike, u kojemu se nekoliko učeničkih timova natječe u znanju matematike. Kviz smo već na „klasičan način“ izvodili u okviru Večeri matematike, no ove godine će prvi puta biti organiziran kroz novu web aplikaciju koju su izradili studenti računarstva Odjela za matematiku.

Vidljivo je da su sve naše aktivnosti usmjerene na proširenje matematičkih znanja učenika i samih matematičara te na popularizaciju matematike u društvu. Jedan od osnovnih ciljeva nam je da osvijestimo da je osnovna matematička pismenost u današnjem svijetu nužna i treba biti dio opće kulture.

izv.prof.dr.sc. Nenad Šuvak, predsjednik UMO, doc.dr.sc. Mirela Jukić Bokun, podpredsjednica UMO i prof.dr.sc. Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematku
  • Tko vam se sve može pridružiti?

Osim studenata matematike i matematičara po obrazovanju, želimo privući sve ljude koji vole i koriste matematiku te smatraju da su popularizacija matematike i pozicija matematike u društvu važne.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Grad Osijek prepoznao je važnost našeg djelovanja u učeničkoj populaciji i populaciji matematičara u našoj regiji i na tome smo zaista zahvalni.

VRIJEDNOSTI Osim financijskog aspekta suradnje s Gradom, koji već nekoliko godina za redom osigurava dio sredstava za organizaciju Matematičkih priprema i Zimske matematičke škole, kontinuirano prepoznavanje vrijednosti naših aktivnosti motivacija je za nastavak i unaprijeđenje djelovanja UMO.

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Mislim da je vrlo važna, da građani to cijene i da treba nastaviti u tom smjeru.

INICIJATIVA U tom kontekstu pozdravljamo inicijativu da se investicije iz gradskog proračuna transparentno objavljuju na blogu „Čist račun – osječki proračun“, a možda i putem drugih medija.

Transparentnost financiranja društveno važnih projekata i „pozitivnih priča“ može biti samo motivacija da više radimo na povećanju kvalitete života u našoj zajednici.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: